Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Kemikalier

Kemikalier finns överallt i vår omgivning. Kemikalier är i flera fall livsviktiga för oss människor. Samtidigt kan kemikalier orsaka skador och problem för djur, växter eller människor. Därför omfattas kemikaliehantering av ett antal regler.

Vi omges i vardagen av många kemikalier och kemiska produkter. Vissa av dessa kan vara skadliga för hälsa och miljö.

Det är viktigt att de kemikalier som du använder hanteras på rätt sätt, både under förvaring, användning och när du ska göra dig av med dem. Som privatperson finns det mycket du kan göra för att minska oönskade kemikalier i din vardag. 

Köp miljömärkta produkter

Tänk på vilka produkter du köper hem och hur du hanterar dessa. Använd inte mer kemikalier än du behöver. Välj gärna miljömärkta produkter, t.ex. när du köper disk-, tvätt- och rengöringsmedel. De är mindre farliga för både dig och miljön. När du ska måla bör du välja en färg som är miljöanpassad.

Kolla efter varningssymboler

Kemikalier som är farliga för miljön eller din hälsa ska vara märkta med särskilda farosymboler. Undvik att köpa dessa produkter. Om du ändå måste göra det läs noga på förpackningen.

På Kemikalieinspektionens hemsida finns mer information om märkning av olika produkter: Märkning av kemiska produkter (Kemikalieinspektionen)

Hur ska kemikalierester hanteras

När kemikalier blir avfall kan de få farliga egenskaper. Detta så kallade "farligt avfall" kan vara till exempel lim, färgrester eller rengöringsmedel. Som privatperson kan du lämna ditt farliga avfall på miljöstationen på kommunens återvinningscentraler.

Exempel på farligt avfall och var du kan lämna in detta (Norrtälje Vatten och Afvall)

Om du vill ha mer information om vad du kan göra för att undvika farliga kemikalier i hemmet kan du besöka Naturskyddsföreningens hemsida. 

Tio sätt att undvika farliga kemikalier hemma (Naturskyddsföreningen)

Biltvätt

Smutsen på våra bilar innehåller bland annat föroreningar som oljerester och tungmetaller. När du ska tvätta bilen bör du därför göra det i en automattvätt eller en ”gör-det-själv-hall” för att undvika utsläpp av kemikalier som är skadliga för miljön.

Att tänka på inför biltvätten

Tvätt av båtar, bilar och andra motorfordon som ger upphov till ett förorenat tvättvatten får inte ske på hårdgjord yta inom område med detaljplan med avledning till dagvattensystem. Tvätt av sådana fordon får heller inte ske om det finns risk för att ytvattentäkter eller grundvattentäkter påverkas negativt. Dagvattenbrunnar på gatan är inte alltid kopplade till något reningsverk, vilket gör att tvättvattnet från garageuppfarten eller gatan ofta rinner rakt ut i närmsta sjö eller vattendrag.

När du ska tvätta din bil bör du göra det i en biltvätt eller gör-det-själv-hall. Sådana anläggningar är utrustade med oljeavskiljare och ofta även en reningsanläggning som tar bort föroreningar och tvättmedel innan vattnet släpps ut i det allmänna avloppsnätet. Genom att alltid välja biltvätten kan du på ett enkelt sätt göra en stor insats för vår miljö och vårt vatten.  

Tips för miljövänlig biltvätt

  • Tvätta bilen i en automattvätt eller en ”gör-det-själv-hall”.
  • Använd avfettningsmedel och bilschampo som är miljömärkta med Svanen eller Bra Miljöval.
  • Om du behöver använda rostborttagningsmedel är medel med syra miljömässigt bättre än de lösningsmedelsbaserade.
  • Avsluta tvätten med att vaxa bilen. Då fastnar inte smutsen lika lätt och bilen behöver inte tvättas lika ofta.

Båtar och bottenfärg

Det finns många båtägare i vår kommun. Många båtar innebär också mycket kemikalier, vilka påverkar hälsa och miljö för människor, djur och natur. Därför är valet av bottenfärg viktigt för en frisk natur och för framtidens båtupplevelser.

Båtbottenfärg med tillsatt biocid (bekämpningsmedel) är giftig för att minska påväxt av bland annat alger och andra vattenlevande organismer på båtskrov. Färgen och dess gift lossnar från skrovet under båtsäsongen och hamnar då i naturen, vilket påverkar miljön. Att själv ta bort färgen från båten innebär också risker för miljön. Dessa risker minskas med en anpassad anläggning.

