Vatten och avlopp
Dricksvatten
Rimbo försörjs med dricksvatten från kommunalförbundet Norrvatten. Dricksvattnet produceras i Görvälnverket intill Mälaren i Järfälla kommun och distribueras till kommunen via Vallentuna och Brottby. Via det lokala vattenledningsnätet når dricksvattnet en tryckstegring och därifrån pumpas dricksvattnet till det vattentorn som är beläget centralt i Rimbo tätort för vidare distribuering. Ledningen som ansluter till tryckstegringen har förnyelsebehov.
Grundvattenförekomster
I Rimbo ligger grundvattenförekomsterna Röåsen-Bergby, Röåsen-Denan och Röåsen-Rö. Norr om Rimbo ligger även grundvattenförekomsten Ekebyholm. Röåsen-Bergby är den grundvattenförekomst som vid behov kan användas som grundvattentäkt.
I VISS (VattenInformationsSystem Sverige) bedöms Röåsen-Bergby kemiska status till God och dess kvantitativa status till God. Den sammanvägda bedömningen av God kemisk status och God kvantitativ status är hämtat från underlag beskrivet i dokumentet; Dataunderlag för VISS till klassificering av status och riskbedömning av grundvatten.
För den kvantitativa statusen är tillförlitlighetsklassningen bedömd till Låg och för kemiska status till Medel.
Reservvatten- och nödvattenförsörjning
Vid ett eventuellt avbrott på Norrvattens överföringsledning håller vattenreservoaren i vattentornet stånd i cirka ett dygn. Norrvatten kan erhålla reservvatten från grundvattentäkterna Finsta-Kilen och Västra- Syninge. Kapaciteten på dessa täkter klarar med marginal Rimbos nuvarande behov.För att säkra Rimbo/Rånäs vattenförsörjning kompletteras Bergby vattenverk med ytterligare en brunn.
Vid ett eventuellt längre avbrott på det lokala vattenledningsnätet, som gör att dricksvatten inte kan distribueras i ledningsnätet, kommer nödvatten i tankar finnas i mycket begränsad mängd. Det ställer krav på att verksamheter har en egen reservplan vid behov av dricksvatten i större mängder.
Gällande skyddsföreskrifter för vattentäkten i Rimbo-Bergby är från 70-talet. Som en del i att trygga framtida dricksvattenförsörjning har arbetet med att se över skyddsföreskrifter och vattenskyddsområdets utbredning påbörjats inför ansökan till Länsstyrelsen. Vattenskyddsområdets gränser kan komma att justeras under tillståndsprocessen.
Vid Norrtälje Brandstation i Norrtälje stad finns kommunens första vattentankstation (vattenkiosk). Vattenkiosken kommer kunna erbjuda köp av vatten både till verksamheter och till privatpersoner.
Utveckling
Den allmänna vattenförsörjningen i Rimbo är i nuläget god. En utökning av befolkningsunderlaget enligt planen utgör med dagens förutsättningar inget problem vad gäller vattenförsörjningen till Rimbo även om det finns ett förnyelse-/ nybyggnadsbehov identifierat på delar av överföringsledningen. Det lokala ledningsnätet har generellt goda förutsättningar att klara en ökad belastning men har ett visst förnyelsebehov på vissa sträckor. Det kan även finnas lokala begränsningar i ledningsnätet varför förutsättningarna alltid behöver utredas i samband med ny exploatering.
Mälaren som primär dricksvattentäkt innebär generellt god vattentillgång. Mälaren förser drygt 2 miljoner människor med dricksvatten samtidigt som den verkar som recipient för utsläpp från bland annat båttrafik, industrier, åkermark, dagvatten och avloppsvatten vilket gör att vattenkvaliteten är sårbar. För att kunna upprätthålla Mälarens goda vattenkvalitet trots ökad påfrestning kommer stora åtgärder att krävas. En stark tillväxt i regionen medför även att produktionskapaciteten i Görvälnverket behöver utredas.
Länsstyrelsen i Stockholms län har tagit fram en regional vattenförsörjningsplan för att synliggöra länets förutsättningar för utveckling och förhållningssättet till grundvattenförekomsterna. Vattenförekomsten Röåsen-Bergby har hög regional prioritet i vattenförsörjningsplanen vilket innebär att vattenskyddsområdet behöver revideras med nya skyddsföreskrifter. Innan ny bebyggelse tillåts i närområdet behöver vattenskyddsområdets föreskrifter och vattenskyddsområdet ha uppdaterats. Skyddsföreskrifterna kommer ange förutsättningarna för vilken typ av bebyggelse som är möjlig inom vattenskyddsområdet och vilka åtgärder som krävs för att säkerställa att grundvattnet skyddas. Att vattentäkten har klassats som en vattentäkt med hög regional prioritet som är i behov av revidering gör att det är extra viktigt att vara försiktig vad gäller den framtida fysiska planeringen. Avvägningar och åtgärder kopplat till vattenförekomsten hanteras i samband med detaljplaneläggning.
Nya exploateringar innebär ofta förbrukning av dricksvatten. Trenden för Norrvatten de senaste åren är att den totala vattenförbrukningen stiger per år och trots vädjan till allmänheten 2018 om att spara vatten uteblev effekten. Norrvatten har hemställt medlemskommunerna att godkänna ”Riktlinjer för hållbar vattenförbrukning” för att tydliggöra vad som gäller under perioder av risk för vattenbrist eller leveransstörningar.
Verksamheter, både kommunala och privata, kan ha behov av vatten för olika aktiviteter som bevattning, spolning, tvättning eller andra processer men som kanske inte kräver dricksvattenkvalitet. Vissa av kommunens entreprenörer använder i den mån det går vatten från sjö, å eller liknande.
Kommunens VA-plan finns på Norrtälje Vatten och Avfall webbsida:
https://www.nvaa.se/vatten-och-avlopp/plan-for-kommunalt-vatten-och-avlopp
Riktlinjer
- Utred långsiktigt behov av förstärkningsåtgärder i dricksvattenleveransen med hjälp av dricksvattenmodeller.
- Upprätta en förnyelseplan för ledningsnätet.
- Utred framtida behovet av reservvatten.
- Fastställ vattenskyddsområde för reservvattentäkt Rimbo-Bergby.
- Bygg en vattenkiosk i Rimbo.
- Vid åtgärder avseende vägar och annan infrastruktur ska påverkan på Rimbo-Bergby vattentäkt minimeras.