Kommunens 118:e naturreservat invigdes på friluftslivets dag
Under söndagen invigdes Färsna naturreservat under pompa och ståt på Färsna gård i Norrtälje. Samtidigt firades friluftslivets dag och LONA (lokala naturvårdssatsningen)-dagen.
Bilden: Klas Forsberg mumsade blåbär på invigningen av Färsna naturreservat.
Färsna gård med omgivningar är ett populärt besöksmål precis i utkanten av Norrtälje stad. Nu har dess bevarande som naturområde säkerställts i och med att området blivit ett naturreservat.
Under invigningen myllrade gårdsplanen av människor som ville vara med och fira. På gården kunde besökarna klappa får, lära sig mer om allemansrätten och insekter och träffa många av de föreningar som är verksamma i reservatet.
Bilden: utställare och besökare på gårdsplanen under invigningen av Färsna naturreservat.
Hela reservatet är över 80 hektar stort. Under dagen arrangerades olika stationer i omgivningarna närmast gården. Besökare kunde åka traktorsläp eller hölass till de olika stationerna, där de bland annat kunde lära sig mer om allemansrätten, träffa Skogsmulle och vara med och tröska spannmål på samma sätt som det gjordes förr i tiden. Det genomfördes även guidningar om de fornminnen och unika skogsarter som finns i reservatet.
Bilden: Veterantraktorklubben lät besökarna åka traktorsläp och hölass till stationerna runtom i reservatet.
Bilden: Friluftsfrämjandet grillade korv på en av grillplatserna i reservatet.
Bilden: Skogsmulle fanns på plats och lärde barnen mer om naturen.
Bilden: Civilförsvarsförbundet lärde besökare hur man hittar vilse.
Bilden: Veterantraktorklubben visade upp några av sina traktorer.
Höga naturvärden
– Färsna är ett område med väldigt höga naturvärden, så det här är ett efterlängtat naturreservat, säger Frida Skagerberg som är kommunekolog på Norrtälje kommun. Markerna har betats och brukats under många århundranden, långt innan dagens gård byggdes, och har många sällsynta arter i sig, fortsätter Frida.
Bilden: till vänster: koppartaggsvamp. Till höger uppifrån och ned: orangea taggsvamp och gyllenfingersvamp. Det är några av de skyddsvärda arter som finns i Färsna naturreservat.
Bilden: grönpyrolans förekomst i reservatet skvallrar om att skogen i Färsna är skyddsvärd.
Viktigt för friluftslivet
Invigningstalade gjorde Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden.
– Syftet med Färsna naturreservat är inte bara att vårda och bevara naturhistoriska värden. Det främsta syftet skulle jag säga är att värna områdets stora betydelse för friluftslivet, sa Robert i sitt invigningstal.
Bilden: Robert Beronius och Anna Eneroth håller bandet och ett besökande barn klipper för att inviga Färsna naturreservat.
Anna Eneroth, verksamhetsutvecklare på kultur- och fritidskontoret, håller med.
– Nu när vi gjort Färsna till ett naturreservat så fredar vi det för de verksamheter som vill driva sin verksamhet här, så de kan fortsätta göra det. Och för alla kommuninvånarna som kan njuta av den fantastiska naturen i reservatet.
LONA-dagen
Under dagen firades också LONA (lokala naturvårdssatsningen)-dagen genom att upplysa om de naturvårdsprojekt som kommunen genomfört med hjälp av finansiering från Naturvårdsverket och Länsstyrelsen, bland annat skyltningen av naturreservatet.
– Vi vill belysa värdet av lokal och tätortsnära naturvård och inspirera fler att engagera sig, berättar Frida.