Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Kompostera

Du kan kompostera trädgårdsavfall, matavfall och torrt toalettavfall.  Kompostjorden blir ett utmärkt gödningsmedel till din trädgård.

Beroende på vilket avfall du vill ta hand om så ställs det olika krav på hanteringen, komposten och torrtoaletten. Beroende på vad och hur du vill kompostera eller ta hand om eget avfall inkom fastigheten, kan åtgärder vara anmälningspliktigt.

Följande åtgärder är anmälningspliktiga

  • Att komposter matavfall
  • Att kompostera torrt toalettavfall (latrin)
  • Att installera förbränningstoalett

Självservice: Matavfall

Självservice: Torrt toalettavfall och förbränningstoalett 

I Sverige är det obligatoriskt för alla hushåll och verksamheter att sortera ut sitt matavfall. Du sorterar ut ditt matavfall från restavfallet i ett separat sopkärl. För mer information om kravet och eventuella undantag, hur du matavfallssorterar och lyckas med din sortering samt valbara sopabonnemang för matavfall, se Norrtälje Vatten och Avfalls hemsida om Matavfall.

I stället för att lämna över matavfallet till kommunen kan du kompostera det på egen fastighet. För att kompostera matavfall behöver du inkomma med en anmälan till Bygg- och miljönämnden.

Kompostbehållare för matavfall anpassas efter antalet personer i hushållet. Som en riktlinje kan du räkna enligt nedan:

  • Oisolerad: 100 liter per person och år.
  • Isolerad: 50 liter per person och år.
  • Roterande och isolerad: 25 liter per person och år.

Är du permanentboende rekommenderar vi att du väljer en isolerad kompost (varmkompost) för att uppnå en bra komposteringsprocess även under vintermånaderna. 

En fastighet med bostadshus måste ha en lösning för toalettavfall. Antingen har fastigheten torr toalettlösning likt dass eller så finns vattenspolande toalett till godkänt avloppsanläggning. Avfallet från torra toalettlösningar (latrin) ska lämnas över till kommunen i så kallade latrinkärl, likt sophämtningen för rest- och matavfall. För mer information hur latrinhämtning, vad du ska tänka på inför din hämtning samt valbara abonnemang och avgifter för latrinhämtning, se Norrtälje Vatten och Avfalls hemsida om Latrinhämtning.

På avloppsguidens hemsida kan du läsa mer om olika toalettmodeller.

Om du har latrinhämtning men i stället vill ta hand om toalettavfallet själv, kan du kompostera det i en latrinkompost. Väljer du en större kompost kan du även kompostera matavfallet i samma behållare. För att kompostera toalettavfall behöver du anmäla åtgärden till Bygg- och miljönämnden. Notera att även förmultningstoaletter (multrum eller liknande) som normalt inte kräver en separat kompost för latrin också ska anmälas till nämnden om du inte överlämnar toalettavfallet till kommunen.

Urinseparering

För vissa torra toalettlösningar kan man separera urin från avföringen (urinseparerande toalett). Vid separering av urin ska det avledas till separat dunk (för spädning med vatten och därefter spridning som gödningsmedel i trädgården under växtsäsongen) eller sluten tank (för tömning av kommunens entreprenör). Urinen får inte avledas till bad-, disk- och tvättvattenavlopp (BDT-avlopp), markinfiltration eller liknande stenkista och sandbädd.

Förbränningstoalett är en typ av torr toalettlösning som på senare år blivit alltmer populär som alternativ lösning för vattenspolande toalett. En förbränningstoalett förbränner toalettavfall (latrin) vid hög temperatur och lämnar efter sig en liten mängd aska. Förbränning sker med hjälp av el eller gasol. För att installera en förbränningstoalett behöver du anmäla åtgärden till Bygg- och miljönämnden.

