Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Energiförsörjning

Det är angeläget att verka för en resurssnål produktion av värme, kyla och förnyelsebar el, samt effektiv energianvändning i bostäder och verksamhetslokaler.

Utvecklingen mot allt fler eldrivna fordon innebär en stor utmaning för elförsörjningen. Fjärrvärmeverk kan utnyttja energiflöden och restbränslen som annars är svåra att använda. Fjärrkyla är ett miljöeffektivt sätt att tillhandahålla komfort hos invånarna. Biobränsle och rötning av slam eller andra restprodukter kan bidra till lokal produktion av förnybara drivmedel.

Norrtälje kommun bör vara föregångare när det gäller förnyelsebar energi och visa på goda exempel avseende byggande och förvaltning, transporter med mera.

Riktlinjer energiförsörjning

  • Verka för att Norrtälje kommuns organisation, inklusive de kommunala bolagen blir fossilbränslefri senast 2030 och bidrar till netto-nollutsläpp till 2045. 
  • Placera nya bostäder eller andra byggnader där människor vistas varaktigt minst 45 meter från 70 kV ledningar och minst 80 m från 220 kV ledning. Avgör lämpligt skyddsavstånd från transformatorstationer och ställverk i varje enskilt fall.
  • Eftersträva en samlad bebyggelse i de större orterna för att ge förutsättningar för utbyggnad av fjärrvärme samt främja lokal elproduktion för att minska belastningen på det regionala och lokala nätet.
  • Eftersträva förnybar energiförbrukning vid nybyggnation av bostäder och andra funktioner.
  • Verka för lokal energiproduktion där platsens förutsättningar så medger.
  • Verka för att ny bebyggelse ska försörjas med förnybar energi.

Kraftledningsnät och transformatorstationer

Inom Norrtälje kommun finns ett stamnät med 220 kV ledningar som ägs av Svenska Kraftnät. Dessa ledningar går i en slinga mellan Tuna – Gråska – Norrtälje och tillbaka till Tuna (Rosslagstriangeln). Väster om Norrtälje kommun, relativt nära kommungränsen, finns ett 400 kV stamnätsledningsnät mellan Forsmark och Stockholm. Den östligaste av dessa kraftledningar passerar transformeringen i Tuna norr om Almunge i Uppsala kommun. I huvudsak försörjs Norrtälje kommun från denna station.

Stamnätet behöver förnyas och förstärkas för att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle. Svenska Kraftnät har ett omfattande ”Nord-Syd-paket” som innebär stora förändringar för omgivande nät. Syftet är att bygga bort flaskhalsar i mellersta Sverige genom att förnya och förstärka stamnätsledningar och tillhörande ställverk i regionen och att öka kapaciteten i Stockholmsregionen. Detta är viktigt för kommunens fortsatta elförsörjning och framtida tillväxt. 220 kV-ledningarna i kommunen behöver förnyas inom 20 år. Det kan även bli aktuellt att bygga nya stationer/ledningar samt ändra spänningsnivåer. Svenska Kraftnät planerar att förstärka stamnätet med en ny station för att ansluta vindkraftsproduktion från havet.

Det finns ett väl utbyggt regionnät med i huvudsak 70 kV ledningar inom kommunen som Vattenfall Eldistribution AB äger. Det finns även en internationell likströmsförbindelse med sträckning från Senneby till Åland. Även lokalnäten inom kommunen domineras av Vattenfall Eldistribution AB men även Hallstaviks Elverk, Norrtälje Energi AB och Ellevio innehar koncession för specifika områden.

Elektromagnetiska fält från kraftledningar kan påverka människors hälsa. Längs kraftledningsstråken gäller föreskrifter för starkström (Elsäkerhetsverket, 1995) vilket medför förbud mot att uppföra byggnader i en zon närmast kraftledningen. Enligt försiktighetsprincipen ska inte magnetfältsnivån överstiga 0,4 mikrotesla vid bostäder eller där människor vistas varaktigt. Det innebär ett minsta avstånd om 50 meter från 70 kV ledningar och 80 m från 220 kV ledning. Skyddsavstånd behöver även beaktas till transformatorstationer och ställverk. Dessa anläggningar alstrar ljud, huvudsakligen buller från transformatorn. Verksamheter där barn eller andra känsliga grupper vistas (särskilt förskolor, skolor, lekplatser, äldreboende, särskilt boende mm) bör därför undvikas nära transformatorstationer. Nedgrävning av elkablar och markbundet bredband via fiber kan minska påverkan från elektriska och magnetiska fält.

