Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Norrtälje stad - granskningsförslag

Dagvatten

Här anges hur hänsyn ska tas till dagvattenfrågor.

Nuläge

Fastigheter inom verksamhetsområde för dagvatten har rättigheten att avleda dagvatten via den allmänna dagvattenanläggningen. Det finns dock fastigheter inom stadens verksamhetsområde som saknar en anslutning mot den allmänna dagvattenanläggningen. Det finns också problem med felkopplingar och kombinerade system där dagvatten felaktigt leds till spillvattennätet, framför allt i de äldre områdena i Norrtälje stad.

Den allmänna dagvattenanläggningen dimensioneras enligt va-huvudmannens, vid tillfället för anläggande, gällande branschstandard. Regn som överskrider va-huvudmannens ansvar enligt branschstandard, ska avledas utanför den allmänna dagvattenanläggningen, till exempel på markyta. Kravet på hur mycket dagvatten den allmänna dagvattenanläggningen ska kunna omhänderta har ökat genom åren. Det innebär att befintligt dagvattennät inom området för denna fördjupning av översiktsplanen i nuläget är dimensionerat för olika mängd vatten i olika delar av bebyggelsen.

Dagvattennätet, bestående av ledningar och diken, vars tillringsområde framgår i dagvattenutredningen utförd inom arbete med fördjupningen av översiktsplanen (Sweco, 2021). Det finns ett antal allmänna renings- och fördröjningsanläggningar inom området för den fördjupade översiktsplanen.

Utveckling

För att skapa förutsättningar för en hållbar dagvattenhantering, god vattenkvalitet och minimerade risker för översvämning behövs en övergripande planering för hur dagvattnet i hela planområdet ska hanteras. Den övergripande planeringen behöver tydliggöra vilka behov av dagvattenhantering som finns i både befintlig och ny bebyggelse. Framför allt är det viktigt att säkerställa att ytor avsedda för dagvattenanläggningar finns att tillgå i den omfattning som behövs för att kommunen ska kunna utföra sitt uppdrag på ett hållbart sätt.

Arbetet med kravställning på rening och fördröjning av dagvatten på kvartersmark och allmän platsmark behöver fortgå både inom detaljplanearbete och vid annan ombyggnation inom staden. Det är även viktigt att ta fram en strategi för att bedriva ett s.k. uppströmsarbete, som syftar till att reducera dagvattenavrinningen och stoppar farliga kemikalier och andra föroreningar redan vid källan. Uppströmsarbetet är en viktig del för att uppnå en hållbar dagvattenhantering enligt etappmålet för dagvattenhantering och behöver bedrivas både i ny och befintlig bebyggelse.

Föroreningsbelastningen till recipienterna förväntas öka med den planerade utvecklingen inom området för denna fördjupning av översiktsplanen om inga reningsåtgärder genomförs. För att uppnå en god vattenkvalitet i omkringliggande recipienter, enligt dagens och framtidens krav är det nödvändigt att minska föroreningsbelastningen.

I samband med ny exploatering i äldre befintliga områden behöver dagvattenanläggningen ofta uppgraderas för att kunna ta mot regn enligt de högre kraven. Ofta innebär det att befintlig dagvattenanläggning behöver byggas om och att större ytor behöver tas i anspråk för fördröjnings- och reningsanläggningar under eller över mark.

Även i samband med exploatering i nya områden behöver ytor avsättas för dagvattenanläggningen. För att rena och fördröja dagvatten nära källan, både i ny och befintlig bebyggelse, behöver ytor avsättas dels för den allmänna dagvattenanläggningen, dels för anläggningar som renar och fördröjer dagvatten från allmän plats och kvartersmark innan det når den allmänna dagvattenanläggningen. Det behövs också en strategi som tydliggör hur den här typen av uppströmsarbete ska bedrivas. För att dagvattnet från områdena ska nå dagvattenanläggningen på ett säkert sätt så krävs att marken höjdsätts på korrekt sätt

Kapacitet och skick på den befintliga allmänna dagvattenanläggning, såväl ledningsnät som renings- och fördröjningsanläggningar behöver utredas i samband med all planering av ny och befintlig bebyggelse. Nya exploateringar kräver ofta större åtgärder.

Va-huvudmannens målsättning är att ha duplikatsystem, där spillvatten och dagvatten leds i separata ledningssystem, i alla delar av Norrtälje stad vilket innebär behov av utbyggnad och uppdimensionering av dagvattenledningsnät i stora delar av staden. Övrig planering gällande åtgärder och åtgärdsbehov bedrivs inom VA-planen. 

Riktlinjer dagvatten

  • Säkerställ erforderlig rening och fördröjning av dagvatten på kvartersmark och allmän platsmark vid planläggning som skapar förutsättningar för en god vattenkvalitet och en hållbar hantering av dagvatten.
  • Utgå från denna fördjupning av översiktsplanen i det fortsatta arbetet med att säkerställa ytor för att uppfylla etappmålet för dagvatten och kraven på den allmänna dagvattenanläggningen
  • Möjliggör bebyggelse och åtgärda befintliga brister genom att genomföra åtgärder inom ramen för VA-planen.

 

Senast ändrad: 2024-07-01