Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Beredskap och civilt försvar

Kommunernas förmåga att upprätthålla sin verksamhet under störda förhållanden och ytterst i samband med krigsfara och krig är av grundläggande betydelse för Sveriges förmåga att motstå yttre hot.

En viktig aspekt är livsmedelsproduktion och att värna åkermark ur ett försörjnings- och beredskapsperspektiv. Odlingsmark bör fortsätta brukas för att ge möjlighet till mer självförsörjning Roslagen och i Sverige. Totalt finns drygt 30 000 ha jordbruksmark i Norrtälje kommun. Det är en stor andel av länets totala jordbruksmark vilket gör områdena viktiga för att trygga livsmedelsförsörjning både för kommunen och länet. Mindre än 0,2 % av jordbruksmarken i kommunen tas i anspråk av utbyggnadsområden för bostäder och verksamheter/industri (drygt 60 ha). Inom det civila försvaret finns ett behov av att utveckla skydd av befolkningen, bland annat nya skyddsrumsplatser. Det civila försvaret bedöms få ytterligare fokus och ökad reglering inom de närmaste åren. Det är därför av stor vikt att ta hänsyn till civil beredskap i den fysiska planeringen.

Norrtälje kommun angränsar till Östhammar kommun där Forsmarks kärnkraftverk ligger. De län där det finns ett kärnkraftverk ska arbeta med kärnenergiberedskap. I arbetet ingår bland annat att arbeta fram beredskapsplaner och att ha en beredskapsorganisation för att hantera en olycka med utsläpp av radioaktivitet eller med risk för utsläpp. Under juni 2022 inrättades nya skyddszoner. Skyddszonerna bedöms inte påverka markanvändningen i Norrtälje kommun.

I Norrtälje kommun finns flera företag och anläggningar som är viktiga ur ett beredskaps- och totalförsvarsperspektiv. Bland annat för att säkerställa försörjning med livsmedel och dricksvatten. Området runt Hallsta pappersbruk är ett annat exempel. Dessa anläggningars betydelse beskrivs i Risk- och sårbarhetsanalys Stockholms län, 2022.

Höga objekt

Byggnadsobjekt som är högre än 20 meter utanför sammanhållen bebyggelse och högre än 45 meter inom sammanhållen bebyggelse ska remitteras till Luftfartsverket, Försvarsmakten och berörda flygplatser (inom 60 km radie från respektive flygplats). För objekt till havs eller i insjö ska även Kustbevakningen remitteras. Alla typer av byggnadsobjekt räknas, det vill säga master, torn, pyloner, skyltar, konstverk, byggnader m.m. Både civilt flyg och totalförsvarets intressen kan beröras.

Senast ändrad: 2024-04-10