Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Naturvärden och vattenmiljöer

Planläggning ska med hänsyn till natur- och kulturvärden, miljö- och klimataspekter främja en ändamålsenlig struktur och en estetiskt tilltalande utformning och en långsiktigt god hushållning.

Ekosystemtjänster

Naturvårdsverket definition av ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som naturens ekosystem ger människan och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Ett ekosystem kan vara en avgränsad mark- eller vattenyta där levande växter, djur, insekter och mikroorganismer lever i ett kretslopp och är beroende av och påverkar varandra. Ett ekosystem kan vara en skog, stadspark, insjö men också hela planeten.

Ekosystemtjänster brukar delas in i fyra kategorier; stödjande, reglerande, försörjande och kulturella ekosystemtjänster. Stödjande tjänster är de grundläggande processer och strukturer som ligger till grund för de andra tjänsterna, till exempel livsmiljöer för växter och djur och ekosystemets förmåga att bryta ner organiskt material. Reglerande tjänster är naturens förmåga att reglera och minska negativa effekter som exempelvis dagvattenhantering och översvämningsskydd. Försörjande tjänster är de produkter som naturen producerar som vi har direkt nytta av, exempelvis timmer och grödor. Kulturella ekosystemtjänster bildas genom människans upplevelse av naturen och är till exempel naturens förmåga att bidra till människans hälsa och välbefinnande genom att verka stressreducerande samt ge inspiration och kunskap.

Negativa effekter på den gröna infrastrukturen av en exploatering bör hanteras utifrån en skadelindringshierarki som innebär att skador i första hand undviks. I andra hand bör skadorna minimeras genom hänsynsfull utformning. Endast i sista hand bör de kompenseras. Aspekter som riskerar att påverka den gröna infrastrukturen negativt:

  • Förlust av livsmiljöer. Bland annat genom exploatering av markområden, förtätning av befintlig bebyggelse.
  • Fragmentering och barriäreffekter. Exempelvis genom utbyggnad av infrastrukturen, markanvändning inom jord- och skogsbruket.
  • Störning och obalans i ekosystemet. Förändrad eller utebliven skötsel och fragmentering av markområden leder till att livsmiljöer och spridningssamband förändras eller minskas för olika arter. Övergödning och föroreningar av sjöar och vattendrag har samma effekt.
  • Brister i planering. Det finns en risk att samband förbises eller skadas vid planering inom och över kommungränser och mellan aktörer, både rumsligt och över tid.

Att röra sig i eller på andra sätt vistas i naturen har positiv inverkan på oss människor både fysiskt och psykiskt. Forskning visar att närhet till grönområden ökar människors benägenhet att besöka och vistas där. Högst 300 meter från bostaden, arbetsplatsen eller skolan är ett vedertaget lämpligt avstånd. Men för människor med begränsad rörelseförmåga eller kognitiv förmåga bör grönska finnas i direkt anslutning till boendet.

För att grön- och naturområden ska besökas ofta ska de upplevas som tillgängliga. Det ska vara möjligt att nå grönområdet via säkra och trygga vägar med bra belysning samt utan att behöva korsa större barriärer.

Barn som vistas mycket i natur- och grönområden får bättre koncentrationsförmåga, motorik, sömn och färre infektionssjukdomar. Barn är generellt begränsade till sitt närområde vid hemmet och förskolan eller skolan och därför är det viktigt att det finns grönområden och natur i barns närområden. Utemiljöerna ska vara varierande och med olika karaktärer som bjuder in till olika typer av aktivitet, rörelse och rekreation.

Rimbo tätort har god kapacitet att tillhandahålla flertalet ekosystemtjänster. Sjöar, vattendrag, strandzoner, stora skogsområden i anslutning till bebyggelse, mindre skogsdungar inom bebyggelse, åkerholmar i jordbrukslandskapet bedöms ha särskild betydelse för att leverera viktiga ekosystemtjänster i Rimbo. För att Rimbo ska fortsätta ha god kapacitet att leverera ekosystemtjänster kräver det att förvaltning av mark och vatten bidrar till att det finns fungerande och välmående ekosystem. I framtida utveckling av Rimbo tätort är det viktigt att ekosystemtjänster bevaras och stärks.

Visa kartan i helskärm

Kartan visar grönstruktur som har ett viktigt socialt värde.

Utveckling

I och med att Rimbo har god kapacitet att tillhandahålla flertalet ekosystemtjänster är det av största vikt att i kommande planering utvärdera hur ekosystemtjänster kommer att påverkas vid en exploatering. Områden som består av marktyper som har stor kapacitet att tillhandahålla många ekosystemtjänster ska i så stor utsträckning som möjligt inte exploateras. Om det ska ske någon form av utveckling i ett sådant område ska den föreslagna exploateringen anpassas för att minimera negativ påverkan. Genom att i planeringen se över placeringen av bebyggelse och hårdgjorda ytor och utvärdera vilka möjligheter det finns att stärka befintliga ekosystemtjänster samt skapa ytterligare är det möjligt att åstadkomma synergier mellan bebyggelse, funktioner och ekosystemtjänster.

Det är viktigt att säkerställa ekosystemens kapacitet att leverera olika ekosystemtjänster. Genom att öka andelen vegetation i annars hårdgjorda områden förbättras potentialen att hantera stora vattenmängder men det kan även rena luft och bidra till lokal temperaturreglering.

Multifunktionella grönområden ska bevaras och skapas. Ett användbart arbetssätt är att planera för eko-sociala samband där förstärkningsåtgärder kan göras för att öka ekologisk funktionalitet och förbättra sociala rekreationsvärden vilket höjer ekosystemtjänsternas värde.

En inventering samt en analys över grönstrukturens sociala värden har tagits fram och fungerar som ett underlagsmaterial till fördjupningen av översiktsplanen. Den redovisar de större rekreationsområdena och de befintliga när grönområdena som finns i form av parkskogar och befintliga parker, inom och i närheten av Rimbo tätort. Analysen redovisar även de gröna stråken som binder ihop dessa grönområden med varandra, var det finns barriärer som man behöver överbrygga samt förslag på lägen för nya parker. Läs mer om grönstruktur under avsnitt Grön- och blåstruktur.

Riktlinjer

  • Tidigt utvärdera hur olika ekosystemtjänster kan stärkas och utvecklas vid exploatering eller annan utveckling av Rimbo.
  • Öka andelen markvegetation, buskar och träd i hårdgjorda områden.
  • Återskapa ekosystem som försvinner vid exploatering.
  • Behåll större och sammanhängande skogsområden i anslutning till tätorten.
  • Grönområden och parker inom tätorten ska planeras med särskild omsorg om barn, äldre och personer med olika funktionsvariationer.
  • Skadelindringshierarki ska tillämpas vid planering och byggande.

 

 

Senast ändrad: 2023-09-25