Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Kultur, fritid, idrott och offentlig konst

Här visas hur hänsyn ska tas till behov av kultur, fritid, idrott och offentlig konst.

Visa kartan i helskärm

Nuläge

Kultur- och fritidsaktiviteter har stor betydelse i Norrtälje stad för att skapa en attraktiv livsmiljö. Det finns ett rikt föreningsliv som engagerar en stor del av stadens invånare. Sportcentrum är en central plats för organiserad idrott, men också en plats för spontant utövande av rörelse. I Norrtälje stad finns det två fullstora sporthallar med läktare och ytterligare två fullstora utan läktare. Idrottshallen med tillhörande gymnastikhall på Campusområdet är en viktig tillgång för gymnastikföreningarna i staden. Det finns flertalet lekplatser och parker runt om i Norrtälje stad, samt en större yta för spontanidrott vid Grind.

Stadsbiblioteket är en välbesökt och uppskattad mötesplats och lokalerna är begränsade i förhållande till vad verksamheten kräver. Andra lokaler för kultur i Norrtälje stad är konsthallen som flyttade in i nya tillgängliga lokaler 2015 och kulturskolan som erbjuder kurser i bland annat musik, dans och teater. Förutom utomhusscenen Societetspaviljongen finns det två scener som används för evenemang i Norrtälje stad, Rodenskolan och Roslagsskolans aula. Dessa lokaler behöver utvecklas för att möta de behov som finns för att anordna scenkonst och evenemang. Biblioteket fungerar också som en arena, men ytan är inte tillräcklig för den publik som vissa evenemang lockar.

Ridning är en populär idrott, särskilt bland flickor, och Vigelsjö gård har under lång tid varit centrum för Ridklubben Norrtälje Ryttare och lokalerna är uttjänta, planering pågår för att anlägga ett nytt ridsportcentrum. Det finns tre motionsspår, där de två med elljus prepareras till skidspår när förutsättningarna finns. Färsna gård och dess förvaltare Norrtälje Naturcentrum fyller en viktig funktion för invånare i alla åldrar att utöva friluftsliv. Friluftsfrämjandet och två scoutföreningar har verksamhet i Norrtälje stad.

Norrtälje badhus, med sitt uppdrag att öka simkunnighet, är en viktig träffpunkt för såväl föreningar, skolor, motionärer och familjer. Centralt i Norrtälje finns två badplatser, som tillsammans med den blivande hamnbadet visar på att Norrtälje är en skärgårdsstad med närhet till vatten.

Vidare finns fritidsgården Brännäsgården som fungerar som mötesplats för unga. Brännäsgården ligger centralt med kort gångavstånd från högstadieskola, stadskärna och bussterminal. Aktivitetshuset Magasinet (tidigare Verket) har utökat sin verksamhet till att vara ett aktivitetshus för de från 15 år och uppåt. Magasinet blir då en generationsöverskridande mötesplats med fokus på gemenskap, rörelse- och kulturaktiviteter.

Den konstnärliga gestaltningen i det offentliga rummet bidrar till att stärka identiteten och karaktären i Norrtäljes stadsdelar. Den kan fånga upp och interagera med kulturhistoriska värden, vara platsspecifik och spegla vår samtid. Konsten kan även bidra till att skapa nyfikenhet och inspirera till reflektion men också till lek. Konsten skapar rum för möten och fler människor, som vanligtvis inte besöker konstinstitutionerna, får ta del av att möta konst i sin närmiljö. I Norrtälje stadskärna finns i nuläget 26 offentliga konstverk. Ytterligare 15 offentliga verk finns spridda över hela kommunen. I nuläget finns två projekt, Norrtälje Hamn och Övre Bryggårdsgärdet, där det har tagits fram ett detaljerat program för konsten i områdena.

