Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Bålbro Norra

Bålbro Norra kommer att utgöra ett nytt område för besöksanläggning inom kategorin sammanhängande bostadsbebyggelse med syfte att komplettera befintliga anläggningar för sport- och friluftsverksamheter. Delar av området blir också tillgängligt för kolonilotter och dagvattenhantering.

Visa kartan i helskärm

Kartan visar utvecklingen av området Bålbro Norra. Orange färg betyder sammanhängande bostadsbebyggelse.

Området består idag av jordbruksmark med inslag av åkerholmar och stenrösen, i väst angränsar området till det större skogsområdet Tistelkullen. Jordarten består främst av lera. Rimbo orienteringsklubb har en klubbstuga i anslutning till motionsspåret som utgår från vändplanen vid nuvarande Västertorpsvägens slut. En tennishall och tillhörande utomhusbanor finns också inom området. Skytteverksamhet bedrevs i den västra delen av området mellan åren 1938 och 1974. En detaljplan med användningen småindustri finns från 1980. Denna är delvis påbörjad i och med en utbyggd vägslinga och ledningsnät för vatten, spill och dagvatten från 1988. Hela området är i kommunens ägo.

De uppvuxna träden i området är en viktig del i en spridningskorridor mellan Tistelkullen och Näset, som inte står i kontakt med andra gröna korridorer eller skogsområden. I Bålbro norra finns flera signalarter, fridlysta arter och värdeelement som stenrösen, äldre träd, grova sälgar och aspar. Naturvärdesinventering från 2018 klassade här områden med visst naturvärde samt påtagligt naturvärde. Området består av glacial lera med inslag av morän.

De högsta naturvärdena i området finns i lövskogen som präglas av ett stort inslag av asp och sälg, i lövlunden med asp, ek och hassel, samt i den ohävdade före detta betesmarken och åkerholmen med många signalarter för ängs- och betesmarker. Åkerholmen klassas som Natura 2000-naturtypen silikatgräsmark, men om inte hävd återinförs kommer området att växa igen. Området hyser höga naturvärden (klass 2).

Delar av Bålbro norra ingår i riksintresse för kulturmiljövården, Skedviken. Inom området förekommer ett fornminnesområde (gravfält, järnålderskaraktär). Området ligger inom Ekebydalens odlingslandskap som är utpekat som en känslig miljö i kulturmiljöutredningen. Det sammanhållna odlingslandskapet vid Ekebyholm med långa siktlinjer är känsligt för dominerande nutida tillägg som bryter siktlinjer.

Bålbroskolan finns i närheten vilket innebär att många barn och unga rör sig i området.

Området omfattas av markavvattningsföretaget Syningen-Skedviken torrläggningsföretag med flera.

Enligt översvämningskarteringen finns det ett område som tangerar områdets östra del och sträcker sig vidare åt nordost. Detta område riskerar att översvämmas vid skyfall.

Marken i området vid kulfånget är förorenat efter den tidigare skytteverksamheten.

Utveckling

Planen föreslår att området utvecklas till ett område för fritid och idrott. Bålbro Norra ligger mitt emellan Västertorpsskogen och Bålbroskogen och en besöksanläggning skulle dra fördel av läget med tillkommande bussförbindelser och annan service. Den västra delen av området föreslås utnyttjas till kolonilotter.

Utvecklingen behöver utredas mot bakgrund av att området är en del av ett riksintresse för kulturmiljövården och det finns visuella samband mellan Bålbro Norra och övriga jordbrukslandskapet kring Skedviken. Ur den kulturmiljö- och landskapsanalys som gjorts (WSP, 2019) framgår att komplettering bedöms möjlig förutsatt att det sker på en väl vald plats, väl avskilt geografiskt och visuellt från herrgårdens huvudbebyggelse och större landskapsrum. Skogsridåer skulle kunna användas för att minska påverkan på stora landskapsrum. I landskapsrummet finns en stor potential för att stärka herrgårdslandskapens kontakt med sjöarna genom slyröjning. Även fornminnet som finns inom området behöver undersökas för att komma fram till hur nära ny bebyggelse kan uppföras. Utveckling av området ska ske med hänsyn till områdets kulturhistoriska värden.

Det är viktigt att bibehålla den biologiska mångfalden sett i ett större landskapsperspektiv. Därför behöver området utformas så att funktionen spridningskorridor upprätthålls mellan skogsområdena Tistelkullen och Näset. En skötselplan finns framtagen för sydöstra delen av området intill Bålbroskogen som ska säkerställa skyddsåtgärder i samband med exploateringen av Bålbroskogen. Denna del bör planläggas som natur i kommande detaljplan.Det är viktigt att i kommande planering utvärdera hur ekosystemtjänster kommer att påverkas vid en exploatering.

Bålbro norra ligger inom Syningens avrinningsområde. Då området utgör en lågpunkt där vatten samlas föreslås delar av området att användas till dagvattenåtgärder och skyfallshantering. Dagvattenutredningen föreslår att en yta för dagvatten reserveras i östra/norra utkanten av området. I samband med exploatering skulle denna kunna utformas som en park med reningsanläggningar så som dammar, diken och översilningsytor för dagvatten, som även kan ge rekreationsmässiga värden. Förutsättningarna för dagvattenhantering måste utredas närmare i en dagvattenutredning. Kapacitet i befintlig VA-anläggning måste utredas.

Riktlinjer

  • Ytterligare provtagning (för avgränsning av föroreningen) och sanering i området vid kulfånget.
  • Vidare utreda utformning av grön korridor för att upprätthålla spridningssambandet mellan de större skogsområdena.
  • Ekosystemtjänster i området ska stärkas och utvecklas.
  • Utred påverkan på riksintresset för kulturmiljövården.
  • Beakta och värna riksintressets uttryck genom att anpassa och placera bebyggelse så att viktiga siktlinjer bibehålls.
  • Följ de rekommendationer om tålighet och potential som redovisas i kulturmiljö- och landskapsanalys (WSP, 2019)
  • En fördjupad naturvärdesinventering och en groddjursinventering behöver göras.
  • Utred områdets geotekniska förutsättningar.
  • Undersökning av fornlämningsområdet inom området.
  • Bevaka kopplingen till motionsslingan i anslutning till området.
  • Komplettera Västertorpsvägen med gång- och cykelväg.
  • I samband med planeringen av området ska förskolebehovet stämmas av mot aktuell lokalförsörjningsplan.
  • Utred hur dagvatten ska tas om hand. Planera för en park med rening och fördröjning av dagvatten med rekreationsmässiga värden.
  • Utred och bedöm behovet av VA-försörjning och kapacitet.
  • Påverkan på markavvattningsföretaget ska utredas.

 

Senast ändrad: 2023-12-19