Biologisk mångfald
En rik biologisk mångfald ökar möjligheten för ekosystem att anpassa sig vid långsiktiga förändringar, ger motståndskraft vid tillfälliga störningar och ger höga upplevelsevärden.
Det nationella miljökvalitetsmålet ”Ett rikt växt och djurliv” anger att statusen för naturligt förekommande arter och naturtyper ska vara gynnsam. I Norrtälje finns många rödlistade arter som är knutna till olika naturmiljöer. Ett intensivt skogsbruk, fragmentering och igenväxning av öppna landskap med ängar och hagar utgör ett hot mot många arter.
Vid planering är det viktigt att utreda hur den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster påverkas. Områden som består av marktyper som har stor kapacitet att tillhandahålla många ekosystemtjänster bör om möjligt undantas från exploatering. Genom att öka andelen vegetation i annars hårdgjorda områden och sträva efter multifunktionella grönytor förbättras livsmiljöerna för många arter. Dessutom ökar potentialen att hantera stora vattenmängder, rena luften och bidra till lokal temperaturreglering. Kommunens miljö- och klimatstrategi anger riktlinjer för hur biologisk mångfald ska utvecklas för att bevara ett rikt växt- och djurliv och skapa välbefinnande och ett rikt liv för kommuninvånarna.
Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som naturens ekosystem ger människan. Exempelvis att ge renare luft och vatten, ge mat på tallriken eller motverka katastrofer som översvämningar och skogsbränder. Ett ekosystem kan vara en avgränsad mark- eller vattenyta där levande växter, djur, insekter och mikroorganismer lever i ett kretslopp och är beroende av och påverkar varandra. Ett ekosystem kan vara en skog, stadspark, insjö men också hela planeten.
Ekosystemtjänster brukar delas in i fyra kategorier:
- Stödjande – grundförutsättningarna
Ekosystemens grundläggande funktioner, själva förutsättningarna för att de andra ekosystemtjänsterna ska fungera, som livsmiljöer för växter och djur och förmågan att bryta ned organiskt material. Avgörande för biologisk mångfald och naturliga kretslopp. - Reglerade – förbättrar livsmiljön
Naturens förmåga att reglera och minska negativa effekter, exempelvis hantera dagvatten och översvämning. Bidrar till att förbättra vår livsmiljö genom att till exempel rena luften, pollinera, förbättra klimatet eller skydda mot extremväder. - Försörjande – ger oss mat och råvaror
Naturens produkter såsom mat, energi, vatten och råvaror som vi behöver för att överleva och för att leva ett gott liv. - Kulturella – får oss må bra
Naturens förmåga att bidra till människans hälsa och välbefinnande, minska stress och ge inspiration och kunskap.
Höga naturvärden
I Norrtälje kommun finns höga biologiska värden i både land-, sötvattens- och marina områden. Värdena har stor betydelse för människor, växter och djur. Flera av de värdefulla landmiljöer, sjöar och vattendrag samt havs- och skärgårdsmiljöer med höga naturvärden har samlats på en hänsynskarta. Kartan är dock inte heltäckande, det finns höga naturvärden och rödlistade arter på fler ställen. Vissa av områdena omfattas av lagstadgat områdesskydd eller ingår i riksintressen för naturvården. Naturmiljöer med kalkrika jordarter, gamla skogar, våtmarker, sjöar och vattendrag, odlingslandskap med åker, ängs- och betesmarker samt skärgårdshavet är av särskild betydelse i kommunens grönstruktur. I innerskärgården har framför allt de grunda havsvikarna stor betydelse för biologisk mångfald. I ytterskärgården finns flera områden som är viktiga häckningsområden för fågel och sälområden. I bebyggda områden kan det finnas betydelsefulla områden för biologisk mångfald och grön infrastruktur av mer lokal karaktär.
Ställningstagande om höga naturvärden
Områden med höga naturvärden ska bevaras, skyddas och skötas så att natur- och friluftslivsvärden består. Exploateringsföretag och andra ingrepp ska så långt möjligt undvikas. Vid exploatering i områden med höga naturvärden ska skadelindringshierarkin tillämpas så att ekologiska funktioner upprätthålls.