Byst över Nils Ferlin vid Nils Ferlin gränd

Bild: Byst över Nils Ferlin vid Nils Ferlin gränd

Utveckling

I Norrtälje stad ska det finnas goda möjligheter för alla invånare och besökare att utifrån sina egna preferenser skapa sig en god fritid. För att skapa attraktiva mötesplatser bör det ges utrymme i staden för kultur där det strategiskt är lämpligt för dem som nyttjar anläggningarna. I takt med att staden växer kommer behovet av offentliga platser för aktiviteter och mötesplatser att öka. Dels så finns ett behov av ett större bibliotek, dels flexibla ytor för kultur där aktiviteterna kan variera över tid och nyttjas till fler ändamål. Det finns också ett behov av att underhålla och inrätta nya platser för aktivitetsparker, lekplatser, skateramper och utomhusgym bland annat.

Platser för kultur, fritid och idrott

Centrala platser för idrottsytor och nära tillgång till grönområden är en möjlighet för att få mer fysiskt aktiva invånare. Det är av vikt att ta hänsyn till folkhälsan i planeringen och således ska utformningen och tillgången till ytor och anläggningar för rörelse och friluftsliv beaktas. En viktig del är motionsspåren, Roslagsleden samt Färsna naturreservat som har besökare i alla åldrar, året om. Dessa bör värnas och utvecklas. Rekreationsområdena ska vara enkla att ta sig till och det ska finnas god information om dessa områden. 

Kollage med koppartaggsvamp, orange taggsvamp och gyllenfingersvamp i Färsna naturreservat

Bild: Svampar inom naturreservatet Färsna

En eventuell utbyggnad av sportcentrum kan möta det ökade behovet av föreningslivet när stadskärnan är fullt utbyggd och då möjliggöra för utövandet av fler idrotter centralt i staden. Vid nybyggnation av större skolor så bör det byggas en tillhörande idrottshall alternativt planera för andra lösningar så att behovet av idrottsytor täcks. Renovering av gevärsfaktoriet har nyligen genomförts. Platser och lokaler för människor att mötas kommer alltid att behövs. Möjligheter behöver utredas för fler platser för kulturverksamheter att finnas centralt tillsammans med fritidsgårdar, bibliotek och idrott så att det finns något för alla och främjar fler möten mellan människor. Handlingsplaner bör tas fram gällande utbudet av kultur-och samlingslokaler vid större exploateringar eller omvandlingsprojekt.

Platserna för kultur, idrott och fritidsaktiviteter bör vara strategiskt placerade i närheten av bostäder, föreningsliv och skolor med säkra gång- och cykelvägar anslutna så att unga på egen hand kan röra sig tryggt till och från sina aktiviteter. I planering och arbete med kultur, idrott och fritid ska barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsvariationer prioriteras. Nya anläggningar bör utformas med ett jämställt och tillgängligt perspektiv. Viktigt att det finns en variation och bredd av aktiviteter som kan tilltala många och där möjligheter för barn och äldre att ha en aktiv fritid ska ges extra fokus. Ambitionen är att staden ska vara levande året runt.

I denna fördjupning av översiktsplanen pekas generella områden i behov av platser för kultur- och fritidsaktiviteter. Dessa områden ska endast se som ungefärliga områden som antigen är strategiska platser med utvecklingspotential eller områden där det råder en stor brist på platser för kultur- och fritidsaktiviteter. Vidare utredning behövs för samtliga områden.

Offentlig konst

Utveckling av den offentliga konsten bör följa stadens övriga utveckling. Detaljerade program eller handlingsplaner för konst och kulturarv bör därför tas fram till varje nytt område som planeras för större exploatering, omvandling eller förtätning på motsvarande sätt som redan skett inom stadsdelsutvecklingsprojekten Norrtälje Hamn och Övre Bryggårdsgärdet. Programmen bör utgå från redan befintliga gestaltningar i staden.

Havets trädgård, ett konstverk av järn och brons i hamnparken i Norrtälje hamn

Bild: Konst i Norrtälje hamn

Konsten och de kulturhistoriska värdena knyter samman de olika nya bostads- eller blandstadsområdena med den befintliga stadskärnan, vilket bidrar till att skapa identitet och hemkänsla. Konsten bör ofta fokuseras till det offentliga rummets viktiga platser och stråk. Den kan finnas inom allmän plats men även vara en del av en privat eller offentlig byggnads fasad, portiker eller gårdar. Konsten kan vara permanenta gestaltningar men också tillfällig och processinriktad.

