Kompostera trädgårdsavfall
Du kan kompostera löv, grenar, gräs och annat trädgårdsavfall direkt på marken eller i en behållare för enkel nedbrytning.
En trädgårdskompost är enkel att anordna. Den enklaste varianten är helt enkelt att lägga trädgårdsavfallet direkt på marken i en separat hög. Nedbrytningen fungerar bra men blir långsam. Om du däremot har en behållare går nedbrytningen snabbare.
Du behöver inget tillstånd från kommunen för att kompostera trädgårdsavfall på din tomt, men tänk på att din kompostering inte får medföra någon olägenhet i form av till exempel skadedjur eller dålig lukt.
Hur ordnar jag en enkel kompostbehållare?
Behållaren kan vara byggd av lecablock eller ihopspikad av brädor och ha någon form av lock för att hindra regnvatten från att rinna in. Blir komposten för torr bör du vattna eller ha locket öppet. Är du rädd för att få komposten besökt av sorkar och råttor kan du lägga ett skadedjursäkert nät i botten på behållaren.
Vad kan jag lägga i komposten?
I komposten kan du lägga löv, gräsklipp, grenar som sönderdelats, vegetabiliskt köksavfall som inte tillagats, med mera. Förmultningen kommer att dra till sig smådjur så som maskar, gråsuggor med flera som tillsammans med mikroorganismer och svampar ser till att nedbrytningstakten ökar.
Hur lång tid tar nedbrytningsprocessen?
Nedbrytningstiden ligger mellan ett halvår och ett år. Förmultningen i trädgårdskomposten tar längre tid än i hushållskomposten. Det beror ofta på brist på kväverikt avfall och att behållaren är oisolerad. Nedbrytningen avtar vanligen under vinterhalvåret beroende på avkylning men sätter åter fart igen då vårsolen tittar fram.
Lämna på återvinningscentralen
Ris, till exempel kvistar, gran/tallris, sly och häckklipp samt höstens fallfrukt kan du som privatperson även lämna utan avgift på våra återvinningscentraler. Hitta din närmsta återvinningcentral på nvaa.se