Naturområden för utredning av områdesskydd
För vissa områden med höga naturvärden bör förutsättningarna för områdesskydd enligt miljöbalken utredas. På kommunal mark gäller det till exempel Bolsmossen, Bränd-Hallskär-Arkipelag, Carlberg, Gisslingö, Kista hav, Kläppenarkipelagen, Mellingeholm, Näset, Runö-arkipelagen, Sessön, Svanberga och Vätö huvud.
Bolsmossen
Bolsmossen är belägen strax väster om Rimbo samhälle. Mossen är egentligen ett kärr som omges av tallkärr och sumpskogar. I myrområdet och omgivande skogsbestånd förekommer många rödlistade och sällsynta arter.
Bränd-Hallskär arkipelag
I Söderarms skärgård, i Rådmansö socken, äger Norrtälje kommun tre mindre områden; Runö, Bränd-Hallskär och Kläppen. Områdena består av mindre öar, skär vikar och delar av öppnare fjärdar. De tre områdena omfattar totalt 73 st öar och skär som omfattar 39 ha land och ca 330 ha vatten.
Carlberg
Ängen vid torpet Carlberg i Fasterna socken är en av de ytterst få återstående lieslagna slåtterängarna i Norrtälje kommun. Den har mycket höga naturvärden och en mängd sällsynta och hotade arter.
Gisslingö
Gisslingö är av högsta naturvärde främst genom den gamla, opåverkade skogen samt genom de hydrologiskt opåverkade myrsjöarna och de öppna mossarna och kärren. Området hyser flera hotade och sällsynta arter.
Kista hav
Området utgör en mosaik av olika hävdberoende livsmiljöer. Det mångformiga betespräglade landskapet utgör i sig ett stort värde, men här finns också kalkgräsmarker, silikatgräsmarker och rikkärr samt den sällsynta orkidén gulyxne.
Kläppenarkipelagen
I Söderarms skärgård, i Rådmansö socken, äger Norrtälje kommun tre mindre områden; Runö, Bränd-Hallskär och Kläppen. Områdena består av mindre öar, skär vikar och delar av öppnare fjärdar. De tre områdena omfattar totalt 73 st öar och skär som omfattar 39 ha land och ca 330 ha vatten.
Mellingeholm
Mellingeholm är ett gammalt säteri där huvudhuset revs under 1900-talet men där ekmiljön som anlades av Oxenstierna under 1600-talet står kvar, vid en ålder på ca 500 år. Området som idag betas är således rikt på gamla, spärrgreniga jätteekar och hyser ett flertal hotade och sällsynta arter. Det är också ett populärt strövområde.
Näset
Näset är en udde som skjuter ut i sjön Syningens södra del och består av barrskog, spärrgreniga ekar, död ved och sällsynta arter. Skogsområdet är också av stor betydelse för det lokala friluftslivet i Rimbo.
Runö-arkipelagen
I Söderarms skärgård, i Rådmansö socken, äger Norrtälje kommun tre mindre områden; Runö, Bränd-Hallskär och Kläppen. Områdena består av mindre öar, skär vikar och delar av öppnare fjärdar. De tre områdena omfattar totalt 73 st öar och skär som omfattar 39 ha land och ca 330 ha vatten.
Svanberga
Skogsområdet vid Svanberga utgörs av en bred udde i sjön Erken med lövlundar, barrskog, död ved och gamla aspar. Växtlivet är artrikt med förekomst av flertalet sällsynta arter, bland annat fyrflikig jordstjärna, grön sköldmossa, stor aspticka och orkidéen nästrot.
Sässön
Sässön är ett kuperat område ute i norrtäljeviken med gammal barrskog och betade ädellövträdsområden med höga naturvärden och ett flertal sällsynta och hotade arter. Området utgör också ett populärt promenadstråk.
Vätö huvud
Skogsområdet vid Vätö huvud har mycket höga dokumenterade naturvärden och består av hällmarkstallskog, barrskog, lövskog och blandskog. Området gränsar i tre väderstreck mot havet. Lövinslaget är mycket stort. Det finns många gamla spärrgreniga aspar och ekar i området samt mycket lågor och död ved. I området finns flertalet hotade och sällsynta arter som till exempel aspfjädermossa, aspgelélav och lunglav. Det är även av stor betydelse för det lokala friluftslivet.
Ställningstagande om naturområden för utredning av områdesskydd
Förutsättningarna för områdesskydd enligt miljöbalken bör utredas.