Buller
I dagens samhälle är det sällan helt tyst i vår omgivning. Ljud vi upplever som behagliga reagerar vi ofta inte på, men ljud som vi blir störda av och vill slippa upplevs som buller.
Upplevelsen av vad som är buller, och vad som inte är det, är personlig och kan därför variera från person till person. Det finns dock lagstiftning som reglerar olika typer av buller och vilka ljudnivåer som är acceptabla. Här kan du läsa mer om buller och vart du ska vända dig om du upplever bullerstörningar i din närmiljö.
Är man störd av buller inne i bostaden med stängda fönster och dörrar tillämpas Folkhälsomyndighetens riktvärden för buller inomhus. Riktvärdena är tänkta att användas för sovrum och vardagsrum.
Vilka riktvärden gäller?
Här hittar du Folkhälsomyndighetens almänna råd om buller inomhus.
Den som bedriver en bullrande verksamhet, exempelvis ett bygge, en industri eller är väghållare har ansvar för de miljö- och hälsomässiga störningarna som kan uppkomma från verksamheten.
Vilka riktvärden gäller?
Naturvårdsverket har tagit fram vägledningar och riktvärden för olika typer av buller, exempelvis från:
- Byggplatser
- Väg- och spårtrafik vid bostäder
- Vägar och järnvägar vid nybyggnation av infrastruktur
- Industrier, installationer och fläktar
- Vindkraft
- Flygtrafik och flygplatser
- Skolgård
- Idrottsplatser
- Motor- och bilprovningsbanor
- Skjutbanor och skjutfält
Här kan du hitta Naturvårdsverkets vägledningar och gällande riktvärden för olika typer av buller
Buller från trafik
Vid trafikbuller från väg ligger vanligtvis ansvaret hos den som äger vägen (väghållaren). Allmänna vägar ägs antingen av kommunen eller staten.
Ta reda på vem som är väghållare
På Trafikverkets webbplats kan du hitta information om vem som är väghållare via den nationella vägdatabasen.
Trafikbuller från statlig väg
Om du upplever trafikbuller ifrån en statlig väg ska du i första hand kontakta Trafikverket. På Trafikverkets hemsida finns information om bullerutredningar, åtgärdsprogram, kriterier för åtgärder och pågående projekt. Här kan du se den beräknade bullernivån vid din fastighet och göra en förfrågan avseende bullerutredning.
Trafikbuller från kommunal väg
Om du upplever trafikbuller ifrån en väg som är kommunal så är det till kommunens Bygg- och miljönämnd du ska vända dig med ett klagomål.
Så mäts trafikbuller
Trafikbuller utreds i normalfallet genom beräkningar och inte mätningar. Ljudnivåerna beräknas då i normalfallet dels som ett medelvärde för hela dygnet och en maximalnivå. För detta finns vedertagna beräkningsmodeller.
Buller från byggarbetsplatser
Då buller från en byggarbetsplats endast pågår under den tiden som byggnaden uppförs bedöms bullerstörningar från dessa källor ofta som tillfälliga. En tillfällig störning brukar medföra att högre ljudnivåer som temporärt överstiger gällande riktvärden accepteras.
Vissa försiktighetsmått kan dock vidtas vid en byggarbetsplats för att minska störningar för närboende. Det är exempelvis viktigt att byggentreprenörer har upprättade rutiner och egenkontroll för att följa upp bullrande moment samt ger information till de närboende om hur länge bygget ska pågå, när särskilt bullriga moment beräknas påbörjas samt avslutas och vem de närboende ska vända sig till vid frågor.
Så gör du om du blir störd av buller från en byggarbetsplats
Om du är störd av buller från en byggarbetsplats ska du i första hand kontakta byggherren och framföra dina synpunkter. Är ni flera grannar som störs av samma bygge kan samtliga som berörs kontakta byggherren, så att vetskap om hur många som berörs av störningen framgår. Om ni inte får något gehör för era synpunkter efter en tid kan ni kontakta kommunens Bygg- och miljönämnden.
Buller från fläktar och liknande installationer
De flesta fastigheterna har någon form av fläkt på taket eller fasaden vilka kan orsaka störande buller för närboende. Även kompressorer, kylanläggningar, värmepumpar och liknande installationer kan orsaka störningar.
Vem ansvarar för buller från fläktar och liknande installationer?
Fastighetsägaren eller verksamhetsutövaren ansvarar för att ha kunskap om ljudnivån från installationer inom fastigheten/verksamheten samt att vidta erforderliga åtgärder för att förhindra att bullret orsakar olägenheter för människors hälsa.
I flerbostadshus kan ljud från grannar upplevas som störande. Det kan exempelvis handla om hög ljudnivå från musik, stegljud eller skällande hundar. Man kan dock inte kräva att det ska vara helt tyst i ett flerbostadshus.
Störande ljud från grannar bedöms även ofta som en ordningsfråga som Polismyndigheten har tillsynsansvar för. Störningar från grannar regleras även bland annat i hyreslagstiftningen, bostadsrättslagstiftningen samt ordningslagen. Miljöbalken ger dock litet utrymme för tillsyn vid sådana störningar vilket gör att kommunens Bygg- och miljönämnd normalt inte driver klagomål som rör störningar mellan grannar.
Om du är störd av buller ska du i första hand vända dig till den som är ansvarig för den bullrande verksamheten/aktiviteten. I andra hand kan du vända dig till ansvarig hyresvärd, bostadsrättsförening eller annan samfällighetsförening, om du är del av sådan. Om du har vänt dig till den som ansvarar för störningen men störningen fortsätter kan du anmäla klagomål till kommunens Bygg- och miljönämnd. Bygg- och miljönämnden kan då, baserat på din anmälan, göra en bedömning av situationen. Klagomålsärendet tilldelas en handläggare som bedömer vilka krav som kan ställas på den eller det som bullrar där denne utgår från de riktlinjer som gäller och gällande praxis. En bedömning görs även om de åtgärder som ställs är ekonomiskt och tekniskt rimliga gentemot effekten som åtgärden ska kunna ge.
Klagomål om olägenhet, störning eller olaglighet
Bullermätningar och beräkningar
I många fall har verksamhetsutövaren/fastighetsägaren en skyldighet att låta utföra bullerutredningar vid klagomål. Bullerutredningar inklusive val av utredningsmetod (bullermätning eller bullerberäkning) utförs av akustikkonsult eller annan sakkunnig, oberoende, part. Kommunens Bygg- och miljönämnd gör i normalfallet inte några egna bullermätningar