Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Norrtälje stad - granskningsförslag

Stadskärnan

Norrtäljes stadskärna är utifrån flera aspekter ett unikt och mycket viktigt område för staden och kommunen. En mer detaljerad handlingsplan för utvecklingen av stadskärnan behöver tas fram i samverkan med stadskärnans aktörer och invånare.

Visa kartan i helskärm

Nuläge

Norrtäljes stadskärna är utifrån flera aspekter ett unikt och mycket viktigt område för staden och kommunen. Den gamla stadskärnan är i sin helhet ett väldigt populärt turistmål, speciellt under det varma halvåret. Dess utbud av caféer, butiker och restauranger i kombination med de trånga och promenadvänliga handelsgatorna är som skapt för en oplanerad söndagseftermiddag. Den porlande ån hörs från stora delar av den anrika stadskärnans och är aldrig mer än ett stenkast bort för den som vill flanera längs årummet. Här finns byggnader från tidigt 1700-tal placerade i en närmast medeltida kvartersstruktur. På flera platser i stadskärnan går det att åtnjuta kulturupplevelser och lära sig om stadens historia i olika museum. Ett kluster av attraktiva mindre torg och parker är spridda i den gamla stadskärnan och den gröna pärlan Societetsparken är förutom stadens största vardagsrum även platsen för flera större event som drar besökare från hela landet. Med utvecklingen av Norrtälje Hamn byggs stadskärnan ut och möter upp Norrtäljeviken med ett promenadvänligt kajstråk med inslag av park- och torgytor. Stadskärnan är en av stadens och kommunens främsta tillgångar och dess potential behöver nyttjas för att främja en positiv utveckling av staden och kommunen i stort.

Samtidigt visar arbetet med denna fördjupning av översiktsplanen på att stadskärnan är en plats med ett stort behov av förbättringar där flera brister överlappar. En brist är den relativt stora frånvaron av grönska vilket bidrar till att skapa en stadsdel fattig på ekosystemtjänster. Låg tillgång till offentlig friyta hämmar rekreationsmöjligheter. Trygghet är en annan utstickande aspekt i vissa delar av stadskärnan. Då stora delar av stadskärnan bevaras när staden utvecklas behövs lösningar i befintliga miljöer för att tillgodose de behov och omhänderta den potential som finns i stadskärnan.

Utvecklingsområde Stadskärnan

Bild: Utvecklingsområde Stadskärnan

Utveckling och vägledning

Vägledning för stadskärnan

  • Ta fram en handlingsplan för en levande stadskärna som vägleder och utvärderar arbetet med att skapa en hållbar och attraktiv stadskärna
  • Handlingsplanen ska samordna stadskärnans aktörer och ge en plattform för stadens invånare att bidra till stadsutvecklingen
  • Utgå ifrån den mål- och behovsbild som denna fördjupning av översiktsplanen redovisar vid framtagande av handlingsplanen
  • Handlingsplanen ska innehålla långsiktiga och mätbara mål för stadskärnans utveckling och förvaltning
  • Handlingsplanen ska innehålla konkreta åtgärder som har i syfte att bidra till uppfyllelsen av handlingsplanens mål
  • Utvärdera handlingsplanens måluppfyllelse och åtgärdsgenomförande återkommande

 

Handlingsplan

För att omhänderta stadskärnans behov och potential föreslås att en handlingsplan tas fram. Handlingsplanen syfte är att vägleda ett systematiskt arbete med att skapa en levande, attraktiv och hållbar stadskärna. Det utförs redan idag flera sorters åtgärder som har i syfte att bidra till någon eller flera av dessa mål men för att främja ett effektivt och målinriktat arbete där flera aktörer drar åt samma håll för att skapa en större total nytta för invånarna bedöms en handlingsplan behövas.

Långsiktiga och mätbara mål behöver beskrivas i handlingsplanen för att säkerställa att handlingsplanens åtgärder bidrar till en positiv utveckling på lång sikt. Genom återkommande uppföljning av handlingsplanen kan åtgärdernas effekter utvärderas utifrån målbilden, förutsatt att målen är mätbara. För att främja en hållbar utveckling behövs ett helhetsperspektiv av hållbarhet appliceras där ekologiska, ekonomiska och sociala konsekvenser ligger till grund för bedömning och prioritering av åtgärder.

Handlingsplanen ska bidra till att stadskärnans mervärden och kvalitéer i kombination med ett genomtänkt butiks-, kultur- och restaurangutbud samt väl gestaltade platser kan attrahera boende och besökare att i högre sträckning vistas och konsumera i stadskärnan i stället för de externa handelsområdena.

