Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Norrtälje stad - granskningsförslag

Skolor, förskolor, social omsorg och sjukvård

Här beskrivs nuläge och det framtida behovet av skolor, förskolor, social omsorg och sjukvård i Norrtälje stad. Riktlinjer för fortsatt planering anges.

Visa kartan i helskärm

Nuläge 

Personer som är 65 år eller äldre är i större utsträckning än yngre i behov av anpassade bostäder. För att som äldre kunna flytta till ett särskilt boende med stöd dygnet runt (vård- och omsorgsboende) krävs ett biståndsbeslut från kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON). Seniorbostäder och trygghetsbostäder utgör en del av det ordinarie bostadsbeståndet, men med den skillnaden att de riktar sig till seniorer.

I Norrtälje stad finns det ett tiotal äldreboenden som totalt innehåller över 600 lägenheter, vilket utgör mer än hälften av kommunens totala äldreboendebestånd. På dessa äldreboenden är mer än en tredjedel av lägenheterna demensanpassade. Det finns över 100 LSS-boenden i staden fördelat över boendeformerna gruppbostad, servicebostad, barnboende och korttidsboende. Det är mer än hälften av beståndet i kommunen. Det finns även ett fåtal lägenheter inom socialpsykiatri i staden. 

Det finns ett tiotal grundskolor i Norrtälje stad. Vid dessa studerar nästan 3 000 elever, den uppskattade kapaciteten av grundskoleplatser är omkring 3 300. Vilket betyder att grundskolelokalerna i nuläget teoretiskt sätt möjliggör för cirka 300 fler grundskoleplatser än antalet grundskoleelever. Utav dessa grundskoleelever studerar mer än hälften vid en skola i kommunal regi.

Det finns knappt 30 förskolor i staden. Totalt finns det platser för omkring 1 500 förskolebarn i dessa.

Två gymnasieskolor och två gymnasiesärskolor erbjuds inom staden. Balderskolan gymnasiesärskola, Skärgårdsgymnasiet, Norrtälje gymnasiesärskola och Rodengymnasiet där de två förstnämnda är fristående och två sistnämnda kommunala.

Kapacitetöverskott på grund- och förskoleplatser ger staden en önskvärd teoretisk robusthet vid förekomsten av en oförutsedd kapacitetförlust genom, till exempel, oplanerade stängningar av skolenheter. I praktiken betyder inte detta kapacitetsöverskott att staden tillgodoser det faktiska behovet av grund- eller förskoleplatser eller har möjligheten att erbjuda ett tillräckligt antal platser vid oplanerade stängningar. Kapaciteten är endast ett mått på antal platser som möjliggörs genom lokalförsörjningens rent fysiska, tekniska och tillståndsmässiga kapacitet. Skilda årskullstorlekar, en blandning mellan kommunal och fristående regi, det fria skolvalet och närhetsprincipen medför att behovet, såväl som störningskänsligheten, av grund- och förskoleplatser är svårhanterat. Kapacitetsöverskottet är således endast ett grovt mått på den möjlighet till ett behovsenligt skolutbud som skolverksamhetslokalerna ger upphov till.

Norrtälje sjukhus är ett mindre sjukhus som tillhandahåller all basal akutsjukvård förutom förlossning samt några specialmottagningar, sjukhuset ligger centralt i Norrtälje stad.

Utveckling

Social omsorg

Befolkningsökningen kommer att genera ökad efterfrågan på bostäder inom social omsorg. Framtidens vård- och omsorgsboenden bör integreras med övriga bostäder i stadsmiljön, så länge det är möjligt att anpassa lägenheterna och utemiljön efter speciella behov vad gäller tillgänglighet och behov av gemensamma ytor. Vård- och omsorgsboenden bör vara en del av stadsmiljön då närheten till stadens utbud, personer ur blandade åldersgrupper och liv i sig är en kvalitet som många äldre värdesätter. Utöver vård- och omsorgsboenden, vilka kräver biståndsbeslut, skapar kommunen förutsättningar för andra typer av boende för äldre, såsom trygghets- och seniorboenden.

