Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Nordrona

Skogsområdet Nordrona pekas ut som ett utvecklingsområde. En del av området pekas ut för bostadsutveckling, en del för en skogskyrkogård och en större del som utredningsområde på längre sikt.

Visa kartan i helskärm

Nuläge

Skogsområdet Nordrona är omringat av E18 i söder, sjön Lommaren i norr, Campus Roslagen (det gamla luftvärnsregementet Lv 3) och externhandelsområdet Norrteljeporten till öster samt Lommarsundet i väst. Skogsområdet är ett större sammanhängande skogsområde i direkt koppling till Norrtälje stad och har särskilda värden kopplat till natur, kultur och rekreation.

Nordronaområdet har höga naturvärden. Det varierande kulturlandskapet med hotade, nationellt prioriterade naturtyper och rikt inslag av höga skogliga värden, samt en stor variation av andra livsmiljöer, har skapat förutsättningar för en rik biologisk mångfald. Kopplingen till sjön Lommaren är en faktor som bidrar till förutsättningarna för höga naturvärden i området. Spridningsanalyser har visat att stora delar av området utgör lämpliga livsmiljöer och spridningsstråk för fåglar och groddjur. Ett stort antal naturvårdsarter har hittats i området. Däribland större vattensalamander som kräver noggrant skydd enligt EU:s Art- och habitatdirektiv.

Området präglas av en sprickdalsterräng som skapat ett småbrutet och topografiskt varierat landskap. Den forna bytomt som fanns centralt i området norra del omringas av omväxlande öppna, låglänta dalgångar omgivna av bergknallar och skogsklädda moränhöjder. Det småskaliga betespräglade odlingslandskapet i området har en lång brukningskontinuitet vilket kan ses i de omgivande fornlämningsmiljöerna. På höjdpartiernas sluttningar finns gravar i form av rösen och stensättningar som hör till de äldsta bosättningarna från bronsålder och äldre järnålder. Söder om bytomten låg en fornborg placerad på Skansberget med överblick över de forna farlederna, fornborgarna hade sin storhetstid under järnåldern (400 – 500-talen e kr). 

Den tidiga medborgardialogen visar på att Nordrona är en uppskattad målpunkt i staden med naturmarker, kulturminnen och motionsspår som ger stadsborna möjlighet till långvarig rekreation på gång- eller cykelavstånd från bostaden. Utifrån en kartläggning av sociala värden är Nordrona ett av de områden i Norrtälje stad med absolut störst mångfald av värden. Vilket innebär att det finns en stor möjlighet att utföra en variation av fritidsaktiviteter kopplade till bland annat motion, picknick, rofylldhet, vattenkontakt och vinteraktivitet.

Utvecklingsområde Nordrona

Bild: Utvecklingsområde Nordrona

Utveckling och vägledning

  • Utred på sikt förutsättningar och möjligheter för att på lång sikt utveckla utredningsområdet med bostäder, till dess gäller den pågående mark- och vattenanvändningen Natur och friluftsliv för utredningsområdet
  • Utred och genomför åtgärder för förbättrad vattenkvalitet i sjön Lommaren
  • Planera för en skogskyrkogård som utifrån platsens förutsättningar tillgodoser kyrkoverksamhetens framtida behov
  • Planera utvecklingsområdets delområden utifrån ett helhetsperspektiv, gränser mellan naturområdet, skogskyrkogården och bostadsområdet behöver hanteras varsamt för att tydligt men respektfullt signalera övergång mellan dem
  • Tillkommande bebyggelse och förändringar inom området ska göras med hänsyn till områdets kulturvärden och det intilliggande byggnadsminnet. Områdets tydliga avgränsning ska särskilt beaktas. Trafikförsörjningen behöver utredas utifrån kulturmiljösynpunkt

