Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Norrtälje stad - granskningsförslag

Luftkvalitet

Här anges hur hänsyn ska tas till luftkvalitet i Norrtälje stad.

Nuläge

För att bidra till hållbara samhällen med minskad negativ påverkan på luftkvalitet och för att skydda miljön och människors hälsa finns miljökvalitetsnormer. Miljökvalitetsnormerna anger de halter som inte får överskridas utan att utredas och åtgärder vidtas. Miljökvalitetsnormer för utomhusluft finns bland annat för kväveoxider och partiklar.

Biltrafiken bedöms vara den dominerande källan till luftföroreningar inom planområdet. Det finns även lokala utsläpp av luftföroreningar som härrör från eldning av ved och olja. Omfattningen eldningen saknas det underlag kring. Även intransport av partiklar från utsläpp långväga ifrån har stor betydelse och påverkan.

Verksamheters påverkan på luftkvaliteten beskrivs under kapitlet Allmänna intressen - Miljö- och hälsostörande verksamheter, förorenad mark, radon samt risker.

Norrtälje kommun är medlem i Östra Sveriges Luftvårdsförbund som utför kontinuerliga mätningar och beräkningar av utomhusluften för att kontrollera att miljökvalitetsnormerna inte överskrids. I Norrmalma finns förbundets station som mäter regional bakgrundsnivå av luftföroreningar. I övrigt finns ingen mätstation inom kommunen.

Miljökvalitetsnormerna överskrids inte inom planområdet men förhöjda halter av både partiklar och kväveoxider kan ses vid de större vägarna, främst E18 och Stockholmsvägen med omnejd.

Utveckling

Utvecklingen av Norrtälje stad innebär ökade trafikmängder och därmed risk för ökade mängder luftföroreningar. Ny teknik i fordonen kan minska utsläpp av luftföroreningar men däck- och beläggningsslitage kommer fortsatt att finnas kvar och bidra till föroreningar.

När Norrtälje stad växer behöver kommunen på ett systematiskt och långsiktigt sätt arbeta med luftkvaliteten. Dessvärre finns ingen tydlig gräns för när luftföroreningar börjar ha en negativ påverkan på människors hälsa. Ny forskning pekar på att hälsorisker förekommer redan vid lägre halter än nuvarande miljökvalitetsnormer. Det är därför viktigt med så låga luftföroreningshalter som möjligt där människor bor och vistas. Det gäller framför allt halterna av kvävedioxid, ozon, bens(a)pyren, samt partiklar, både små partiklar (PM2,5) och grova partiklar (PM10). Kommunen bör ta fram en strategi och handlingsplan för att på sikt minska luftföroreningarna ytterligare inom staden. Ett tydligt sätt att mäta effekterna är att kontinuerligt mäta föroreningshalterna på en eller flera utvalda platser inom staden.

Flera åtgärder som ger positiva effekter på luftföroreningar, till exempel sänkta hastigheter, kommer också ge effekter på trafikbuller. Eftersom frågorna berör varandra så tydligt bör de om möjligt hanteras i ett sammanhang.

Genom att utveckla trafiksystemet mot ett ökat fokus på gång-, cykel och kollektivtrafik samt att se över möjligheter till sänkta hastigheter på valda sträckor kan utsläppen av luftföroreningar från biltrafiken begränsas.

Bostadsbebyggelse behöver anpassas med hänsyn till verksamhetsområden med utsläpp som kan påverka luftkvaliteten och till hårt trafikerade vägar.

Riktlinjer luftkvalitet

  • Främja gång-, cykel- och kollektivtrafik i planeringen
  • Eftersträva miljökvalitetsmålet Frisk luft
  • Ta fram en strategi för förbättrad luftkvalité i Norrtälje stad
  • Samverka med Trafikverket för minskad påverkan av luftkvaliteten från det statliga vägnätet.
  • Anslut bebyggelse till fjärrvärme eller andra värmekällor som minskar behovet av förbränning av ved, olja eller andra energislag
  • Ta fram erforderliga utredningar och underlag för luftkvalitet som säkerställer en hälsosam och god bebyggd miljö vid fortsatt planering
Senast ändrad: 2024-07-01