Ekosystemtjänster

I den analys av ekosystemtjänster som utfördes inom arbetet med denna fördjupning av översiktsplanen pekas nästan hela stadskärnan ut som ett bristområde för tillhandahållandet av ekosystemtjänster. För den gamla stadskärnan är den höga andelen bebyggd och hårdgjord yta och låga andel grönska en huvudanledning för områdets bristfälliga förmåga att tillhandahålla ekosystemtjänster. Norrtäljeån är en ljusglimt som bland annat skapar rekreationsmöjligheter, lekplats för fiskar, skuggiga platser under träd och plats för att utöva sportfiske. Ån och årummet är ett särskilt viktigt område för att tillhandahålla ekosystemtjänster och bör studeras i mer detalj för att identifiera åtgärder för att stärka och utveckla sin funktion som källa för ekosystemtjänster för stadskärnan.

De områden i stadskärnan som kartläggs som bristområde för tillhandahållandet av ekosystemtjänster behöver i framtiden tillhandahålla en större mängd ekosystemtjänster. För att åstadkomma detta är en avgörande åtgärd att öka andelen grönyta i stadskärnan. I projektet att utveckla stadskärnans nordvästra delar (Busstorget) kommer riktlinjer följas för att tillskapa fler grönytor men för att stärka fler delar av stadskärnan behöver åtgärder i befintlig miljö utföras för att omvandla hårdgjorda friytor till grönytor. Ett exempel på en sådan yta är området mellan Hamnbron och Lilla bron söder om Norrtäljeån som redan är planlagt för parkändamål. Markparkeringarna som finns på olika håll i stadskärnan gör inte mycket för att tillhandahålla ekosystemtjänster, de har en viktig funktion för stadskärnans tillgänglighet som inte helt enkelt kan subtraheras men med genomtänkta och mer yteffektiva lösningar kan ytor frigöras för att skapa fler grönytor som tillhandahåller en högre mångfald av ekosystemtjänster. Även mer temporära åtgärder som blomsterurnor, planteringslådor och så kallade miniparker med grönska kan tillhandahålla ekosystemtjänster.

Societetsparken är en mycket viktig resurs i arbetet med att tillhandahålla fler ekosystemtjänster i stadskärnan. Parken är utpekat som ett strategiskt utvecklingsbart område för ekosystemtjänster och kan genom att integrera fler mångfunktionella ytor skapa stora nyttor för människan och ekosystemet. Mångfunktionella ytor tillgodoser flera behov på samma plats, exempel kan vara träd i växtbäddar som tar hand om dagvatten, skapar skugga som bidrar till att motarbeta ett varmare klimat, stärker den biologiska mångfalden, renar luften och skapar trevliga platser för picknickar. Med Norrtälje Hamns utveckling kommer Societetsparken spela en ännu större roll vilket behöver speglas i parkens innehåll och utformning. Societetsparken var ett av de områdena som fick allra mest förslag på förbättringsåtgärder i den webbaserade medborgardialog som utfördes i arbetet med denna fördjupning av översiktsplanen. Merparten av förslagen handlar om att skapa fler aktiviteter för alla åldersgrupper och kön. Exempel på aktiviteter var en utomhusbiograf, bättre lekmöjligheter för barn i alla åldrar, mer utmanande utegym, flyttbara aktivitetsområden och dansbana. Ett annat behov som medborgardialogen visar på är att parken upplevs som otrygg, särskilt kopplat till belysningen.

Medborgardialog

Den plats som flest haft synpunkter på i medborgardialogen var Busstorget men spritt över stadskärnan framkommer flera förslag på förbättringsåtgärder som påvisar ett brett spektrum av åtgärder som kan behövas för att tillgodose medborgarnas behov. Brister i cykelnätet påpekas på flera håll, mer livlighet i stadskärnan och mer permanenta gågator efterfrågas, parkeringshus och p-garage bedöms behövas och lägre hastigheter på gatorna är några av synpunkterna. Men medborgardialogen visar även på att stadskärnan är mycket uppskattad och har flera platser som behöver värnas vid förvaltning av stadskärnan. Medborgardialogen visar på att det finns många åsikter om stadskärnan. Denna enorma resurs behöver omhändertas i arbetet med stadskärnans handlingsplan för att säkerställa att medborgarnas behov identifieras. Därför bör medborgardialogen fortsätta genom handlingsplanen.

