Sandbanken Norra
Sandbanken Norra kommer att utgöra ett nytt område för sammanhängande bostadsbebyggelse med blandad bebyggelse. Området kan bebyggas först när kraftledningen är flyttad.
Kartan visar utvecklingen av området Sandbanken Norra. Orange färg betyder sammanhängande bostadsbebyggelse.
Området består av park och delvis redan bebyggda områden. Jordarten är sandig morän och postglacial lera. Marken är i kommunal ägo och området är detaljplanelagt. Norr om Uppsalavägen finns en detaljplan som medger handel och södra delen är planlagd som småindustri och garage samt kraftledning. I södra delen finns också ett beviljat planbesked från 2017.
Norra delen av området utgörs av spridningskorridorer för salamander och i kanten av området längst i sydväst finns aktivitetsområden för hackspett. Genom området går ett viktigt grönstråk där det också finns lågpunkter där vatten samlas.
Området är utpekat i Landskapsbild och kulturmiljöutredning som känsligt område med avseende på kulturmiljö kopplat till den moderna staden med villabebyggelse från 1950- och 60-talet samt en betydande grönstruktur som är väl inplanerad i stadsbilden. Parkerna är känsliga för ianspråktagande av ny bebyggelse vilket resulterar i minskad möjlighet till närrekreation och brutna ekologiska samband.
Busshållplats med kollektivtrafik Uppsala-Norrtälje finns vid väg 77 som går igenom området. I dagsläget råder ett nybyggnadsförbud längs väg 77 på grund av farligt godsleden. I och med vägen finns även bullerproblematik.
Området ligger inom kommunalt verksamhetsområde för vatten, spillvatten och dagvatten. Hur många fastigheter som kan anslutas och vilka åtgärder som krävs för att en utbyggnad ska kunna ske behöver utredas.
Utveckling
Om den befintliga kraftledningsgatan tas i anspråk skapas möjligheter att bygga ihop Rimbo. Området har potential för cirka 20–30 småhus som kommer att ansluta till befintlig småhusbebyggelse norr och söder om Uppsalavägen/väg 77. Trafikverket planerar ny dragning av väg 77 utanför Rimbo tätort, vilket innebär att farligt gods inte längre behöver gå genom tätorten, riskhanteringsavståndet kommer därför försvinna. Se avsnittet Miljö, hälsa och säkerhet.
Där kraftledningen idag går finns ett grönt stråk som ska finnas kvar även efter att området bebyggts. Stråket är både spridningskorridor för djur och växter och kopplar ihop Långsjön med andra viktiga grönområden som Näset. Det gröna stråket är också en del av ett kulturmiljövärde som ska värnas. Det är viktigt att i kommande planering utvärdera hur ekosystemtjänster kommer att påverkas vid en exploatering. Lågpunkterna i kraftledningsgatan kan utnyttjas för dagvattenåtgärder.
Riktlinjer
- Kraftledningen måste flyttas innan området kan utvecklas.
- Grönstråk ska bevaras, av sociala, ekologiska och kulturmiljömässiga skäl.
- Naturvärden och gröna strukturer ska bevaras för att bibehålla grön infrastruktur.
- Ekosystemtjänster i området ska stärkas och utvecklas. Det är viktigt att i kommande planering utvärdera hur ekosystemtjänster kommer att påverkas vid en exploatering.
- Hänsyn till ytbehov dagvattenhantering.
- Utred och bedöm behovet av VA-försörjning och kapacitet.
- Riskanalys för farligt gods tas fram för att bedöma om väg 77 måste flyttas innan området börjar bebyggas.
- Marksanering kan behöva göras innan området bebyggs.