Utredningsområde på sikt

Nordronaområdet kan på sikt utredas för annan användning än den som redovisas i denna fördjupning av översiktsplanen. Förutsättningar och möjligheter för att på sikt utveckla bostäder i området ska utredas. Sett till områdets läge i förhållande till staden och de värdefulla naturområdena med dess rekreativa värden finns det aspekter som gör Nordrona till ett attraktivt område för bostadsutveckling. Gällande lagstiftning tillåter inte åtgärder som negativt påverkar arter och livsmiljöer som är skyddade enligt 4 § Artskyddsförordningen utan dispens. Framtida utredningar behöver säkerställa att en exploatering av området är lämplig, möjlig och genomförbar innan planläggning för bostäder kan påbörjas. När utredning, inventering och planering av området genomförs ska effekter för hela området beaktas såväl som effekter på intilliggande värdefulla områden såsom Lommaren och luftvärnsregementen LV3. Aspekter som behöver utredas är bland annat:

  • Naturvärden
  • Friluftsliv och rekreation
  • Kulturvärden
  • Geoteknik
  • Dagvattenhantering
  • Teknisk försörjning
  • Trafikförsörjning

Utredningsområde inom utvecklingsområde Nordrona

Bild: Utredningsområde inom utvecklingsområde Nordrona

Till dess att förutsättningar för annan användning är utredda gäller den pågående mark- och vattenanvändningen Natur och friluftsliv för området. Då området eventuellt utvecklas först på lång sikt efter utredning är genomförd kommer området vara ett utredningsområde genom stora eller hela delen av planens genomförandetid. Således pekas området även ut som ett bevarandeområde då det ur ett långsiktigt perspektiv, framåt 2050, kommer att bevaras som ett natur- och friluftslivsområde.

För att förbättra vattenkvaliteten i sjön Lommaren bör i området utredas och genomföras flera åtgärder. Eventuella framtida föreskrifter för området bör tydligt medge att åtgärder som bidrar till förbättrad vattenkvalitet ska tillåtas. Samtidigt behöver hänsyn tas till skyddade arter och naturvärden vid utredning, planering och genomförande av åtgärderna. I detta skede kan fyra åtgärdsytor identifieras:

  1. Den västra inringade ytan är en urdikad lågpunkt där flera diken möts och där vatten blir stående vid ett 100-års regn. Ytan har tidigare varit en större och öppen betesmark och/eller åker men har nu delvis vuxit igen. Genom att på ett kontrollerat sätt täppa det eller de utloppsdiken som finns från lågpunkten skulle en våtmark kunna skapas här i stället. Förutom rening och fördröjning av vatten bildas en ny och spännande biotop i området. Kan behövas för att skapa tillräcklig rening och fördröjning från föreslagen skogskyrkogård.

 

  1. Mitt i området, på jordbruksmarken, ska utredas om det finns tillräckliga skyddszoner kring diken eller om någon mindre fosfordamm eller motsvarande behöver anläggas. Kan behövas för att skapa tillräcklig rening och fördröjning från föreslagen skogskyrkogård.

 

  1. I norr möter jordbruksmarken vassbeklädda stränder. Dessa stränder bör inte växa igen, helst genom att bete får ske som kan glesa upp vass och annan vegetation och skapa bra förutsättningar för fågelhäckning och fisklek. En bibehållen och förbättrad lek för bland annat gädda kommer bidra positivt till balansen av fiskesamhället i Lommaren och motverka övergödningens effekter i sjön. Här kommer även strandpromenaden från Lommarstranden etapp 1 ansluta vilket kan bli ett eget utflyktsmål under vårens gäddlek.

  2. Längst österut är en lågpunkt som bör undersökas om åtgärder krävs för att undvika negativa konsekvenser för befintliga bostäder vid skyfall.

Nordrona utvecklingsområde med identifierade åtgärdsområden för förbättrad vattenkvalitet i Lommaren

Bild: Nordrona utvecklingsområde med identifierade åtgärdsområden för förbättrad vattenkvalitet i Lommaren

Strandskydd om 100 meter från strandlinjen gäller för hela utredningsområdet. Utgångspunkten för eventuell utveckling av utredningsområdet ska vara att ny bebyggelse inte ska tillkomma inom strandskyddat område. Upphävande av strandskyddet kan endast ske om särskilda skäl redovisade i 7 kap. 18 c § miljöbalken föreligger.

Utveckling av bostäder i området kan negativt påverka västra vägens funktion som genomfartsled förbi Norrtälje stad vidare till resterande delar av kommunen. Påverkan behöver särskilt utredas innan eventuell planläggning för att undvika att skada hela kommunens trafiksystem.

