Luftkvalitet
Luftföroreningar påverkar människors hälsa och har en negativ påverkan på miljön. För att bidra till hållbara samhällen med minskad negativ påverkan på luftkvalitet och för att skydda miljön och människors hälsa finns miljökvalitetsnormer för luft.
Miljökvalitetsnormerna anger de halter som inte får överskridas utan att de utreds och åtgärder vidtas. Miljökvalitetsnormer för utomhusluft finns för kvävedioxid/kväveoxider, partiklar (PM10/PM2,5), marknära ozon, bensen, kolmonoxid, arsenik, kadmium, nickel och bens(a)pyren.
Norrtälje kommun är medlem i Östra Sveriges Luftvårdsförbund, som utför kontinuerliga mätningar av utomhusluften för att kontrollera att miljökvalitetsnormerna inte överskrids. Miljökvalitetsnormerna för utomhusluft uppfylls i Rimbo.
Biltrafiken är den främsta källan till luftföroreningar inom planområdet men det förekommer även lokala utsläpp från uppvärmning genom eldning med ved och olja.
Luftföroreningar påverkar människors hälsa och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägssjukdomar och cancer. Bland de mest utsatta för luftföroreningar är barnen.
Utveckling
Ett av de fokusområden i Norrtälje kommuns miljö- och klimatstrategi är Klimat. Norrtälje kommuns mål inom det aktuella fokusområdet är bland annat att kommunen ska bidra till de nationella målen om netto-nollutsläpp till 2045. Kommunens mål bidrar i sin tur att klara miljökvalitetsmålet för Frisk luft.
Genom att satsa på förbättringar av gång- och cykelvägnätet och öka tillgängligheten till kollektivtrafiken kan bilanvändningen minska vilket kan leda till bättre luftkvalitet.
Genom att få till en samlad bebyggelse skapas förutsättningar för utbyggnad av fjärrvärme vilket kan ge en minskning av utsläpp från uppvärmning.
I planläggning av de planerade bostadsområden och vid planeringen av ny förskola och nya vård- och omsorgsboenden, bör kartläggning tas fram som påvisar att det inte finns risk för överskridanden av hälsoskadliga luftföroreningar över riktvärdena och att preciseringarna i miljömålet Frisk luft följs.
Riktlinjer
- Främja gång-, cykel- och kollektivtrafik i planeringen.
- Eftersträva en samlad bebyggelse i de större orterna för att ge förutsättningar för utbyggnad av fjärrvärme.
- Riktvärden för god luftkvalitet och preciseringarna i miljömålet Frisk luft ska följas.
- Genomför luftutredning vid detaljplaneläggning av bostäder, förskola och vård- och omsorgsboende för att kartlägga om det finns risk för överskridanden av hälsoskadliga luftföroreningar över riktvärdena och för att påvisa hur preciseringarna i miljömålet Frisk luft följs. Detta gäller särskilt längs trafikerade leder som väg 280 och väg 77.