Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Grön infrastruktur

Naturmiljöer med kalkrika jordarter, gamla skogar, våtmarker, sjöar och vattendrag är av särskild betydelse i kommunens grönstruktur.

Norrtälje kommun tillhör ett av de artrikaste områdena i hela landet, genom ett småskaligt och varierat landskap från skärgård till odlingslandskap och skogar. Den gröna infrastrukturen behöver ses i ett regionalt perspektiv där samverkan mellan kommunernas planering är viktigt. Stråk med hög täthet av värdefulla områden bör ges förutsättningar att hänga samman och kopplas till värdetrakter i angränsande kommuner för att säkerställa spridningskorridorer för växter och djur. En fungerande grön infrastruktur i Norrtälje kommun upprätthålls genom en kombination av skydd, återställande, planering och hållbart nyttjande så att fragmentering av populationer och livsmiljöer inte sker och den biologiska mångfalden i landskapet bevaras. 

Det finns en regional handlingsplan för den gröna infrastrukturen i Stockholms län. Handlingsplanen beskriver insatsområden där åtgärder är angelägna för att bibehålla och utveckla en grön infrastruktur. Utgångspunkten är att uppnå nationella och internationella miljömål, mål för friluftspolitiken och att bibehålla ett hållbart samhälle.

Norrtälje kommun berörs av samtliga åtgärdsområden.

  • Hav och kust
  • Sjöar och vattendrag
  • Våtmarker
  • Odlingslandskap
  • Skog och trädklädda marker
  • Stadsmiljö och bebyggelse
  • Friluftsliv och tillgång till natur
  • Klimatanpassning
  • Samordning, samverkan och långsiktighet

Grön infrastruktur är ett ekologiskt funktionellt nätverk av livsmiljöer och strukturer, naturområden, samt anlagda element som utformas, brukas och förvaltas på ett sätt så att biologisk mångfald bevaras och viktiga ekosystemtjänster främjas. Alla naturtyper omfattas, både landområden, sötvatten och hav (Naturvårdsverket 2022).

Grön infrastruktur i Norrtälje kommun

En övergripande kartläggning och analys av den gröna infrastrukturen i Norrtälje har genomförts som underlag till översiktsplanen. Värdekärnor, stödhabitat och värdetrakter har kartlagts för naturtyperna; kust och hav, sjöar, vattendrag, barr- och lövskog, våtmarker samt för odlingslandskapet.  Kartläggningen utgår ifrån Länsstyrelsen i Stockholms regionala handlingsplan för grön infrastruktur (Länsstyrelsen i Stockholm, 2019). Naturtyperna har valts med stöd av de naturtyper som förekommer i den regionala handlingsplanen, liksom definitionerna av dessa. Kartläggningen för Norrtälje kommun tillhandahåller ett mer kommunspecifikt underlag med högre detaljeringsgrad än för länet I detta kapitel beskrivs de naturtyper som kartlagts. I underlagsrapporten finns mer detaljerad information samt kartor över värdekärnor, stödhabitat samt värdetrakter för respektive naturtyp. Den högsta tätheten av värdetrakter för samtliga naturtyper redovisas i hänsynskartor.

Underlag Grön infrastruktur i Norrtälje kommun

Ställningstagande om grön infrastruktur – land och sötvatten

Den gröna infrastrukturen behöver ses i ett regionalt perspektiv där samverkan mellan kommunernas planering är viktig.

Ställningstagande om grön infrastruktur – hav

Havs - och skärgårdsmiljöerna behöver ses i ett nationellt och regionalt perspektiv där samverkan mellan kommunernas planering är viktig.

Senast ändrad: 2024-04-05