Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Norrtälje stad - granskningsförslag

Södra Knutby torg - Kvarteret Gördelmakaren med omnejd

Södra Knutby torg ska utvecklas från ett externhandelsområde till en blandad stadsdel med bostäder, handel, kontor och service.

Visa kartan i helskärm

Nuläge

Idag används Knutby torg, delen söder om Vätövägen, som ett externhandelsområde. Ett fåtal större byggnadskroppar och en central samling av markparkeringar skapar ett område med långa avstånd och stora andelar hårdgjord yta. Mindre inslag av grönska i form av träd finns i området södra delar. Jordarten är mestadels morän med inslag av lera. Till väster löper Estunavägen med busshållplats som trafikeras av kollektivtrafik till kommunens norra delar och lokaltrafik, Baldersgatan till öster trafikeras endast av lokal kollektivtrafik. Den gamla banvallen som används som rekreationsstråk passerar även förbi områdets västra del. Området består idag nästan uteslutande av privatägd kvartersmark.

Österut hittas en gymnasieskola och i söder utvecklas stadsdelen Övre Bryggårdsgärdet. Vätövägen går norr om området och en tunnel under vägen kopplar ihop handelsområdet norra och södra delar. Till väst på andra sidan Estunavägen finns ett större bostadsområde med flerbostadshus. Bussterminalen är tillgänglig via Baldersgatan, cirka 600 meter rakt söderut.

flygfoto över södra knutby torg

Bild: Karta över utvecklingsområdet Södra Knutby torg

I medborgardialogen var det flera som kom in med förbättringsförslag för detta område. Förbättringsförslagen beskriver området som en stor asfaltsöken, död, tråkig och otrygg samt att området inte är en del av den resterande staden. De förslag som ges för att förbättra platsen är att förtäta området med mer butiker, bostäder och service i nyare och finare byggnader samt skapa mer parkliknande miljöer med mer folk i rörelse och bättre promenadstråk eller som en medborgare utrycker ”Bygg stad här”. I medborgardialogen var det ingen som lyfte bra kvaliteter med området.

Det angränsade området i väst har en jämn fördelning mellan hyres- och bostadsrätter med något fler hyresrätter (54%) än bostadsrätter (46%). Den genomsnittliga lägenheten är 2,48 rum stort. Två rum och kök är den vanligaste storleken och står för 47% av utbudet, sedan kommer tre rum och kök med 38%, fyra eller fler rum och kök med 8% och ett rum och kök står för 6% av beståndet.

Befintliga upplåtelseformer i Södra Knutby Torgs omgivning

Bostadsrätter Hyresrätter Äganderätter
46% 54% 0%

 

Befintliga bostadsstorlekar i Södra Knutby torgs omgivning

1 rum och kök (rok) 2 rok 3 rok 4+ rok Genomsnitt
6% 47% 38% 8% 2,48 rok

Utveckling och vägledning

Framtidsbild

Södra Knutby torg omvandlas till en levande och grön stadsdel där bostäder blandas med handel, samhällsservice och centrumverksamheter och skapar ett område med hög mänsklig aktivitet under stora delar av dygnet. Området fortsätter på den utveckling som pågår i Övre Bryggårdsgärdet och ska planeras med detta i åtanke. Övre Bryggårdsgärdets strukturer såsom vägnät och grönstråk ska byggas vidare på och Knutby torg ska vara sammankopplat med Övre Bryggårdsgärdet.

Vägledning för Södra Knutby Torg

  • Planera för en blandning av bostäder, handel, kontor, centrumverksamhet och samhällsservice med fler och större mångfunktionella park- och grönområden
  • Projektet är ett utvecklingsområde på sikt som kan förverkligas när kapaciteten i spillvattennätet och övriga förutsättningar så tillåter. För att möjliggöra stadens fortsatta utveckling investeras i en större kapacitet för Lindholmens avloppsreningsverk men på sikt behövs ytterligare kapacitet för att möjliggöra stadens utveckling. Bedömningsvis kommer detta utvecklingsområde vara aktuellt först när spillvattenreningskapaciteten har utökats utöver 50 000 personekvivalenter
  • Planläggning av området ska föregås av planprogram som anger utgångspunkter och mål för efterföljande planläggning
  • Erforderliga utredningar utförs i planprogram och detaljplaner för att säkerställa nödvändigt underlag för planläggning och en god bebyggd miljö
  • Planera för en stadsdel som samspelar med Övre Bryggårdsgärdets strukturer, karaktärsdrag och skala
  • Planera och verka för att integrera lämpliga befintliga verksamheter i områdets nya bebyggelse vid omvandling
  • Planera för att lösa parkering under jord och i mångfunktionella mobilitetshus för att frigöra mark för bebyggelse och grönområden
  • Planera för en utvecklad grönstruktur som knyter samman angränsande områden, förbättrar spridningssamband och skapar en mångfald av ekosystemtjänster
  • Utveckla berörda delar av Baldersgatan och Estunavägen till stadsgator som genom sin utformning skapar möjligheter för stadsliv och fler ekosystemtjänster med ökad prioritet och säkerhet för gående och cyklister