Motståndskraft

En grundförutsättning för en hållbar stadskärna är att det finns motståndskraftiga system som skyddar stadskärnans från skada vid störningar. Ett exempel på detta är brandskydd. Det bör ingå i denna handlingsplan åtgärder för att stärka brandskyddet i stadskärnan. Stadskärnan är riksintresse för kulturmiljövården och en gammal stadsdel med en blandning av trä- och stenhus som är sammankopplade med mestadels trånga gator, detta medför ett behov av genomtänkta lösningar och åtgärder för att säkerställa erforderligt brandskydd.

En viktig del i arbetet med att göra stadskärnan motståndskraftig är dagvatten- och skyfallshantering. Med ett förändrat klimat kommer fler extrema regn men även stigande havsnivåer. Stadskärnans placering vid Norrtäljeån och Norrtäljeviken medför risker för översvämningar. Åtgärder i både befintliga och nya eller omvandlade delar av stadskärnan kommer behövas för att omhänderta befintliga och framtida översvämningsrisker.

Sittplatser

För att stadskärnan ska locka besökare och möjliggöra ökad utevistelse behöver stadsrummen anpassas efter människans behov. Detta innebär att gator, parker och torg ska erbjuda fler möjligheten att vistas i dem under länge perioder. För att kunna vistas längre i stadens rum behöver stadskärnan erbjuda fler platser att sitta på i den offentliga. Att sitta är mer bekvämt än att stå, vilket betyder att människor kan vistas längre på en plats med sittplatser än en plats utan sittplatser. Utbudet av sittplatser behöver även erbjuda en variation av sittmöjligheter som tillgodoser efterfrågan och behoven från en variation av användare. Personer i grupp behöver en annan typ sittplats än personen som är ensam, en äldre person kan behöva en sittplats med rygg- och armstöd medan en ung person kan lockas av mer informella sittmöjligheter, personen som vill läsa en bok kan uppskatta en plats avlägsen från större personflöden medan folkskådaren behöver en placering mitt i stadslivet.

Gator

Även stadskärnans gator behöver tillåta fler att vistas i dem under längre perioder för att främja en levande stadskärna. Idag regleras stadskärnans gator under sommarhalvåret genom att bli så kallade sommargågator vilket betyder att stadskärnans gator görs om till gågator eller gångfartsområden. Detta för att göra gatorna mer promenadvänliga under sommarhalvåret då fler personer vistas i staden. Detta arbete behöver fortsätta och i framtiden beakta behovet av permanenta promenadvänliga gator i en växande stad. Då Norrtälje stad kommer växa främst genom stadsutvecklingsprojekten Norrtälje Hamn och Övre Bryggårdsgärdet inom de kommande 10 åren kommer en avsevärt större befolkning bo inom bekvämligt gångavstånd från den gamla stadskärnan vilket ställer krav på den permanenta promenadvänligheten av stadskärnan. En genomtänkt plan behövs för att skapa en stadslivsanpassad stadskärna där gatorna så långt som möjligt utformas efter gåendes behov, samtidigt som nödvändig trafik i stadskärnan hanteras på ett ändamålsenligt sätt.

Flexibilitet

För att främja en stadskärna med liv under en större del av dygnet, veckan och året bör stadens offentliga och privata ytor och lokaler öppnas upp för en mer flexibel användning. Genom att göra innergårdar, parker, parkeringsplatser, torg, gator och lokaler uthyrnings- och upplåtelsebara kan privatpersoner och företag använda stadens rum och lokaler för att anordna tillställningar och evenemang. För att erbjuda ett större utbud av uthyrnings- och upplåtelsebara platser bör privata fastighetsägare och kommunen samarbete i detta projekt. Örnsköldsviks kommun arbetar med denna tjänst i ett projekt som kallas för Ta Plats i Övik, vilket kan fungera som en referens för Norrtälje kommun att arbete med en liknande tjänst.

Experiment

För att främja en stadskärna som är levande under en större del av året bör stadskärnans rum användas för att testa åtgärder som kan få fler att vilja vistas i stadskärnan. Genom att experimentera med oftast temporära åtgärder kan innovativa lösningar på svåra problem hittas. Ett sådant problem är hur stadskärnan görs livlig under vintermånaderna. De stora stadsutvecklingsprojekten medför att fler får möjligheten att vistas i stadskärnan men om stadskärnan inte erbjuder platser värda att vistas i kommer stadslivet utebli. Detta är vanligtvis fallet under de kalla och mörka vintermånader. Kalla temperaturer kan hanteras med hjälp av att skapa bekvämliga mikroklimat genom att avgränsa områden och skapa en värmekälla såsom en eldstad. Mörka platser kan belysas bättre. Konstnärlig belysning kan dessutom höja platsens attraktivitet. Även vinterns unika kvaliteter bör nyttjas för att skapa liv. Isbanor i stadsrummet skapar intressanta och oftast mycket populära miljöer där människor kan mötas i en gemensam aktivitet. Ett annat koncept som kan användas för att ge platser liv är platssamverkan vilket handlar om att det offentliga och det privata går ihop för att ta gemensamt ansvar för ett geografiskt avgränsat område.

