Strandskydd
Syftet med strandskyddet är att säkra allemansrättsligt tillträde till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet.
Inom strandskyddat område är det förbjudet att uppföra eller ändra byggnader, grävningseller andra förberedelsearbeten eller anläggning som hindrar eller är avhållande för allmänheten. Även bygglovsbefriade åtgärder, exempelvis friggebodar, staket och bryggor, kan kräva strandskyddsdispens. Bygg- och miljönämnden kan ge dispens från strandskyddsbestämmelserna om det finns särskilda skäl enligt miljöbalken. I vissa fall är Länsstyrelsen beslutsmyndighet.
Strandskyddet gäller generellt inom 100 meter från strandlinjen på land och ut i vattnet vid alla kuster, sjöar och vattendrag oavsett storlek. Inom delar av Norrtälje kommun är strandskyddet utökat till 300 meter. Strandskyddade områden redovisas i hänsynskartorna.
Ställningstagande om strandskydd
Strandskyddet ska värnas för att säkerställa allmän tillgång till kust, sjöar och vattendrag. Det rörliga friluftslivet ska särskilt beaktas.
Landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS)
Norrtälje kommun vill stärka landsbygdsutvecklingen genom bostäder och andra tillväxtfrämjande åtgärder i närheten av sjöar enligt reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS). Syftet med bestämmelserna är att stimulera den lokala och regionala utvecklingen i områden med god tillgång på strandområden och där viss byggnation kan ske utan att strandskyddets syften åsidosätts. Framför allt avses landsbygdsområden som inte ligger i närheten av större tätorter.
Kommunen behöver på en översiktlig nivå utreda var det finns förutsättningar för LIS-områden. Störst potential finns i kommunens norra och västra delar. LIS områden är inte aktuella längs kusten eller där det är ett högt bebyggelsetryck och stor efterfrågan på stränder.