Behovet av övriga boendeformer inom social omsorg bör uppskattas årligen utifrån utbyggnadstakt och aktuella prognoser, så att antalet lägenheter svarar mot befolkningsökningen fram till år 2050. Utgångspunkt i planeringen ska vara aktuella riktlinjer för bostadsförsörjningen och aktuell lokalförsörjningsplan.

Grundskolor

För att tillgodose behovet, och tillhandahålla ett robust kapacitetsöverskott, av grundskoleplatser inom staden fram till 2031 kommer omkring 1 600 nya grundskoleplatser behövas. Detta kan till exempel innebära fem nya grundskolor, expanderingar av befintliga grundskolor eller en kombination. Med etableringar av nya grundskoleverksamheter kopplade till projekten Närheten, Björnöområdet och Övre Bryggårdsgärdet tillsammans med samlokalisering, ombyggnationer, renoveringar och utökningar av flera befintliga verksamheter kan grundskoleplatserna i staden utökas med omkring 1 600 platser till 2031.

Förskolor

Behovet av nya förskoleplatser till år 2031 är cirka 750, vilket motsvarar uppskattningsvis 7–8 medelstora förskolor. I markanvändningskartan möjliggörs skolor och förskolor inom kategorierna ”Sammanhängande bostadsbebyggelse” och ”Mångfunktionell bebyggelse”. De platser som föreslås behöver utredas i detaljplaneskedet för att säkerställa godtagbara utemiljöer utifrån bland annat buller, partikelhalter, magnetfält och dagsljus. Vid planering av nya förskolor bör solförhållanden beaktas för att säkerställa tillgången på dagsljus och tillgodose kriterier för solskydd. Förskolor och grundskolor bör lokaliseras i samspel med befolkningen i staden så att det finns möjlighet att nå skolan på gång- och cykelavstånd från hemmet.

Framtida behov av för- och grundskolor

I takt med Norrtäljes befolkningstillväxt kommer behovet av nya grund- och förskoleplatser bestå fram till 2050. Inflyttningsstatistik visar på att upplåtelseform och bostadsstorlek har påverkan på vilka som bosätter sig i de bostäderna som byggs vilket påverkar behovet av grund- och förskoleplatser. Om tillkommande bostadsbyggande efter 2031 liknar de senaste åren, sett till upplåtelseformer och bostadsstorlek, kommer uppskattningsvis en ny förskola (100 förskoleplatser) behövas för var 700:e nya bostad. Givet då en bostadsökning på 200 eller 400 nya bostäder per år innebär detta att 100 nya förskoleplatser behöver tillkomma var fjärde respektive vartannat år för att staden ska tillse behovet av förskoleplatser. För grundskoleplatser behövs 100 nya platser tillkomma för var 600:e nya bostad, vilket innebär att vid ett bostadstillskott på 200 eller 400 nya bostäder per år kommer 100 nya grundskoleplatser behöva tillkomma vart tredje respektive vartannat år. En långsiktig befolkningsprognos till 2050 innebär stor osäkerhet och årliga befolkningsprognoser med tioårshorisonter på 10 år ska anses som aktuella uppskattningar av befolkningsutvecklingen och lokalbehov. Frekventa lokalförsörjningsplaner ska uppskatta de nästkommande tio årens behov och beskriva strategier och principer för tillgodoseendet av detta lokalbehov.

Platser för nya för- och grundskolor är utpekade för att möjliggöra att den fysiska miljön tillgodoser framtida behov av för- och grundskoleplatser. Platserna är ungefärliga och måste studeras i detalj vid efterföljande planering. Ytterligare platser kan komma att behövas för att tillgodose behovet.

En god tillgång till kvalitativa friytor är av stor vikt för barn och ungas kroppsuppfattning, psykologiska utveckling, motoriska utveckling, koncentrationsförmåga och inlärningsförmåga. Friytor som möjliggör fysisk aktivitet och lek genom grönska, varierade miljöer och en väl tilltagen storlek behövs för grund- och förskolor för att främja barn och ungas hälsa och välbefinnande.