Ny bebyggelse

När området omvandlas skapas en ny bebyggelsestruktur där bostäder, handel, centrumverksamhet och samhällsservice kombineras, oftast i samma byggnad eller kvarter. Genom att skapa kvarter där bottenvåningarna inrymmer besöks- eller personalintensiva verksamheter och bostäder i våningarna över alstras naturligt en jämn och hög mänsklig närvaro i området vilket gynnar säkerhet, trygghet och trivsel vilket bidrar till god psykisk och fysisk hälsa.

Området kan uppskattningsvis medge omkring 800 – 1 200 bostäder. Uppskattningen baseras på en exploateringsgrad likt Övre Bryggårdsgärdet och att en del av bebyggelsearean kommer användas för integrering av befintliga verksamheter samt att del av området används för parkytor.

Området mellan Hemvägen och Knutby torg där det finns gruppboende, församlingssal och förskola idag bör ingå i hela områdets planering för att utreda hur en ändamålsenlig struktur där Övre Bryggårdgärdet och utvecklingsområde Södra Knutby torg byggs samman kan skapas. Den befintliga förskolegården är mycket underdimensionerad i jämförelse med Boverkets rekommendationer och områdets omvandling kan innebära att en mer ändamålsenlig förskolegård skapas.

För att bevara en del av områdets kulturhistoria, och minska samhällsutvecklings klimatpåverkan, bör byggnadsmaterial från befintlig bebyggelse återbrukas i den nya.

Stadsdelcentrum

Området kommer med hänsyn till sin lokalisering i staden och vid bevarande av befintliga verksamheter, samt tillkommande av nya, utgöra plats lämpad som stadsdelcentrum. Stadsdelcentrum innebär att omkringliggande stadsdelar använder området för att tillgodose vardagsbehov såsom inköp av matvaror. Som stadsdelcentrum bör området vara lättillgängligt och tryggt. Torgytor ska här bidra till att erbjuda möjlighet till folksamlingar, möten och platser för offentlig konst. I fortsatt arbete bör möjligheter att samla fler besöksintensiva verksamheter centralt i området utredas, detta kan vara restauranger och caféer såväl som platser och lokaler för kultur- och fritidsaktiviteter. Möjligheter för spontanaktiviteter bör särskilt beaktas.

Trafikstruktur

Baldersgatans omvandling fortsätter på liknande sätt som för Övre Bryggårdsgärdet med ett större fokus på gående och cyklister. Gatan bildar en mycket gen koppling från Färsna-området, genom det norra industriområdet, förbi Knutby torg och Övre Bryggårdsgärdet till bussterminalen och stadskärnan vilket fyller en viktig funktion för Norrtälje stad. Gång- och cykelvägnätet inom stadsdelen ska vara sammanhängande och säkert samt anknyta till busshållplatser och Baldersgatan där gång och cykel har hög prioritet. Vägutformning inom stadsdelen ska prioritera gående, cyklister och ett lugnt trafiktempo för att stimulera användningen av gång och cykel.

Grönstruktur

När området omvandlas uppstår behov av kvalitativa offentliga platser för rekreation, lek och möten. Då även grönska är ett enormt behov för området är det lämpligt att tillgodose båda behoven på samma yta genom att anlägga flertalet parker inom området. En variation av parker med en större park som blir en central mötesplats för hela området och ett par mindre parker är lämpligt. För att tillgodose riktlinjen att minst 15% av markytan inom nya eller omvandlade stadsdelar ska vara offentlig friyta, 10% ska vara offentlig grönyta och 5% ska vara parkyta behöver vissa mått följas i efterföljande planering. Hela utvecklingsområdet är omkring 7,66 hektar stort och in princip helt avsaknad offentlig friyta. Nästan hela området har mellan 5 och 15% friyta inom 500 meter, en mindre del av området har under 5%. Tillkommande offentliga friytor från stadsutvecklingsprojektet Övre Bryggårdsgärdet kommer förbättra tillgången men endast med någon enstaka procent. Minst 1,1 hektar av den totala markytan i utvecklingsområdet ska utgöras av offentlig friyta, av denna ska minst 0,77 hektar vara offentlig grön friyta och av denna ska minst 0,38 hektar vara parkyta.