Ditt val av bottenfärg avgör

Den enskilda individen kan med sitt val av bottenfärg för sin båt vara med och påverka hela ekosystemet i insjöar och i Östersjön, som är ett hav som räknas som en särskilt känslig miljö. För att skydda sådan miljö tar Kemikalieinspektionen särskild hänsyn till var färgerna ska användas vid bedömningen av båtbottenfärger. Med utgångspunkt från denna bedömning lagstiftas det om var i landet vissa färgtyper får användas.

Eftersom Östersjön inte har samma artrikedom av alger och vattenlevande organismer som exempelvis Västkusten finns det en del färger som är olagliga att använda här, men som är fullt godkända för användning där.

Lagligt att sälja otillåten bottenfärg

Alla typer av båtbottenfärgerna är tillåtna att säljas i hela landet. Därför kan det finnas färger du inte får använda i våra vatten på butikshyllorna i kommunen och du bör kolla extra noga att det är en tillåten sort för Östersjön eller insjöar när du väljer bottenfärg till din båt.

Att använda en otillåten typ av färg kan medföra rättsliga konsekvenser för den enskilda användaren. Att använda bottenfärg med kemikalier som inte är godkända av Kemikalieinspektionen är förbjudet enligt lag i miljöbalken.

Bygg- och miljönämnden har till uppgift att bedriva tillsyn vid fritidsbåthamnar, marinor och liknande för att säkra att användandet av bottenfärg sker enligt lagen. Detta med hänvisning till att verksamhetstyperna vid sådana platser medför risker för människors hälsa och för miljön.

Vad är biocider?

Biocider är en typ av bekämpningsmedel som används i vissa båtbottenfärger för att förhindra påväxt under båten. Exempel på ämnen som kan finnas i båtbottenfärger är:

Tributyltenn (TBT): Förbjudet, mycket giftigt och hormonstörande redan i väldigt små mängder. Finns i äldre båtbottenfärger och kan läcka ut från gamla lager av färg.

Koppar, kopparoxid eller andra kopparföreningar: Är i måttligt förhöjda koncentrationer giftiga för främst mark- och vattenlevande organismer.

Tvätt av biocidmålat båtskrov

Tvätt av båtar, målade med biocidfärger, på land utanför spolplatta (till exempel på grusplan, gatan, garageuppfart eller båtramper) är inte lämpligt då det innebär att marken förorenas, att förorenat spillvatten kan rinna ner i dagvattenbrunnar och rakt ut i sjöar och vattendrag. För att undvika vidare förorening av
uppställningsplatser bör all tvätt av båtar målade med biocidfärger ske över en spolplatta försedd med reningsnläggning. Bygg- och mijönämnden rekommenderar att avstå från att måla/ha målat skrov och istället tvätta båten oftare. 

Inrättande av en spolplatta försedd med reningsanläggning för tvätt av båtar är anmälningspliktigt enligt 13 § förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. En anmälan behöver inlämnas till Bygg- och miljönämnden senast 6 veckor innan installation avses påbörjas.

Här får du information om olika sorters kemiska bekämpningsmedel och i vilka fall du behöver ansöka om tillstånd eller göra en anmälan innan användning.
Bekämpningsmedel är kemiska produkter som är avsedda att skydda mot att djur, växter eller mikroorganismer orsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller skada på egendom. Användning av bekämpningsmedel ska dock undvikas så långt som möjligt. Bekämpningsmedel ska vara godkända av Kemikalieinspektionen och ha ett registreringsnummer.

Växtskyddsmedel

Växtskyddsmedel är bekämpningsmedel som används i huvudsak för att skydda växter och växtprodukter inom jordbruk, skogsbruk och trädgårdsbruk. Det kan vara mot svampangrepp, skadedjur eller konkurrerande växter.

Biocidprodukter

Biocidprodukter är alla de bekämpningsmedel som inte är växtskyddsmedel. Exempel på biocidprodukter är desinfektionsmedel, träskyddsmedel, myggmedel, råttgifter och båtbottenfärger.

Behörighetsklasser för bekämpningsmedel

I Sverige har vi ett system med behörighetsklasser för kemiska bekämpningsmedel och biologiska bekämpningsmedel som innehåller mikroorganismer. Behörighetsklassen visar vem som får använda ett bekämpningsmedel. Medel i klass 1 och 2 får bara användas yrkesmässigt. Medel i klass 3 får användas av alla, det vill säga även av privatpersoner.