Programmen för konsten och kulturarvet tas fram i nära samverkan mellan konstkunniga och kulturarvskunniga i kommunen och den förvaltning eller bolag som driver projektet. I de fall där det utarbetas ett särskilt strategiskt styrdokument för områdets utveckling tex ett kvalitets- eller hållbarhetsprogram ska om möjligt mål för och planeringen av konsten ingå i detta styrdokument.

En-procentsregeln bör eftersträvas vid exploaterings- och andra byggprojekt som ombyggnationer i kommunala fastigheter och parkanläggningar vilket innebär att en procentsats av byggkostnaden avsätts för konstnärlig gestaltning. Ett vanligt riktmärke är 1 % men anpassningar kan behöva ske där andelen kan behöva bli högre för ekonomiskt små projekt och lägre för ekonomiskt omfattande projekt. Totalsumman bör aldrig understiga 100 000 kr om ett permanent konstverk ska kunna skapas. Mål för procent bestäms i det enskilda fallet och bör relateras till både investeringens totala omfattning och platsens betydelse. Finansieringsmodell kan vara antingen kommunala investeringsmedel eller som en del av exploateringsbidrag från privata byggherrar. Att beakta är att dessa konstmedel även till del bör kunna användas till konstprojekt i befintliga områden i Norrtälje stad för att en mer jämlik och hållbar fördelning av offentlig konst ska kunna uppnås och därmed en bättre helhet av konstupplevelser i staden.

Konstprojekt bör vara en del även i privata byggherrars projekt tex vid byggnation av bostäder eller publika verksamheter som skolor. Konstsatsningar bör ingå i kommunens avtal med byggherren. Det bör eftersträvas att även denna konst kan upplevas av allmänheten samt att samverkan sker med kommunen i utvecklingen av konstprojekten. Avsätt särskilt eller styr successivt finansieringsmedel för konstprojekt till befintliga stadsdelar där offentlig konst saknas. Konstprojekten bör normalt fokuseras till viktiga offentliga rum eller publikt inriktad offentlig verksamhet.

Riktlinjer kultur, fritid, idrott och offentlig konst

  • Säkerställ att platser för kultur-, idrott- och fritidsaktiviteter är tillgängliga och att det finns trygga gång- och cykelvägar till dem
  • Identifiera fler ytor lämpade för spontanidrott som utgår från föreningslivets, skolans och allmänhetens behov. Beakta dessa gruppers behov vid planering av idrottslokaler
  • Utred fler platser för evenemang och kultur centralt i staden med flexibla lokaler som är lämpliga för flera aktörer
  • Skapa fler platser att mötas på för att uppmuntra initiativ för spontana och tillfälliga kultur- och fritidsaktiviteter när befintliga områden förnyas och nya stadsdelar byggs, beakta utpekade områden i behov av platser för kultur- och fritidsaktiviteter
  • Öka den offentliga konsten genom tillämpning av en en-procentsregel som anpassas efter olika projekts förutsättningar. Den offentliga konsten ska vårdas och underhållas
  • Värna och utveckla grönområden, samt ytor för rörelse och friluftsliv och säkerställ att dessa är tillgängliga
  • Ta fram program eller handlingsplaner för offentlig konstgestaltning och kulturarv för varje nytt större exploateringsområde eller omvandlingsprojekt
  • Ta fram handlingsplan gällande utbudet av kultur- och samlingslokaler för varje nytt större exploateringsområde eller omvandlingsprojekt
  • Ta fram program eller handlingsplaner för offentlig konstgestaltning och kulturarv för befintliga stadsdelar
  • Inkludera offentlig konst vid utvecklingen och ombyggnation av offentliga platser av publik betydelse
  • Verka för att inkludera konstprojekt i privata byggherrars projekt
  • Skapa attraktiva stadsrum genom offentliga konstverk och kulturella inslag i stadens alla delar

 

    Senast ändrad: 2024-07-01