Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Utgångspunkter

Grunden för all planering är att det ska bidra till hållbar utveckling i tre dimensioner, ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Översiktsplanen beskriver hur Norrtälje kommun förhåller sig till Agenda 2030 och Sveriges Miljömål.

Geografisk avgränsning

Avgränsningsområdet för fördjupningen innefattar tätorten med utvecklingsområden för bebyggelse, grönstruktur och vägar samt större grönområden och vattenområden i tätortsnära lägen. Inom tätortsavgränsningen ryms tätortens utveckling fram till 2050.

Visa kartan i helskärm

Kartan visar avgränsningen för fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo 2050.

Globala mål och nationella mål

Agenda 2030 består av 17 stycken globala mål och 169 delmål som alla medlemsländer förbundit sig för att arbeta för att nå en hållbar värld till år 2030. Sveriges miljömål består av ett övergripande generationsmål, 16 miljökvalitetsmål med preciseringar och ett antal etappmål som beskriver de långsiktiga målsättning och inriktningen för Sveriges nationella miljö- och klimatarbete. Dessa mål beskrivs utförligare i den kommunomfattande översiktsplanen.

Bilder för globala målen för hållbar utveckling

Bild för globala målen för hållbar utveckling

Hållbar utveckling

Grunden för all planering är att det ska bidra till hållbar utveckling i tre dimensioner, ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Översiktsplanen beskriver hur Norrtälje kommun förhåller sig till Agenda 2030 och Sveriges Miljömål.

Agenda 2030 består av 17 globala mål och 169 delmål som alla medlemsländer förbundit sig till för att arbeta för att nå en hållbar värld till år 2030. Syftet är att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. De globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.

Sveriges miljömål identifierar vilka åtgärder som behövs för att lösa de stora miljöproblemen i samhället. Det svenska miljömålssystemet har funnits sedan 1999 och kan ses som den ekologiska dimensionen av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Sveriges miljömål består av ett övergripande generationsmål, 16 miljökvalitetsmål med preciseringar och ett antal etappmål som beskriver de långsiktiga målsättning och inriktningen för Sveriges nationella miljö- och klimatarbete. Det övergripande syftet med miljöarbetet är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Genom att uppnå miljömålen uppnås den ekologiska dimensionen av Agenda 2030 i Sverige.

Norrtälje kommuns miljö- och klimatstrategi styr kommunens arbete på miljö- och klimatområdet utifrån den beslutade löftesformuleringen att Norrtälje kommun ska förvaltas och utvecklas på ett miljö- och klimatmässigt hållbart sätt. Strategin beskriver vad som ska åstadkommas till år 2030, och klargör prioriterade fokusområden för att leva upp till den av kommunfullmäktige beslutade ambitionsnivån.

Ta del av miljö- och klimatstrategin på kommunens hemsida.

FN:s barnkonvention

FN:s barnkonvention slår fast att barns bästa ska komma i första rummet i alla åtgärder som rör barn. Barnkonventionen stödjer barns rätt till god och utvecklande utemiljö och till lek och rekreation. Barnkonventionen innebär också att barn ska få uttrycka sin mening och bli lyssnade på, en rättighet som är central både för det enskilda barnet och för att skapa ett bättre samhälle och goda uppväxtvillkor för alla barn. En central princip i konventionen är att det vid alla åtgärder som rör ett barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa. Sedan 1 januari 2020 är barnkonventionen svensk lag. 

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2050)


Norrtälje kommun ska integreras med och utvecklas i takt med övriga Stockholmsregionen. Rimbo har med sin närhet till Uppsala, Arlanda, Norrtälje och Stockholm goda förutsättningar att utvecklas enligt de rumsliga principerna i RUFS 2050 och visionen för Stockholm Nordost.

Genom det bebyggelsetryck som finns i Rimbo idag har orten fått en större betydelse för kommunens utveckling och för omgivande landsbygd än tidigare. I arbetet med en ny översiktsplan för kommunen kommer Rimbo få en roll som kommundelscentrum med mer funktioner än en landsbygdsnod. Detta kan komma att påverka vilken roll Rimbo tar i det regionala utvecklingsarbetet i framtiden.

I den regionala utvecklingsplanen, RUFS 2050, är Rimbo tätort utpekat som en landsbygdsnod och det finns ett stomnät för transporter genom tätorten (väg 77). Runt sjön Skedviken finns ett stort samlat område för rekreations-, natur och kulturvärden. Sista stationen längs Roslagsbanan i Kårsta ligger strax söder om Rimbo. En landsbygdsnod ska fungera som en bytespunkt för kollektivtrafiken och bidra med service för landsbygden runtomkring. Ny bebyggelse ska planeras med en täthet och omfattning som ger förutsättningar för kollektivtrafikförsörjning, en effektiv energiförsörjning och säkra system för vatten, avlopp och avfall samtidigt som stor hänsyn bör tas till platsens karaktär och identitet.

