BATSECO-Boat-projektet
Projektet BATSECO-Boat har finansierats av EU’s Central Baltic program för att förbättra kapacitet och tillgänglighet vad gäller latrintömning i småbåtshamnar runt centrala Östersjön. Norrtälje kommun var en av deltagarna i projektet tillsammans med skärgårdskommuner i Estland, Finland och på Åland.

Förbud för latrintömning i havet
För att skydda den redan övergödda och förorenade Östersjön har länderna runt Östersjön beslutat att förbjuda latrintömning i havet. I Finland förbjöds detta redan 2005, medan Sverige verkställde ett förbud 2015. Trots detta töms latrin i Östersjön.
Projektets mål
2020 BATSECO-Boat (Best Available Technology of SEwage COllecting technologies for BOAT tourism) kartla småbåtturismen i Sverige, Finland, Åland och Estland. Målet var att identifiera de mest använda farlederna för båtturister samt installera och renovera båttömningsstationer på strategiska platser. För Norrtälje kommun innebar projektet en investering i två nya tömningsstationer.
Projektets resultat
Projektet avslutades under våren 2021 och resulterade i elva nya tömningsstationer i Sverige, Finland och Estland samt nio renoverade stationer i den finska skärgården. Fördelningen bland stationerna blev: två stationer i Sverige (Norrtälje skärgård), fyra i Estland samt fem i Finland.
Stationerna i Norrtälje skärgård installerades vid Singösundet och Stora Högskär och togs i drift 2021.
Processerna med att köpa in och installera nya tömningsstationer har underlättats av undersökningar av de tekniska lösningar som finns på marknaden, ekonomiska analyser, fritidsbåtarnas rörelsemönster samt kemiska analyser av båtlatrin som samlats in.
BATSECO-Boat (Best Available Technology of SEwage COllecting technologies for Boat tourism) samordnades av Åbo universitet (Finland) och övriga partners var Håll skärgården ren (Finland), Ecoloop (Sverige), Campus Roslagen (Sverige), Norrtälje kommun (Sverige), Håll Estniska havet rent (Estland) samt Viimsi kommun (Estland). Svenska Transportstyrelsen har varit med som referenspartner i projektet.
Projektet finansierades av EU-programmet Interreg Central Baltic, med en total budget på 1,48 miljoner euro, varav 1,14 miljoner euro var bidrag från Central Baltic Program.