Lommarstranden pausas
De radhus som byggts i den nya stadsdelen färdigställs och flyttas in som planerat. För resterande kvarter har kommunen och husbyggarföretagen förhandlat fram tillträdet till senast 2029.
Vilka husbyggarföretag som ska bygga resterande kvarter är redan avtalade, men dessa har önskat att få skjuta på sitt tillträde till marken, och därmed också på att betala för den, på grund av den osäkerhet som finns på marknaden just nu.
– Vi har förhandlat med exploatörerna för att komma fram till hur vi ska lösa det här på bästa sätt för alla parter, säger Alex Lund Riboe som är projektledare för Lommarstranden.
Finns stor vilja att färdigställa
Nu har tilläggsavtal skrivits med samtliga av de husbyggarföretag som ska bygga i Lommarstranden, vilka är Credentia AB, Kärnhem AB, Lommarskogen Utveckling AB och Magnolia Bostad AB. De får skjuta upp sitt tillträde till senast januari 2029. I avtalet regleras också förutsättningarna för senareläggandet och parternas åtaganden, bland annat ska husbyggarföretagen stå för de faktiska merkostnader som kommunen får till följd av senareläggningen.
Om exploatörerna vill tillträda marken och börja bygga tidigare, så får de det. Därför är det svårt att svara på när utvecklingen av Lommarstranden kommer sätta fart igen. Om alla tillträder i januari 2029 beräknas projektet vara färdigställt 2035. Alex poängterar att det finns en stor vilja att färdigställa projektet utan ytterligare förseningar.
– Risker finns alltid. Dock är anledningen till senareläggningen den lågkonjunktur som stundades och vi nu är mitt uppe i. Konjunkturer går som bekant i cykler. Hur länge denna lågkonjunktur kommer hålla i sig vet ingen. Mycket pengar är investerat i dagsläget både från kommun och exploatörer. Det enda sättet att kunna få tillbaka sin investering är att färdigställa, säger han.
Bilden: Alex Lund Riboe, projektledare för Lommarstranden
Gör klart runt radhuskvarteret
I Lommarstrandens östra delar har stadsdelens första kvarter växt fram. Det är 26 radhus som byggts av Obos Kärnhem. Kommunen finplanerar och färdigställer gator, gångvägar och planteringar runtomkring kvarteret. Allt för att det ska bli så trivsamt som möjligt för de som flyttar dit.
– Från projektets sida vill vi att platsen ska kännas inbjudande och andas Lommarstranden även i senareläggningsskedet. Det ska fortfarande vara attraktivt att bo i denna fina stadsdel, säger Alex.