I området finns ett stort antal kända kulturhistoriska lämningar varav många är fornlämningar skyddade i kulturmiljölagen. Alla arbeten som berör fornlämning är tillståndspliktigt enligt 2 kap. kulturmiljölagen och ska samrådas med Länsstyrelsen. Ett kluster av fornlämningar finns i området närmast Lommaren, men lämningar återfinns i hela området. Arkeologisk utredning kan komma att bli aktuellt för att fastställa att inte oupptäckta fornlämningar kommer att beröras vid eventuell utveckling.

Området bedöms vara svår att lösa behovet av kollektivtrafik för med hänsyn till det långa gångavståndet till befintlig kollektivtrafik i staden. Vid utredning av området ska dialog med Region Stockholm initieras för att utröna hur bästa möjliga kollektivtrafiklösning kan åstadkommas.

Skogskyrkogård

Som en följd av den relativt stora befolkningsökning som tillkommer i och med genomförandet av denna fördjupning av översiktsplanen kommer den befintliga kyrkogården vid Stockholmsvägen inte vara tillräcklig för att tillgodose begravningsbehovet. Den befintliga kyrkogården ska bevaras på sin nuvarande plats men ytterligare yta behöver planläggas för kyrkogårdsverksamhet. Lokalisering av en ny kyrkogård behöver vara inom stadens gränser för att ge invånarna möjlighet att begravas i sin hemstad, samt behöver platsen besitta förutsättningar för att skapa en god kyrkogårdsmiljö.

Nordrona är mot bakgrund av områdets höga natur-, kultur- och rekreationsvärden i stora delar olämplig för många användningar. Användningar som kan anpassas till områdets höga värden bör därför strategiskt lokaliseras hit för att sträva efter en effektiv markanvändning inom staden.

Område för skogskyrkogård inom utvecklingsområde Nordrona

Bild: Område för skogskyrkogård inom utvecklingsområde Nordrona

Ett område på omkring 14 hektar pekas ut för en ny kyrkogård. Denna kyrkogård ska planeras som en skogskyrkogård och ska i största möjligaste mån bevara den befintliga natur som finns i området idag. Viss bearbetning av befintlig natur kommer behöva ske för att möjliggöra kyrkoverksamheten, därför har det område med minst dokumenterad förekomst av höga naturvärden, skyddade arter eller utpekade miljöer för specifika arter valts för fortsatt utredning och planläggning. I efterföljande arbete kommer mer detaljerade utredningar kopplat till naturvärden utföras, såsom naturvärdesinventeringar och eventuella artskyddsutredningar.

Innan planläggning behöver erforderliga utredningar utföras i en förstudie för att fastställa förutsättningar i området och studera olika alternativ för utformning av skogskyrkogården. Kulturmiljö, naturmiljö, skogsbete och friluftsliv är viktiga aspekter som behöver fortsatt utredning.

I området finns möjliga fornlämningar identifierade i form av två stensättningar. En stensättning är en förhistorisk gravanläggning med flack eller svagt välvd profil. Stensättningarna bedöms förenliga med skogskyrkogården då utformningen av skogskyrkogården kan anpassas för att undvika skada på dem. Dessutom bör stensättningar ses som resurser i utformningen av skogskyrkogården då de som gravanläggningar knyter an med platsen nya användning väl. Genom att synliggöra stensättningarna stärks läsbarheten av platsens historia. Konsekvenser för fornborgen på Skansberget behöver också studeras för att säkerställa att skada undviks, eventuellt behövs arkeologisk undersökning utföras.

I området för skogskyrkogården finns idag motionsspår som behöver studeras. En lösning där möjligheterna för motion, rekreation och friluftsliv i Nordrona inte påverkas negativt samtidigt som eventuell friktion mellan motionerande och kyrkoverksamheten minimeras ska eftersträvas.