Kulturmiljö

För att stärka förståelsen för den anrika stadskärnans kulturhistoria bör kunskapsförmedling av den byggda miljöns historia vara närvarande i det offentliga rummet. Historiska lager ska vara synliga i stadsmiljön, såväl materiella som immateriella kulturvärden ska värnas och lyftas. Läs mer om kulturmiljön i stadskärnan i avsnitt Allmänna intressen – Kulturmiljö och landskapsbild.

Strandskydd

Vid framtida planläggning inom 100 meter från Norrtäljeåns strandlinje kommer strandskyddet träda i kraft om det inte upphävs i och med planläggningen. Upphävande av strandskyddet kan endast ske om särskilda skäl redovisade i 7 kap. 18 c § miljöbalken föreligger. Planläggning inom 100 meter från Norrtäljeåns strandlinje inom utvecklingsområdet innebär en utveckling utav Norrtälje stadskärna. Stadskärnan är stadens centrum och Norrtälje busstation, som ligger i stadskärnan, är kommunens främsta kollektivtrafiksnod med regionala kopplingar till både Stockholm och Uppsala såväl som till övriga delar av kommunen och grannkommuner. Sådan planläggning är således en centrum- och kollektivtrafiknära tätortsutveckling som tillgodoser ett angeläget allmänt intresse vilket medför att det kan finnas särskilda skäl till att upphäva strandskyddet.

Då de centrum- och kollektivtrafiknära lägena som har störst närhet till stadskärnan och kollektivtrafiken ska prioriteras vid bebyggelseutveckling är utveckling av stadskärnan ett mer angeläget intresse än att utveckling utanför. Detta medför att det angelägna intresse som tillgodoses genom utveckling inom stadskärnan inte kan tillgodoses på ett jämförbart sätt med utveckling utanför stadskärnan.

Stadskärnan som ett prioriterat utvecklingsområde är styrkt utav att det i gällande regionplan, RUFS 2050, pekas ut som ett strategiskt stadsutvecklingsläge. Det centrala området i Norrtälje stad är det enda strategiska stadsutvecklingsläget i Norrtälje kommun enligt RUFS 2050.

Andra särskilda skäl till upphävande av strandskyddet vid planläggning i stadskärnan är att många platser redan är ianspråktagna på ett som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften samt att vissa områden är väl avskilda från området närmast strandlinjen genom väg, bebyggelse eller annan exploatering. Även andra särskilda skäl kan föreligga på vissa platser.

Tillgång till årummet ska alltid värnas vid utveckling i stadskärnan och utgångspunkten vid planering, genomförande och förvaltning är att stärka denna tillgång.

Geoteknisk bedömning

Inom arbetet med denna fördjupning av översiktsplanen har ett PM med geotekniska bedömningar för utvecklingsområdena tagits fram. De geotekniska riskerna bedöms utifrån utpekade aktsamhetsområden enligt SGU, SGI eller MSB, förekomsten av finkorniga jordarter, tidigare geotekniska utredningar, områdets brantaste lutning där undergrunden består av finkornig jord respektive friktionsjord och förekomsten av vattendrag i området. Fullständig beskrivning av underlag, metod och analys finns i PM Geoteknik (Civilscon, 2023).

För utvecklingsområdet Stadskärnan ska geoteknisk utredning utföras i efterföljande planläggning. I PM Geoteknik anges att aktsamhetsområden har utpekats av SGU mot Norrtäljeån då det finns förutsättningar för skred på grund av att det förkommer finkornig jord samt ogynnsam terräng. Utredningarna kopplat till hamnområdet visar mäktig lera med låg skjuvhållfasthet. Detta betyder att arbetet med att utreda, underhålla och åtgärda kajkonstruktionerna mot Norrtäljeån är angeläget. Aktsamhetsområdet pekas ut som ett särskilt geotekniskt utredningsbehov inom utvecklingsområdet men geoteknisk utredning ska tas fram för all planläggning i utvecklingsområdet Stadskärnan. Resultat från de geotekniska utredningarna ska ligga till grund för utformning av detaljplaner.

Senast ändrad: 2024-07-02