Samhällsutveckling
Planläggning ska främja en god livsmiljö från social synpunkt, en god ekonomisk tillväxt och en effektiv konkurrens samt en utveckling av bostadsbeståndet.
Bostäder
Enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar ska kommunens planering skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder. För att uppnå det är det viktigt att tillkommande bostäder kompletterar det befintliga bostadsutbudet för att skapa en variation av upplåtelseformer, hustyper och boendestorlekar. Enligt kommunens bostadsförsörjningsstrategi (antagen av kommunfullmäktige 2017-08-28) ska kommunen verka för en blandning av såväl upplåtelseformer och hustyper som bostäder, handel och arbetsplatser i kommunens tätorter. Det pågår en revidering av riktlinjer för bostadsförsörjning för mandatperioden 2022-2026.
Personer som är 65 år eller äldre är i större utsträckning än yngre i behov av anpassade bostäder. För att som äldre kunna flytta till ett särskilt boende med stöd dygnet runt (vård- och omsorgsboende) krävs ett biståndsbeslut från kommunen. Seniorbostäder och trygghetsbostäder utgör en del av det ordinarie bostadsbeståndet, men med skillnaden att de riktar sig till seniorer, + 55 år.
Enligt Socialstyrelsens krav ska gruppbostäder enligt LSS inte omfatta fler än sex personer som bor tillsammans. För servicebostäder medges boendegrupper för upp till 10–12 personer. Hemtjänst, hemsjukvård och service, som trygghetslarm och hemkörd mat, underlättar kvarboende i eget hem och är ett alternativ för många.
I Rimbo tätort är fördelningen mellan småhus och flerbostadshus relativt jämn. Majoriteten av lägenheterna i flerbostadshus är hyresrätter och en övervägande andel är två eller tre rum och kök.
Det pågår tre större bostadsprojekt i Rimbo: Bålbroskogen, Västertorpsskogen och Marknadshagen. I Marknadshagen ska cirka 60 bostäder i tre punkthus à fyra våningar planläggas. I Bålbroskogen ska cirka 268 bostäder med flerbostadshus och radhus byggas.
Västertorpsskogen planläggs för cirka 210 bostäder med flerbostadshus och radhus, varav ca 56 i särskilt boende för äldre.
I Rimbo finns i dagsläget fyra äldreboenden med totalt 158 lägenheter, varav 77 är anpassade för personer med demenssjukdom. 158 lägenheter motsvarar drygt 20 % av de totalt 762 platser som finns i kommunen. Utöver det finns i Rimbo tre gruppbostäder med vardera sex platser samt två servicebostäder med vardera tio platser inom LSS. Det finns också ett socialpsykiatrigruppboende med åtta platser.
Utveckling
Bild: Antal bostäder per område
Bostadsutbudet ska möta de behov och den efterfrågan som gör att fler väljer att flytta till Rimbo. Samtidigt ska bostadsutbudet göra det möjligt för befintliga invånare i Rimbo att bo kvar hela livet när behov och efterfrågan förändras. För att kunna stödja en omflyttning på den lokala bostadsmarknaden krävs en välbalanserad blandning av olika bostadstyper.
Det behövs småhus med en blandning av hustyper i form av villor med små och stora tomter, parhus och radhus. Planeringsramen för Rimbo är 2000 nya bostäder fram till 2050, vilket motsvarar nära 70 bostäder per år. Tillsammans med pågående planering och byggnation kommer antalet bostäder att öka med drygt 2 500 jämfört med dagens utbud. Andelen bostadsrätter behöver öka till cirka 20 %, vilket motsvarar 400 nya bostäder. Andelen hyresrätter bör bibehållas, motsvarande 800 nya bostäder varav minst 200 nya bostäder i centrumnära lägen. Vidare behöver cirka 800 nya småhus byggas varav minst en tredjedel ska bestå av radhus/parhus i centrumnära lägen. Dessa siffror är utöver redan pågående projekt.
Utvecklingstakten behöver även balanseras mot behovet av nödvändiga investeringar i tekniska anläggningar och samhällsservice.
Nya bostäder ska tillkomma i direkt anslutning till tätorten för att skapa en sammanhållen tätortsutveckling. En sammanhållen bostadsutveckling ger ökad kundunderlag som kan leda till en förbättrad service till exempel inom kollektivtrafik, vård och barnomsorg, men även restauranger och handel. Det skapar förutsättningar för en resurseffektivare utveckling bland annat genom en effektivare markanvändning och en effektivare användning av VA-system och fjärrvärmeförsörjning.
Den tillkommande bebyggelsen ska anpassas till den befintliga bebyggelsen. De karaktärsdrag och årsringar som är typiska för Rimbos framväxt ska tydliggöras och lyftas fram genom den tillkommande bebyggelsen. Det är viktigt att bevara och utveckla grönområdena som finns i och i anslutning till Rimbo tätort. Rimbos parker och naturområden är en tillgång som uppskattas av nuvarande invånare och kan vara en viktig konkurrensfördel för att locka nya invånare.
Med bostadsutveckling tillkommer investeringar i fysisk och teknisk infrastruktur samt investeringar i social infrastruktur och i välfärden. Utvecklingen av förskolor, skolor, vård- och omsorg och fysisk infrastruktur ska ske i takt med bostadsutvecklingen. Genom en sammanhållen och stegvis bebyggelseutveckling i Rimbo är det möjligt att i tid planera för nödvändig infrastruktur.
Befolkningsökningen kommer också att genera ökad efterfrågan på bostäder inom social omsorg. Framtidens vård- och omsorgsboenden bör integreras med övriga bostäder i stadsmiljön, så länge det är möjligt att anpassa lägenheterna och utemiljön efter speciella behov vad gäller tillgänglighet och behov av gemensamma ytor. Vård- och omsorgsboenden bör vara en del av stadsmiljön då närheten till stadens utbud, personer ur blandade åldersgrupper och liv i sig är en kvalitet som många äldre värdesätter. Utöver vård- och omsorgsboenden, vilka kräver biståndsbeslut, skapar kommunen förutsättningar för andra typer av boende för äldre, såsom trygghets- och seniorboenden.
I Rimbo behöver det enligt lokalförsörjningsplanen uppföras 1–2 nya särskilda boenden för äldre äldreboenden, ett nytt LSS-gruppboende, åtta nya servicelägenheter samt ett nytt socialpsykiatrigruppboende fram till 2030. Behovet av övriga boendeformer inom social omsorg bör uppskattas årligen utifrån utbyggnadstakt och aktuella prognoser, så att antalet lägenheter svarar mot befolkningsökningen fram till år 2050.
Riktlinjer
- Utgångspunkt i planeringen ska vara aktuella riktlinjer för bostadsförsörjningen och aktuell lokalförsörjningsplan.
- Verka för en sammanhållen bebyggelseutveckling.
- Tillkommande bostadsutveckling ska komplettera den befintliga för att skapa en blandning av hustyper, upplåtelseformer och boendestorlekar.
- Tillkommande bebyggelse ska anpassas till den befintliga bebyggelsens karaktärsdrag och årsringar.
- Vård- och omsorgsboenden, trygghetsboenden, gruppbostäder och servicelägenheter behöver integreras i stadsbebyggelsen och in närhet till goda kollektiva kommunikationer för att tillgodose behovet hos äldre och personer med funktionsnedsättning.
- För varje utbyggnadsområde ska en avstämning ske gentemot aktuell lokalförsörjningsplan.
- Utbyggnadstakten av nya områden ska balanseras mot behovet av investeringar i teknisk infrastruktur och samhällsservice.