Ett relativt stort område är utpekat för skogskyrkogården, cirka 14 hektar. Den befintliga kyrkogården på Stockholmsvägen är omkring 6 hektar i jämförelse. Hela området är planerat för en etappvis expansion av skogskyrkogården för att tillgodose behovet för en lång tid framöver. Skogskyrkogårdens första etapp bör placeras närmast Nordronavägen för att minimera intrång i skogsområdet. Tillgänglighet till skogskyrkogården sker via Nordronavägen och parkeringsplatser kommer behöva tillkomma. Möjligheterna att ta sig till skogskyrkogården med cykel och gång behöver ses över, särskilt från närmaste busshållplats som idag finns på Vilhelm Mobergs gata.

Skogskyrkogården kommer med största sannolikhet behöva ianspråkta och påverka jordbruksmarken vilket behöver studeras vidare. Intrång ska minimeras men för att skogskyrkogården ska kunna komma till stånd bedöms intrång vara nödvändigt. Det eventuella ianspråktagandets förenlighet med miljöbalken beskrivs i avsnitt Allmänna intressen – Jordbruksmark.

Skogskyrkogården kommer angränsa till ett naturområde och ett bostadsområde vilket ställer krav på hur området får utformas. Särskilt viktig blir gränsområdena där varsamhet behövs för att undvika att någon del av det allmänna naturområdet och bostadsområdet upplevs som en kyrkogård. Skogskyrkogården behöver utformas med genomtänkta gränsdragningar som tydligt signalerar att man befinner sig i en kyrkogård.

Naturnära bostadsområde

Ett större område för sammanhängande bostadsbebyggelse föreslås på den före detta skjutbanan, vilket kommer skapa ett sammanhängande stråk med mestadels bostadsbebyggelse mellan verksamhetsbebyggelsen i Norrteljeporten och Campus Roslagen, och naturområdet Nordrona.

Naturnära bostadsområde inom utvecklingsområde Nordrona

Bild: Naturnära bostadsområde inom utvecklingsområde Nordrona

Området för utveckling av sammanhängande bostadsbebyggelse är ett område med lägre naturvärden, dock kommer anpassning för naturvärdena behövas vid planläggning. Då området tidigare använts som skjutbana finns det troligen ett behov att sanera marken, detta behöver utredas i detalj i efterföljande planering. Övriga erforderliga utredningar kommer behövas för att säkerställa en god bebyggd miljö. Hänsyn till byggnadsminnet för det gamla luftvärnsregementet Lv 3 behöver tas genom kulturmiljöanalyser.

Bostadsområdet kommer angränsa till ett naturområde och en skogskyrkogård vilket ställer krav på hur området får utformas. Särskilt viktig blir gränsområdena där varsamhet behövs för att undvika att någon del av det allmänna naturområdet och skogskyrkogården upplevs som privata bostadstomter. Genomtänkta gränsdragningar behöver finnas med i utformningen av området.

Geoteknisk bedömning

Inom arbetet med denna fördjupning av översiktsplanen har ett PM med geotekniska bedömningar för utvecklingsområdena tagits fram. De geotekniska riskerna bedöms utifrån utpekade aktsamhetsområden enligt SGU, SGI eller MSB, förekomsten av finkorniga jordarter, tidigare geotekniska utredningar, områdets brantaste lutning där undergrunden består av finkornig jord respektive friktionsjord och förekomsten av vattendrag i området. Fullständig beskrivning av underlag, metod och analys finns i PM Geoteknik (Civilscon, 2023).

För utvecklingsområdet Nordrona ska geoteknisk utredning utföras i efterföljande planläggning. I PM Geoteknik anges att lerområdena ned mot Lommarens södra strand bör utredas i syfte att utgöra grund för bedömning av släntstabilitet. Även risk för erosionsskador längs strandkanten bör bedömas, i synnerhet om bebyggelse eller vistelseområden planeras i närheten av strandkant mot Lommaren. Moränslänterna ned mot Lommaren i utvecklingsområdets nordvästra hörn bör utredas för att se om det föreligger risk för ras och/eller slamströmningar. Dessa särskilda geotekniska utredningsbehov är utpekade inom utvecklingsområdet men geoteknisk utredning ska tas fram för hela utvecklingsområdet. Resultat från den geotekniska utredningen ska ligga till grund för utformning av detaljplan.

 

Senast ändrad: 2024-07-02