Träden på fastigheten Gördelmakaren 2 bör i möjligaste mån bevaras då uppväxta större träd erbjuder andra typer av ekosystemtjänster än nya träd, såsom beskuggning.

Då området är nästan helt hårdgjort idag finns stora möjligheter till förbättring utifrån ett ekosystemtjänstperspektiv. Ökad grönska kommer ge många fördelar såsom förbättrad dagvatten- och översvämningshantering, för att maximera nyttan för boende och verksamma i stadsdelen och staden ska mångfunktionella lösningar prägla området. I detta skede bedöms åtminstone en större allmän anläggning för dagvattenhantering behövas, men vidare utredning av lämpligast lösning för hela området ska förekomma i planprogram.

Genom att tillämpa en grönytefaktor och arbeta med gröna tak och väggar kommer en del av behovet av grönska tillgodoses på ett mer yteffektivt sätt vilket främjar möjligheten för en funktionsblandad och nära stadsdel.

Vid planering av områdets grönområden ska hänsyn tas till möjligheterna att förbättra spridningssamband och kopplingar i stadens befintliga grönstruktur. Grönstråk med bevarade och nya trädrader samt parker knyter samman angränsande områden.

Hälsosam livsmiljö

Marken i området är förorenad och diverse utredningar kommer behövas utföras i kommande planprogram och detaljplaner. Översiktlig dagvattenutredning som studerar dagvatten- och skyfallshantering samt höjdsättning av områdets ytor behöver utföras i planprogram innan detaljplan för att identifiera ändamålsenliga och kostnadseffektiva lösningar. I efterföljande planprogram ska drivmedelsstationen i området idag studeras. Vid omvandling av området skulle drivmedelstationen innebära en oförenlig risk vilket inte är önskvärt, alternativa platser bör studeras vidare.

Vätövägen är idag en av stadens mest belastade vägar vilket medför höga bullernivåer. Vätövägen är även rekommenderad väg för farligt gods vilket innebär att risker kopplat till farligt gods behöver beaktas vid planläggning inom 150 meter från vägen. Bebyggelse bör anpassas efter buller- och riskförhållanden, logistikvägar som behövs för handeln i området samt kontor kan strategisk lokaliseras mot Vätövägen, vilket skapar en bullervägg till området i helhet. Dock behöver hänsyn tas för att inte skapa osäkra platser för oskyddade trafikanter längs Vätövägen då en ökning i befolkning i området kommer medföra större behov att röra sig utmed Vätövägen. Bullerpåverkan från trafik på Estunavägen och Baldersgatan, såväl som lokalgator inom området, ska även beaktas.

Geoteknisk bedömning

Inom arbetet med denna fördjupning av översiktsplanen har ett PM med geotekniska bedömningar för utvecklingsområdena tagits fram. De geotekniska riskerna bedöms utifrån utpekade aktsamhetsområden enligt SGU, SGI eller MSB, förekomsten av finkorniga jordarter, tidigare geotekniska utredningar, områdets brantaste lutning där undergrunden består av finkornig jord respektive friktionsjord och förekomsten av vattendrag i området. Fullständig beskrivning av underlag, metod och analys finns i PM Geoteknik (Civilscon, 2023).

För utvecklingsområdet Södra Knutby torg ska geoteknisk utredning utföras i efterföljande planläggning. I PM Geoteknik bedöms inga geotekniska risker föreligga för utvecklingsområdet. Detta då området är plant, den dominerade jordarten är morän och det saknas vattendrag i området. Behovet av vidare geotekniska utredningar i detaljplan bedöms därmed utgå enligt framtaget PM, men denna fördjupning tar ställning till att geoteknisk utredning ändå ska tas fram.

Bostadsförsörjning

Bostadsstorlekar, upplåtelseformer och bostadstyper behöver anpassas mot beståndet i den nya stadsdelen Övre Bryggårdsgärdet och de angränsande bostadsområdena i väst. För att följa denna fördjupning av översiktsplanens riktlinjer för bostadsförsörjning ska nya stadsdelar i sig bestå av ett blandat bostadsutbud samt bidra till att utbudet i staden som helhet utvecklas mot ett mer varierat utbud som resulterar i en stad som kännetecknas av en mer balanserad åldersfördelning.

 

Senast ändrad: 2024-07-02