Det finns två transformatorstationer inom kommunen för transformering från stamnätets till regionnätets spänningsnivå. De är placerade i Malsta om Norrtälje och i Gråska väster om Hallstavik. Utöver det finns ett antal stationer som transformerar från regionnätsnivå till lokalnäten samt ett stort antal mindre transformatorer i lokalnäten.

Större kraftledningar och transformatorstationer redovisas i hänsynskartorna.

Ställningstagande om större transformatorstationer 

Transformatorstationer har tillgänglighets- och säkerhetskrav (Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄKFS 2008:1 med ändring ELSÄK-FS 2010:1.) Stationerna ska vara inhägnade och inget får placeras närmare än 2 meter från anläggningens stängsel, varken tillfälligt eller permanent. Detta omfattar förutom byggnader även träd, buskar och markförändringar. Tillfartsvägar till och från transformatorstationen ska ha god bärighet, tillräcklig höjd och får inte blockeras eller göras smalare. Det innebär till exempel att inga träd får planteras så att de kommer i konflikt med transportvägen.

Ställningstagande om större kraftledningar

Samråd ska genomföras med ledningsägare när deras anläggningar berörs. Samråd med Svenska kraftnät ska ske när åtgärder planeras inom 250 meter från stamnätets ledningar.

Fjärrvärme

Kommunen avser att bygga ut fjärrvärmenätet i de tätaste befolkade delarna av kommunen i takt med att tätorterna växer. Det finns framför allt behov av utökad produktionskapacitet för fjärrvärme i Rimbo och Norrtälje. Fjärrvärmenäten kan antingen byggas ut på respektive ort eller genom att koppla samman näten med en gemensam anläggning i Salmunge. Ett sammanbyggt nät skapar förutsättningen för mer elproduktion via kraftvärme. Området vid Salmunge återvinningsanläggning kan utvecklas för att även rymma en större energianläggning. Platsen är strategiskt lämplig om Norrtälje och Rimbos fjärrvärmenät sammankopplas.

Solenergi

Det finns stor potential för solel och solvärme i Sverige. Det kan tas tillvara genom solcellsparker och solpaneler på större tak i fördelaktiga väderstreck och lutning, exempelvis på större industribyggnader. Installerad kapacitet i solceller förväntas öka kraftigt, både i form av takinstallationer och fristående parker. Större solcellsparker planeras för närvarande vid Gottröra, väster om Hallstavik och i Norrtälje stad (Fågelsången). Solcellspark kan även prövas vid Salmunge, i anslutning till framtida energianläggning för fjärrvärme.

Aspekter att beakta vid lokalisering av solcellsparker är framförallt bra solinstrålning, bra nätanslutning, hänsyn till skyddsvärda miljöer och att marken är relativt plan för enkelt montage. När parken nått sin livslängd ska den kunna monteras ned och återvinnas. Om solceller placeras på jordbruksmark ska marken kunna återställas. Elnätet kan behöva förstärkas i samband med anläggning av större solcellsparker.

Vindkraft

Inom kommunen finns två områden som är utpekade som riksintresse för energiproduktion (vindkraft): Svenska Björn till havs och Varsvik på land (vid Hallstavik). Vid Varsvik finns 17 befintliga vindkraftverk som bland annat försörjer Hallsta pappersbruk i Hallstavik med energi. Verken producerar totalt cirka 165 GWh per år. Varsvik lämpar sig väl för produktion av vindenergi tack vare bra vindförutsättningar och närhet till nätanslutning. Enstaka vindkraftsverk finns även öster om Rimbo, öster om Svanberga, vid Björköfjorden och Svenska högarna.

Läs om kommunens förhållningssätt till riksintressena under avsnittet Riksintressen.

Senast ändrad: 2024-04-10