Gymnasium

Det pågår ett arbete för att samlokalisera flera av Rodengymnasiets program vid Campus Roslagen i Nordrona. Samlokaliseringen bedöms kunna innebära, bland annat, ökad nyttjandeeffektivitet, genom till exempel större samordningsvinster, en bättre anpassad pedagogisk miljö och lägre lokalkostnader. Gymnasiet i egenskap av en frivillig skolform och gymnasieelevernas möjligheter till att studera utanför sin hemort innebär att det framtida lokalförsörjningsbehovet av gymnasieverksamheter har en inbyggd komplexitet. Historiskt har en betydande andel gymnasieelever valt att studera på en gymnasieskola i en annan kommun, främst i riktning Stockholm. Kommunen bör verka för att fler väljer att studera i staden, bland annat men inte begränsat till att genom nya och befintliga detaljplaner möjliggöra för ett mer varierat utbud av gymnasieskolor, som till en högre grad än idag erbjuder fler och efterfrågade studiemöjligheter.

Tillgång till samhällsservice

För att skapa en stad där det är enkelt att få tillgång till samhällsservice behöver servicen finnas inom bekvämt gångavstånd. Forskning visar att resor som är mindre än en kilometer upplevs som korta (Trafikverket, 2016). De verkliga gångavstånden i staden är generellt längre än fågelavståndet, som regel kan 800 meter fågelvägen användas för att bedöma vad som generellt är bekvämt gångavstånd. 800 meter fågelvägen motsvarar 1000 meter gångavstånd. För äldre och personer med funktionsvariation kan 1000 meters gångavstånd utgöra ett hinder och därför behöver särskilda gruppers behov av ännu närmare tillgång främjas.

Sjukhus

Enligt utförd behovsanalys föreligger behov av om- och tillbyggnad av Norrtälje sjukhus för att möta kraven på en modern sjukvård och tillgodose behoven hos en växande och allt äldre befolkning i länets norra delar. Om- och tillbyggnadsbehovet är omfattande, akutmottagningen är inte dimensionerad för dagens patientflöden och behöver kompletteras med flera funktioner som helt saknas i dag, entré- och väntrum behövs uppgraderas, fler akutvårdsplatser behövs för att omhänderta det ökade behovet från befolkningsutvecklingen i kommunen samt behövs övriga lokaler kopplade till det akuta flödet ses över för att uppfylla krav på patientsäkerhet och god arbetsmiljö. Mot bakgrund av detta har Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) i uppdrag att genomföra en förstudie avseende upprustning av Norrtälje sjukhus (KSON 2022-05-18 §60). Det pågår planläggning för att utöka volymerna på sjukhuset.

Riktlinjer skolor, förskolor, social omsorg och sjukvård

  • Integrera vård- och omsorgsboenden, trygghetsboenden, gruppbostäder och servicelägenheter i stadsbebyggelsen och in närhet till goda kollektiva kommunikationer för att tillgodose behovet hos äldre och personer med funktionsnedsättning
  • Beakta behovet av vård- och omsorgsboenden, trygghetsboenden, gruppbostäder och servicelägenheter i alla större detaljplanearbeten och stadsutvecklingsprojekt
  • Tillgodose behovet av samhällsservice inom bekvämt gångavstånd från stadens bostäder
  • Lokalisera samhällsservice med koppling till stadens gång- och cykelnät
  • Samnyttja och samlokalisera ytor och lokaler för samhällsservice där så är lämpligt
  • Beakta behovet av nya för- och grundskoleplatser tidigt i varje stadsutvecklingsprojekt
  • Utgå från utpekade platser för grund- och förskolor vid stadsutvecklingsprojekt och detaljplanearbete
  • Planera för att skolgårdar ska vara tillgängliga för allmänheten efter verksamhetstid för att effektivisera markanvändningen i en tät stad. Säkerställ ökade underhållsåtgärder
  • Säkerställ en långsiktig planberedskap för skolverksamhetsmark med tillräcklig kapacitet av för- och grundskoleplatser
  • Eftersträva att uppnå Boverkets riktvärden om minst 40 m2 per barn i förskolan och minst 30 m2 per barn i grundskolan. Minsta sammanhängande friyta ska vara 3 000 m2.
  • För ljudkvalitén på skolgårdar och förskolegårdar är det önskvärt med högst 50 dBA ekvivalentnivå dagvärde på de delar av gården som är avsedda för lek, rekreation och pedagogisk verksamhet.
    Senast ändrad: 2024-07-01