Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Norrtälje stad - granskningsförslag

Dricksvatten

Här anges hur hänsyn ska tas till dricksvattenfrågor.

Nuläge

Norrtälje stad försörjs med dricksvatten från kommunalförbundet Norrvatten. Dricksvattnet produceras i Görvälnverket intill Mälaren i Järfälla kommun och distribueras till kommunen via Vallentuna och Brottby. Inom Norrtälje distribueras vattnet genom ett eget lokalt dricksvattennät. I tre befintliga tryckzoner regleras vattentrycket av trycket i Norrvattenledningen eller en tryckstegringsstation. Vattentornet, beläget centralt i staden, fungerar som en buffert i vattenanläggningen.

Kapaciteten i det lokala ledningsnätet är god även om det förekommer områden där trycket är något lågt. För att undersöka möjligheterna att ge nätet bättre förutsättningar tryckmässigt samt att det gamla vattentornet är i behov av en större renovering utreds om det är mest fördelaktigt att bygga ett nytt vattentorn alternativt renovera det gamla och komplettera med tryckstationer ex. i Lommarstanden. En utpekad plats för ett eventuellt nytt vattentorn finns inom den nya stadsdelen Lommarstranden.

Den regionala vattenförsörjningsplanen för Stockholms län blev klar i december 2018. Vattenförsörjningsplanens syfte är att belysa de vattenresurser som finns och är viktiga inom länet. Inga av de utpekade vattenresurserna ligger inom området för denna fördjupning av översiktsplanen men planen innehåller en prioritering av de vattenresurser som kan ha betydelse för länets vattenförsörjning. Planen innehåller ett antal förslag till åtgärder med ansvariga aktörer och årtal för genomförandet. År 2019 beslutade kommunstyrelsen att godkänna planen.

Norrvatten har fyra reservvattentäkter som ligger inom Norrtälje kommun, Finsta-Kilen, Västra Syninge, Vagndalen samt Malmby-Malmby används för närvarande inte. Dessa har idag kapacitet att försörja hela Norrvattens distributionsområde i Norrtälje kommun och kan startas upp med kort varsel om behovet uppstår.

Vid ett eventuellt avbrott i vattenförsörjningen från Norrvattenledningen beräknas vattentornets reservoar hålla stånd i ca 8 timmar.

Vid ett eventuellt längre avbrott på det lokala vattenledningsnätet, som gör att dricksvatten inte kan distribueras i ledningsnätet, kommer nödvatten i tankar finnas i mycket begränsad mängd. I dag finns en strategi om prioriterade grupper för nödvattenleveranser och det pågår ett arbete med att ta fram en nödvattenplan. Verksamheter behöver ha en egen reservplan för behov av dricksvatten i större mängder.

Vid Norrtälje Brandstation i Norrtälje stad finns kommunens första vattentankstation (vattenkiosk). Där kan företag hämta vatten mot debitering och för privatpersoner finns ett tappställe lämpligt för dricksflaskor.

Utveckling

En utökning av befolkningsunderlaget enligt planen utgör med dagens förutsättningar inget problem vad gäller vattenförsörjningen till Norrtälje stad via Norrvatten. Mälaren förser dock drygt 2 miljoner människor med dricksvatten samtidigt som den verkar som recipient för utsläpp från bland annat båttrafik, industrier, åkermark, dagvatten och avloppsvatten vilket gör att vattenkvaliteten är sårbar. För att kunna upprätthålla förmågan att producera dricksvatten i önskad takt kommer stora åtgärder att krävas.

Den regionala vattenförsörjningsplanen lyfter fram behovet av att trygga dricksvattenförsörjningen ur ett flergenerationsperspektiv. Hänsyn till den regionala vattenförsörjningsplanen måste tas i kommunens planering. Enligt fjärde punkten i vattenförsörjningsplanens ”Förslag till åtgärder som bidrar till en robust vattenförsörjning” ska en vägledning för hur dricksvattenförsörjning som markanvändningsfråga ska stärkas i den fysiska planeringen tas fram. Vägledningen bör till exempel hantera frågor om reservation av mark för tekniska anläggningar, hänsyn till påverkan på vattentäkter vid byggnation och riktlinjer för markanvändning inom prioriterade vattenresurser. Vägledningen bör även inkludera frågor om släck- och dagvattenhantering inom vattenskyddsområden. Erken, Lohäradåsen-Finsta-Kilen, Lohäradåsen-Finsta-Norra och Lohäradåsen-Västra-Syninge är vattenresurser i kommunen som klassas som högsta regional prioritet. Lohäradåsen-Malmby, Röåsen-Bergby och Largen klassas som hög regional prioritet. För att säkra behovet av dricksvatten för regionen och Norrtälje stad pågår utredning samt revidering av vattenskyddsområden för nämnda vattenresurser

Det lokala ledningsnätets kapacitet behöver utredas för att se vilka åtgärder som är nödvändiga för att möjliggör en utökning av befolkningsunderlaget enligt planen. Även om dagens kapacitet bedöms som god finns det ett förnyelsebehov. Det kan även finnas lokala begränsningar i ledningsnätet varför förutsättningarna alltid behöver utredas i samband med ny exploatering.

Nya exploateringar innebär ofta ökad förbrukning av dricksvatten. Trenden för Norrvatten de senaste åren är att den totala vattenförbrukningen stiger per år. Norrtälje kommun har ställt sig bakom ”Riktlinjer för hållbar vattenförbrukning” som Norrvatten hemställde medlemskommunerna att godkänna för att tydliggöra vad som gäller under perioder av risk för vattenbrist eller leveransstörningar.

Verksamheter, både kommunala och privata, kan ha behov av vatten för olika aktiviteter som bevattning, spolning, tvättning eller andra processer men som kanske inte kräver dricksvattenkvalitet.

Vissa av kommunens entreprenörer använder i den mån det går vatten från sjö, å eller liknande. Det finns många smarta lösningar för att minska förbrukningen av dricksvatten. För att minska drickvattenförbrukningen bör kommunen ta fram en strategi för tekniskt vatten och andra vattensparande åtgärder. En sådan åtgärd kan vara att återanvända renat vatten i reningsverken för spolning i reningsprocessen.

Riktlinjer dricksvatten

  • Utred långsiktigt behov av förstärkningsåtgärder i dricksvattenleveransen och förnyelseplan för ledningsnätet
  • Utred och planera för ett nytt vattentorn
Senast ändrad: 2024-07-01