Förbud, tillstånd- och anmälningsplikt för användande av växtskyddsmedel
Förbud för användande

Områden där det är förbjudet att använda växtskyddsmedel:

  • På ängs- eller betesmark som inte är lämplig att plöja men som kan användas till slåtter eller bete
  • På skolgårdar eller gårdar till förskolor eller på lekplatser som allmänheten har tillträde till
  • I parker, trädgårdar eller andra områden som i första hand är avsedda att vara rekreationsområden som allmänheten har tillträde till
  • Inom koloniträdgårdsområden eller i växthus som inte används yrkesmässigt
  • På tomtmark för bostadshus eller på krukväxter i hemträdgårdsmiljö
  • På växter inomhus utom i produktionslokaler, lagerlokaler och liknande lokaler.

Tillståndsplikt

Tillstånd krävs från Bygg- och miljönämnden vid yrkesmässig spridning av växtskyddsmedel inom dessa områden:

  • I sådana parker och trädgårdar dit allmänheten har tillträde och som inte omfattas av förbudet i 2 kap. 37 § pkt 3 i förordning (2014:425) om bekämpningsmedel
  • Inom idrotts- och fritidsanläggningar
  • Vid planerings- och anläggningsarbeten
  • På vägområden samt grusytor och andra mycket genomsläppliga ytor
  • På ytor av asfalt, betong eller andra hårdgjorda material.

Anmälningsplikt

Det är förbjudet att utan skriftlig anmälan till Bygg- och miljönämnden yrkesmässigt använda växtskyddsmedel inom dessa områden:

  • På vägområden, för att förhindra introduktion, etablering eller spridning av invasiva främmande arter
  • Karantänskadegörare enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/2031 eller enligt bestämmelser som genomför den förordningen
  • På banvallar
  • Inom områden som inte omfattas av förbud enligt 37 § förordning (2014:425) om bekämpningsmedel eller krav på tillstånd enligt 40 § förordning (2014:425) om bekämpningsmedel och som har en sammanhängande area överskridande 1 000 kvadratmeter där allmänheten får färdas fritt.

 

Du som beställare eller fastighetsägare ses som verksamhetsutövare och ska skicka in en skriftlig tillståndsansökan eller anmälan till Bygg- och miljönämnden i god tid innan behandling av växtskyddsmedel planeras att genomföras.

Anmälan/ansökan om bekämpningsmedel 

Innan det kan bli aktuellt med en ansökan om tillstånd eller en anmälan är den som överväger att använda växtskyddsmedel skyldig att göra en bedömning om syftet med bekämpningen kan uppnås med metoder som ger en lägre miljöbelastning. Kemisk bekämpning bör övervägas först då det kan konstateras att syftet med bekämpningen inte kan uppnås med några andra metoder.

Utbildning för att sälja eller distribuera växtskyddsmedel

Du som säljer  eller distribuerar växtskyddsmedel ska  ha genomgått en utbildning för att få distribuera växtskyddsmedel. Vid försäljning ska det finnas minst en utbildad person tillgänglig för att ge kunder information om hur medlet ska användas, vilka hälso- och miljörisker som kan finnas och hur man ska hantera medlet för att minska riskerna. 

Mer information om utbildning (Kemikalieinspektionen)

Yrkesmässig spridning av biocidprodukter

För användning av biocidprodukter gäller Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning av vissa biocidprodukter. Detta innebär att man har underrättelseskyldighet vid yrkesmässig spridning av vissa biocidprodukter på en plats som allmänheten har tillträde till. Informera allmänheten senast i samband med att spridningen av biocidprodukter påbörjas. Underrätta kommunen senast i samband med att spridningen sker eller omedelbart därefter.

En underrättelse ska innehålla:

  • Kontaktuppgifter till den som sprider biocidprodukter och till den för vars räkning spridningen sker
  • Syftet med bekämpningen
  • Biocidproduktens namn och registreringsnummer samt den mängd biocidprodukter som använts eller beräknas att användas vid spridningen
  • Tidpunkt eller beräknad tidsperiod, samt plats för spridningen
  • Vilka försiktighetsåtgärder som har vidtagits eller kommer att vidtas för att skydda människors hälsa och miljön

Gamla kemikalier

Tänk på att gamla förbjudna kemikalier inte får användas utan ska lämnas in till en återvinningsstation för att förstöras. 

Läs mer om vilka bekämpningsmedel som är (eller tidigare har varit) godkända i Sverige: Bekämpningsmedelregistret (Kemikalieinspektionen)

Senast ändrad: 2023-07-11
Mina jämförelser (0 st)