Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Översiktsplan 2050

Goda ljudmiljöer

Bullernivåerna i kommunen är över lag goda. Bil-, flyg- och båttrafik genererar dock omgivningsbuller i delar av kommunen.

Buller påverkar människors hälsa. Barn och äldre är särskilt känsliga. I tätorterna, framför allt i Norrtälje stad, förekommer viss bullerstörning. Försvarets skjutfält i skärgården och de större hamnarna ger också bullerstörningar.

Det är i första hand genomfartstrafiken i tätorter som orsakar höga ljudnivåer. Det mest störda området i kommunen är utmed E18 öster om Frötuna kyrka, som har stor andel tung trafik till Kapellskär. Även fartygstrafiken vid Furusund och Köpmanholm kan vara störande. Trafikmängderna och därmed bullernivåerna är ofta som störst under sommarhalvåret på grund av ett stort antal besökande och sommargäster. För att hantera bullerstörningar från det statliga vägnätet krävs dialog med Trafikverket.

Vid Väddö skjutfält förekommer militär verksamhet i form av skjutning och målflygning, vilket innebär störningar för omgivningen. Bullerutbredningen runt skjutfältet har utretts av Fortifikationsverket. Ett område kring Arlanda flygplats berörs av buller från flygtrafiken. Närtuna och Gottröra berörs av ekvivalenta ljudnivåer som överstiger flygbullernivån (FBN) 55 dBA. Norr därom överskrids maximalbullernivåerna om 70 dBA.

Mellingeholms flygplats ger bullerpåverkan i den södra delen av Norrtälje stad och strax utanför stadens södra gräns. Flygplatsen fyller en viktig lokal och regional funktion. Framför allt för beredskapsflyg såsom sjöräddning och kustbevakning, men även för sportflyg. Det är angeläget att flygplatsen kan fortsätta utvecklas. Läs mer i fördjupningen av översiktsplanen för Norrtälje stad.

Helikoptertrafik till Norrtälje sjukhus ger bullerpåverkan i sjukhusets närområde. Sjukhuset är en strategisk samhällsviktig funktion och behöver utvecklas vilket kan komma att påverka helikoptertrafikens utbredning och omfattning. Läs mer i fördjupningen av översiktsplanen för Norrtälje stad.

Bergtäkter medför störningar i form av buller, damm och transporter. Nya bostäder ska därför inte medges i anslutning till befintliga bergtäkter.

Kommunen har flera stora orörda natur- och rekreationsområden som utgör sammanhängande tysta områden. Det är angeläget att fortsätta eftersträva mycket låga bullernivåer här för att bevara den orörda karaktären.

Riktlinjer god ljudmiljö

  • Ha en restriktiv hållning mot etableringar som kan medföra buller i tysta områden.
  • Eftersträva så god ljudmiljö som möjligt på offentliga platser såsom torg, parker och naturområden, samt vid planering av nya bostäder, skolor och förskolor.
  • Om möjligt, planera och utforma ny bebyggelse så att befintliga bostäder ges en minskad bullernivå.
  • Undvika bulleralstrande verksamheter i anslutning till bostäder.
  • Undvika nya bostäder nära Mellingeholms flygplats.

Förordning 2015:216 om trafikbuller vid bostadsbyggnader anger riktvärden som ska tillämpas vid planering och byggande för att bedöma olägenhet för människors hälsa. Förordningen berör endast ljudnivåer utomhus. Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller.

Boverket rekommenderar tystare ljudmiljöer där barn och unga vistas. I rapporten ”Gör plats för barn och unga!” (rapport 2015:8) anges att det är önskvärt med högst 50 dBA ekvivalentnivå på de delar av skolgårdar som är avsedd för lek, rekreation och pedagogisk verksamhet.

Senast ändrad: 2024-04-10