Stora opåverkade områden
Stora opåverkade områden är en resurs för rekreation och friluftsliv och ska enligt miljöbalken så långt möjligt skyddas.
Stora opåverkade områden ska enligt miljöbalken 3 kap 2§ så långt möjligt skyddas mot åtgärder som påtagligt kan påverka områdenas karaktär. Områdena är av regionalt intresse och viktiga för ekologiska funktioner och den biologiska mångfalden samt utgör tysta områden för rekreation och friluftsliv. Genom de stora oexploaterade områdena får de ekologiska funktionerna i landskapet ett större sammanhang och bättre funktion genom att spridningssamband mellan olika värdekärnor upprätthålls. Sammanhängande oexploaterade områden är också en resurs för rekreation och friluftsliv. Framför allt i storstadsnära områden är ostördhet och tystnad ofta en bristvara då bebyggelse och vägar splittrar landskapet.
Ekologiska:
- Området har en sammanhängande landskapstyp.
- Området har stor betydelse för landskapets ekologiska funktioner och för den biologiska mångfalden.
- Området är av stort värde för friluftsliv och rekreation.
Störningsfria:
- Området ska vara av betydande storlek, minst 3000 hektar stort.
- Avsaknad av större väg. Avståndet till närmaste större väg är minst 2 km. Med större väg menas ej skogsbilväg, grusväg, väg som slutar i området eller väg till enstaka bebyggelse.
- Avsaknad av större bostads- och fritidsbebyggelseområden eller andra störande verksamheter som t ex industrier, täkter, motorbanor, flygfält, vindkraftverk, master och skjutbanor.
- Avsaknad av större farled med godstransport.
Stora opåverkade områden i Norrtälje kommun
Det finns fyra stora opåverkade områden i Norrtälje kommun. Dessa redovisas i hänsynskartorna.
- I Edsbro, Ununge och Edebo socken
- Norr och söder om sjön Bornan
- Norr om Rimbo
- Ytterskärgården
Ställningstagande om stora opåverkade områden
Stora opåverkade områden ska så långt möjligt skyddas från åtgärder som påtagligt kan skada områdets karaktär. Åtgärder i eller utanför dessa områden ska inte tillåtas om de urholkar de kriterier som utgör grund för området. Vid nyetablering av större anläggningar och andra ingrepp i miljön ska alternativ lokalisering noga övervägas. Enstaka mindre företag eller bebyggelse kan sannolikt komma till stånd men den kumulativa effekten ska beaktas.
Skogsområdena i Edsbro, Ununge och Edebo socken
Skogsområdena i Edsbro, Ununge och Edebo socken utgörs av ett stort sammanhängande skogsområde utan stora barriärer i form av större vägar eller bebyggelseområden. Hela området omfattar cirka 8 200 hektar. Vägarna är avsedda för skogsbruket eller enstaka bebyggelse. Skogsområdet hyser många så kallade nyckelbiotoper och skogar med höga naturvärden. I området finns också flera naturreservat och Natura 2000-områden. Landskapet består huvudsakligen av barrskog med inslag av myrmark, åar och sjöar. Vissa delar har vildmarkskaraktär. Området lämpar sig bra för fritt strövande, bär- och svampplockning, fritidsfiske, skidåkning och kanot- och kajakturer.
Skogsområdet norr och söder om sjön Bornan
Skogs- och våtmarkslandskapet norr och söder om sjön Bornan utgörs av stora sammanhängande skogsområden utan stora barriärer i form av större vägar eller bebyggelseområden. Området är en del av Norrtälje kommuns övergripande gröna infrastruktur med hög täthet av värdekärnor. Området är en del av Norrtälje kommuns övergripande gröna infrastruktur med hög täthet av värdekärnor. Hela området omfattar drygt 4 700 hektar. Skogsområdena hyser många nyckelbiotoper och höga naturvärden. Framför allt utmärker sig de stora opåverkade myrkomplexen i området. I området ligger ett våtmarks- och skogsområde av riksintresse för naturvården, nio naturreservat och ett Natura 2000-område.
Skogsområdet norr om Rimbo
Skogslandskapet norr om Rimbo karaktäriseras av ett stort sammanhängande skogsområde. Området är en del av Norrtälje kommuns övergripande gröna infrastruktur med hög täthet av värdekärnor. Området är cirka 3 100 hektar stort. Områdets närhet till tätorten Rimbo samt flera större fritidshusområden gör att området utgör en stor resurs för det rörliga friluftslivet.
Ytterskärgården
Ytterskärgårdens karaktär av ostört natur- och kulturlandskap ska bibehållas. Hela området är över 160 000 hektar. Inga större anläggningar finns i området. Området är av stor betydelse för fågellivet som häcknings- och rastlokal samt för sälens fortplantning. Området är även av stor betydelse för det båtburna rörliga friluftslivet. Området är av riksintresse för naturvården och friluftslivet och i området finns flera fågel- och sälskyddsområden samt naturreservat.