Jordbruksmark
Jordbruksmark är av nationell betydelse och är av vikt för både livsmedelsförsörjning, en levande landsbygd, natur- och kulturmiljövärden, biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
Jordbruksmark är av nationell betydelse och skyddas enligt 3 kap 4§ MB. Odlingslandskapet är ett resultat av långvarigt nyttjande genom djurhållning, odling och uttag av ved och virke, vilket har skapat höga biologiska värden. Många av odlingslandskapets djur- och växtarter återfinns i gräsmarker som inte är påverkade av gödsling, samt i marker där slåtter finns kvar. För att bibehålla de biologiska värdena behöver områdena fortsatt hävdas genom bete eller slåtter. Ofta är naturvärdena sammanknutna med kulturhistoriska värden i området.
Som jordbruksmark räknas åkermark, men även ängs- och hagmark. Jordbruksmarken är av vikt för livsmedelsförsörjning men även en levande landsbygd, natur- och kulturmiljövärden, biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. Med uttrycket ”brukningsvärd jordbruksmark” menas mark som är lämpad för jordbruksproduktion. Brukningsvärdet bedöms i varje enskilt fall. Ofta bedöms jordbruksmark ha ett brukningsvärde även om den har tagits ur produktion och marken i nuläget inte används för livsmedelsproduktion. Om möjligt ska kompensatoriska åtgärder vidtas om jordbruksmark ändå tas i anspråk. Jordbruksmarkens skydd ska ses mot bakgrund av att det är en begränsad resurs med avgörande betydelse för att säkra självförsörjningsgraden och trygga livsmedelsförsörjningen i Sverige. Enligt Stockholms läns livsmedelsstrategi ska länets livsmedels- och primärproduktion öka och sårbarheten i livsmedelskedjan minska. Livsmedelssektorn är en del av Stockholms innovations- och utvecklingskraft och för stad och landsbygd närmare varandra.
Jordbruksmark (enligt blockdatabasen) redovisas i hänsynskartorna.
Blockdatabasen är Jordbruksverkets databas över mark som får ekonomiskt stöd för jordbruk i någon form. Den ger inte svar på om marken är brukningsvärd eller inte och det kan finnas ytterligare mark som utgör jordbruksmark. Det saknas ett samlat kunskapsunderlag som redovisar brukningsvärd jordbruksmark i kommunen. Jordbruksverkets databas bedöms ge tillräckligt god vägledning för efterföljande beslut och används därför i översiktsplanens hänsynskartor. Vid prövning av ärenden som berör jordbruksmark sker alltid en bedömning i varje enskilt fall om marken är brukningsvärd eller ej.
Ställningstagande om jordbruksmark
Odlingslandskapet ska värnas och fortsätta brukas för att säkerställa lokal livsmedelsproduktion. Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.
Viss jordbruksmark kan komma att tas i anspråk vid komplettering av ny bebyggelse i de orter som markeras i översiktsplanens utvecklingsinriktning; Norrtälje stad, Rimbo, Hallstavik, Älmsta och Bergshamra. Kommunen bedömer att det är ett väsentligt samhällsintresse att utveckla bostäder och funktioner som hör till en mångfunktionell bebyggelse i dessa orter, för att de ska kunna fylla sina funktioner som centralort, kommundelscentrum och landsbygdsnod. Utveckling av dessa orter ger en sammantaget god bebyggd miljö där många får nära till service av olika slag. Det är vidare ett väsentligt samhällsintresse att dessa orter kan utvecklas oberoende av varandra, då de fyller en funktion för omgivande landsbygd med tillgång till samhällsservice, kultur- och fritidsanläggningar, kommersiell service och kollektivtrafik. Utöver dessa orter bedömer kommunen att det är ett väsentligt samhällsintresse att utveckla verksamheter i strategiska lägen.