Kollektivtrafikplan 2050 är region Stockholms långsiktiga plan för kollektivtrafikens utveckling till 2030 och 2050 och ska redovisa hur kollektivtrafiksystemet behöver utvecklas för att nå målen i den regionala utvecklingsplanen för Stockholms län (RUFS 2050). I planen har åtgärder per sektorstyp indelats i 3 nivåer, efter vilka behov och brister de åtgärdar.

  • En utveckling av en radiell expressbuss Rimbo-Arninge-Täby- Danderyds sjukhus pekas ut som en nivå 2-åtgärd.
  • En tvärgående expressbuss mellan Norrtälje och Arlanda, via Rimbo, pekas ut som en nivå 3-åtgärd.
  • Förlängning av Roslagsbanan från Kårsta till Rimbo pekas ut som en nivå 3-åtgärd.

Den föreslagna utvecklingen i Rimbo syftar till att stöjda dessa åtgärder som är av hög prioritet för kommunen att de genomförs.

Karta Rimbo i Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen 2050

Karta Rimbo i Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen 2050

Stockholm Nordost

Norrtälje kommun ingår i ett kommunövergripande samarbete tillsammans med Danderyd, Täby, Österåker, Vaxholm och Vallentuna. Syftet med Stockholm Nordost samarbetet (STONO) är att skapa en långsiktigt hållbar utveckling i regionen genom varierande stadsstrukturer, effektiva transporter, näringslivsutveckling och en utveckling av den regionala stadskärnan Täby-Arninge. STONO-samarbetets inriktningar baseras på både RUFS: en och kommunernas översiktsplaner.

STONO-samarbetet innebär att kommunen arbetar för att riksväg 77 åtgärdas som stärker kontakten mellan kommunen och Arlanda-Märsta och E4-stråket mot Uppsala och vidare väg 55 till Enköping. Genom detta kan också Rimbo bidra med goda livsmiljöer nära natur- och kulturvärden och goda kopplingar till regionens arbetsmarknad. STONO verkar också för en utveckling av Roslagsbanan där Rimbo utgör ett lämpligt stationsläge.

Kommunala planer och program

Det finns flertalet planer, program och andra styrdokument som påverkar den fysiska planeringen. Ett av de viktigaste dokumenten är kommunens översiktsplan. Fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo ska konkretisera de ställningstaganden som kommunen redan gjort i sin planering. I den gällande översiktsplanen utgör Rimbo en landsbygdsnod som kan utvecklas från 4000 till 6000 invånare 2020. I den nya översiktsplanen ska Rimbo utvecklas till ett kommundelscentrum med 2000 nya bostäder, från 5000 till 9000 invånare 2050. Eftersom den nya översiktsplanen kommer att gälla inom snar framtid behöver fördjupningen av översiktsplanen förhålla sig till de nya direktiven.

Mer info om kommunens översiktsplan och övergripande strategier.

Översiktsplan 2040

Översiktsplan 2050

Norrtälje kommun ska integreras med och utvecklas i takt med övriga Stockholmsregionen Norrtälje kommun ska utvecklas i en hållbar takt och ges goda kopplingar till noder i angränsande kommuner och i Östersjöregionen
Kunskapsresultaten i skolan ska förbättras och utbildningsnivån ska höjas Ett gott företagsklimat och goda förutsättningar för näringslivet ska utveckla nya och befintliga företag
Ett gott företagsklimat ska öka delaktigheten på arbetsmarknaden och utveckla nya och befintliga företag Hela kommunen ska växa och nya bostäder ska tillkomma i attraktiva livsmiljöer med goda pendlingsmöjligheter
Hela kommunen ska växa och nyproduktion av bostäder ska öka i attraktiva livsmiljöer med goda pendlingsmöjligheter

Hela kommunen ska växa och nya bostäder ska tillkomma i attraktiva livsmiljöer med goda pendlingsmöjligheter
Norrtälje stad ska stimulera tillväxt och bidra till positiv utveckling i hela kommunen

Norrtälje stad ska stimulera tillväxt och bidra ytterligare till den positiva utvecklingen i hela kommunen Övriga orter, landsbygden och skärgården ska kunna utvecklas utifrån sin karaktär och sina förutsättningar

Illustrativ karta för Översiktsplan 2040

Illustrativ karta för Översiktsplan 2040

Visa kartan i helskärm

Karta: Utvecklingsinriktning för Översiktsplan 2050, samrådsförslag

Senast ändrad: 2023-12-19