Grön- och blåstruktur
Grön- och blåstruktur utgörs av användningarna Natur och friluftsliv, Grönområde och park. De miljöer som pekas ut på kartan är områden som kommunen inte vill utveckla för bebyggelse och i stället utveckla som viktiga grönområden för invånarna i Rimbo.
Grönstruktur
Rimbos större naturområden i kombination med centrala grönområden, parker, lekparker samt gröna och blå stråk, där man kan röra sig längs vatten eller i grönska, ger ett bra utgångsläge för utveckling av mervärden som motsvarar ökad användning och efterfrågan. I RUFS 2050 pekas grönstrukturen längs med Roslagsbanan mot Rimbo ut.
Inne i samhället finns många små naturområden insprängda bland bebyggelsen. Gröna spridningskorridorer finns till exempel längs kraftledningar, vattendrag och cykelvägar. Läs mer om förutsättningar för grön- och blåstruktur ur ett ekologiskt perspektiv under rubriken Allmänna intressen.
I Rimbo pekas tre större befintliga naturområden ut; Näset, Kvarntorp/Västertorp samt Näshagen vid Adamsberg. Dessa har ett stort värde för det lokala friluftslivet, då de är lättillgängliga för allmänheten och dessutom ofta inrymmer höga naturvärden med bidragande ekosystemtjänster. En del anläggningar för det rörliga friluftslivet, såsom motionsspår och ridstigar finns inom närströvområdena. Läs mer om vinster av en bra grön- och blåstruktur under rubriken Ekosystemtjänster.
Utveckling
Rimbos befolkning kommer att öka avsevärt under de kommande åren och Rimbos invånare ska även fortsatt ha god tillgång till natur- och grönområden. Tillgången till parker och naturområden har stor betydelse för människans hälsa och välbefinnande. Väl utvecklade och gestaltade offentliga miljöer, parker och torg bidrar till en positiv identitet för orten med omnejd och höjer även det ekonomiska värdet på befintlig och kommande bebyggelse.
Grönstrukturen i staden ska erbjuda kvaliteter i form av rekreation, sociala och kulturhistoriska värden och biologisk mångfald. Nya och befintliga parker och grönstråk ska utvecklas för att säkerställa tillgång till nåbar och kvalitativ park och natur i och omkring Rimbo samtidigt som ekologiskt viktiga spridningssamband bevaras och utvecklas.
När Rimbo centrum utvecklas med fler bostäder ska det planeras för mer grönska med fickparker och gröna gaturum. Grönska ska bidra till att skapa intressanta och inbjudande miljöer i centrum.
Nya bebyggelseområden ska innefatta friytor för barn i tillräcklig utsträckning. Kommunen har tagit fram ett eget planeringsverktyg (SKA-verktyget) som ska användas i detaljplanearbetet för att säkerställa att dessa frågor beaktas i den fysiska planeringen.. Norrtälje kommun har tagit fram en riktlinje som ska fungera som norm vid stadsplanering hur långt man ska ha till ett grönområde från sitt bostadsområde. Riktlinjen kallas för 3-30-300-regeln. Regeln innebär att alla ska kunna se minst tre träd från sitt hem, sin skola och sin arbetsplats, 30 avser hur stor krontäckningsgrad ett stadskvarter minst bör ha. 300 avser det längsta avstånd som invånare bör ha till ett grönområde.
Grönområden och parker
Järnvägsparken kommer bli en naturlig del av Rimbo centrum genom åtgärder som skapar säkra övergångar och minskar bullerpåverkan.
Skarsjöparken, är ett större grönområde mitt i Rimbo, ska utvecklas med aktiviteter om lockar blandade grupper i olika åldrar och med olika intressen som kan skapa flöden av människor under dygnets alla timmar. Parkområdet är också en viktig yta för åtgärder kopplat till dagvatten och skyfall.
Ett grönområde säkerställs väster om Ekebyvägen mot Näset för att möjliggöra spridningvägar av flora och fauna samt för rekreation.
Drakberget-Bålbroskogen utgör ett sammanhängande grönområde nära skolan som har stor betydelse både för spridning av flora och fauna och för rekreation. När delar av Drakberget nyttjas för utveckling av bebyggelse är det viktigt att bibehålla resterande gröna miljöer.
I anslutning till Bålbro Norra skapas ett nytt grönområde som kompletterar de befintliga skogsmiljöerna och som ska användas för hantering av skyfall och dagvattenrening i kombination med rekreation och grönska.
Söder om tätorten ligger områdena Tomta och Kilen som består av jordbruksmark och lövskogsdungar. I den gällande fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo 2010 är området i dalgången avsatt för dagvattenhantering. Området ska utvecklas till ett större område för hantering av översvämning och dagvatten i kombination med biologiska värden och rekreation. När området utvecklas är det viktigt att inte bygga bort möjligheten för en framtida förlängning av Roslagsbanan till Rimbo samt beakta att Adamsberg ska upplevas hänga ihop med Rimbo.
Gröna stråk
Flera nya gröna stråk och kopplingar ska utvecklas som ska fungera både som spridningskorridorer för att förstärka den biologiska mångfalden och för att människor ska kunna röra sig mellan olika grönområden och parker. Ett grönt stråk bör vara minst 30 meter brett för att fylla sitt syfte.
Det gröna stråket från Bålbroskolan, längs kraftledningen och ner till Långsjön ska göras mer tillgängligt och den upplevda tryggheten ska öka med bland annat belysningsåtgärder. De gröna stråken längs med Långsjön, Vallbyån och banvallen ska utvecklas och göras mer tillgängliga. Stråk ska även utvecklas genom Kvarntorp och upp mot Tistelkullen, från Bålbro genom Drakberget till Näset samt från Adamsberg och upp till Långsjön.
Riktlinjer
- Vid detaljplaneläggning eller tillståndsprövning i ett grönområde, behöver grönområdets värden gällande rörligt friluftsliv, tillgänglighet, viktiga ytor ur ett äldre- och barnperspektiv, ekosystemtjänster och naturvärden ställas emot intresset att till exempel bygga fler bostäder eller tillskapa mer industrimark.
- Nya bebyggelseområden ska innefatta friytor för barn i tillräcklig utsträckning.
- SKA-verktyget (kommunens egna planeringsverktyg) ska användas i detaljplanearbetet för att säkerställa att friytor beaktas i den fysiska planeringen.
- Den regionala grönstrukturen längs Roslagsbanan mot Rimbo ska bevaras och tillgängliggöras i samband med en förlängning av Roslagsbanan till Rimbo.
- Utpekade grönstråk ska bevaras och stärkas.
- Grönområden som hyser höga natur och kultur- och friluftsvärden ska bevaras. Områden av klass 1 och 2 enligt naturvärdesinventering ska inte exploateras eller på annat sätt försämras.
- 3-30-300-regeln ska tillämpas vid stadsplanering.
- Park eller grönområde ska finnas inom 300 meter från bostadsområden.
- Gröna stråk ska vara minst 30 meter breda.
- Grönområden ska finnas i nära anslutning till äldreboende, förskolor och grundskolor.
- Grönområden som har en viktig klimatreglerande funktion bör bevaras.
- Lämpliga områden för vattenvård ska utnyttjas där så är möjligt, anpassat till platsens förutsättningar.
- Genomför kompensationsåtgärder vid exploatering av park- och grönområden.