Näringsliv
Rimbos geografiska läge med en närhet till Stockholm, Arlanda och Uppsala gör att tätorten är attraktiv som bostadsort samtidigt som den har goda förutsättningar för att ha en växande och varierande arbetsmarknad.
Det finns ett stort tryck på etablering av både tyngre och lättare industri på grund av läget längs väg 77 med goda kopplingar både till storstadsregionen, Arlanda och hamnar. Några verksamheter som är intressanta att skapa förutsättningar för är lager, logistik och tillverkning med behov av ren el. Norrtälje kommun har som helhet cirka 2,7 arbetstillfällen per invånare vilket är jämförbart med snittet bland Sveriges kommuner. När befolkningen ökar är det viktigt att säkerställa att näringslivet utvecklas parallellt med bostadsutvecklingen för att bibehålla och stärka Rimbos attraktivitet.
Vård- och omsorg, utbildning följt av byggverksamhet och handel är de branscher som ger flest arbetstillfällen i Rimbo tätort och på den omkringliggande landsbygden. Det är fler som pendlar från Rimbo tätort för arbete än som pendlar in till Rimbo tätort för arbete. Ungefär 30 % av de som bor i Rimbo tätort arbetar också i Rimbo tätort, för Norrtälje stad är motsvarade andel 50 %. Anledningen till att många som bor i Rimbo inte arbetar i Rimbo kan bero på närheten till fler stora arbetsmarknader.
Det finns en utmaning att skapa industrimark centralt i Rimbo på grund av konflikt med bostäder. Störande, ytkrävande och transportintensiva verksamheter bör lokaliseras nära Rimbo med förutsättningar för kollektivtrafik och kommunalt vatten och avlopp men med tillräckligt avstånd från framtida bostadsbebyggelse.
Utveckling
För att Rimbo ska vara en levande tätort måste det lokala näringslivet karakteriseras av branschbredd där befintliga företagsbranscher växer samtidigt som branscher som idag är svagt representerade ser fördelar med att etablera sig i Rimbo. En bred arbetsmarknad medför att det lokala näringslivet blir mindre konjunkturkänsligt, bidrar till att fler människor både kan arbeta och bo i Rimbo och lockar nya invånare till Rimbo och den omkringliggande landsbygden.
Rimbos främsta konkurrensfördel är tätortens geografiska läge med goda förutsättningar för arbetspendling och närhet till stora arbetsmarknader som Stockholm, Arlanda och Uppsala men också dess komplementära plats för företag som behöver finnas i nära anslutning till Arlandaregionen. Rimbo ska dra nytta av Arlandaregionens tillväxt och positionera sig utifrån sitt strategiska läge. Näringslivets aktörer väljer etableringsort för start eller omlokalisering av företag utifrån marknadsmässiga bedömningar där möjligheten att köpa eller arrendera mark, köpa eller hyra lokaler, robust infrastruktur, god kollektivtrafikförsörjning samt tillgång till kompetent arbetskraft är viktiga faktorer. Rimbos framtida näringslivsutveckling inriktas på fyra strategier
- Tydliggör behovet av att stärka förutsättningarna för det befintliga näringslivets möjligheter till tillväxt där ökat befolkningsunderlag och infrastrukturutveckling är centralt.
- Locka företag inom kunskapsintensiva, tjänsteproducerande och personalintensiva branscher där mycket god kollektivtrafikförsörjning och digital infrastruktur är avgörande framgångsfaktorer
- Erbjud mark för ytkrävande verksamheter som inte är lämpliga att lokalisera i urbana miljöer utifrån sin karaktär och betalningsförmåga när omvandling sker av industriområden i angränsade kommuner. Framtagande av verksamhetsmark är viktigt för att locka dessa företag.
- Fokusera på företag inom besöksnäringen, kreativa branscher mm där platsen och boendemiljön är en del av affärsmodellen.
Riktlinjer
- Bredda arbetsmarknaden med kunskapsintensiva, tjänsteproducerande och personalintensiva branscher, kreativa kulturella näringar samt besöksnäring.
- Verka för god kollektivtrafikförsörjning till Stockholm, Arlanda och Uppsala och en gynnsam utveckling av digital infrastruktur och transportinfrastruktur.
- Arbeta aktivt med att hitta ny verksamhetsmark strax utanför Rimbo i anslutning till ny dragning av väg 77 och väg 280.