Spridning av aska

Askan från toaletten behöver tömmas regelbundet men hur ofta beror på antal användningar. Eftersom förbränningen sker vid hög temperatur finns det normalt inte några smittämnen kvar i askan. Någon lagring eller kompostering behövs därför inte, utan askan kan spridas direkt i trädgården.

Att tänka på

Eftersom olika typer av förbränningstoaletter installeras på olika vis är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar. Det allra viktigaste är att skorsten med katalysator installeras på rätt sätt, annars kan katalysatorn sätta igen, vilket skapar problem med lukt.

Eftersom lukt kan uppstå under förbränning är inte förbränningstoalett alltid den mest lämpligaste lösningen om man bor i tätbebyggt område. Det är viktigt att prata med sina grannar innan man planera att installera en förbränningstoalett för att motverka framtida klagomål. Om olägenhet uppstår kan Bygg- och miljönämnden med stöd av miljöbalken meddela föreläggande om skyddsåtgärder eller förbud mot användning av förbränningstoaletter och/eller spridning av aska.

I offentliga utrymmen eller i stugor som ofta hyrs ut är förbränningstoalett med påsar inte heller att anse som den mest lämpligaste lösningen eftersom det är viktigt att den som använder toaletten gör detta på korrekt sätt. Om påse inte används korrekt kan toaletten ta skada.

På avloppsguidens hemsida kan du läsa mer om olika toalettmodeller.

Att kompostera är ett utmärkt sätt att ta tillvara på allt trädgårdsavfall och samtidigt få ett bra och näringsrikt jordförbättringsmedel. Du kan kompostera löv, grenar, gräs och annat trädgårdsavfall direkt på marken eller i en behållare.

Du behöver inget tillstånd eller godkännande från kommunen för att kompostera trädgårdsavfall på din tomt, men tänk på att din kompostering inte får medföra någon olägenhet i form av till exempel skadedjur eller dålig lukt.

Iordningställ en enkel kompostbehållare

En trädgårdskompost är enkel att anordna. Den enklaste varianten är helt enkelt att lägga trädgårdsavfallet direkt på marken i en separat hög. Nedbrytningen fungerar bra men blir långsam. Behållaren kan vara byggd av lecablock eller hopspikade brädor och ha någon form av lock för att hindra att allt för mycket regnvatten rinner in. Blir komposten dock för torr bör du vattna eller ha locket öppet vid tillfälle. För att motverka att komposten får besökt av sorkar och råttor kan du lägga ett skadedjursäkert nät i botten på behållaren.

Det går också bra att köpa trädgårdskomposter i handeln, men undvik impregnerade virke eftersom detta kan släppa ifrån sig icke önskade ämnen till kompostjorden.

Trädgårdsavfall

I komposten kan du lägga mer eller mindre all form av trädgårdsavfall så som löv, gräsklipp och mindre sly samt grenar som sönderdelats. Det går även bra att kompostera vegetabiliskt köksavfall som inte har tillagats. Nedfällda träd räknas inte som trädgårdsavfall utan som produkt (ved eller virke) och ska behandlas därefter.

Nedbrytningsprocessen

Förmultningen kommer att dra till sig smådjur så som maskar, gråsuggor med flera som tillsammans med mikroorganismer och svampar ser till att nedbrytningstakten ökar. Nedbrytningstiden ligger mellan ett halvår och ett år. Nedbrytningen avtar vanligen under vinterhalvåret beroende på avkylning men sätter åter fart igen då vårsolen tittar fram. 

Lämna på återvinningscentralen

Har du inte möjlighet att kompostera trägårdavfallet på tomten, eller får en större mängd du inte har plast för kan du som privatperson utan avgift lämna ditt trädgårdsavfall så som ris, till exempel kvistar, gran/tallris, sly och häckklipp samt höstens fallfrukt på någon av kommunens återvinningscentraler. Hitta din närmsta återvinningscentral på Norrtälje Vatten och Avfalls hemsida.

Senast ändrad: 2025-04-04
Mina jämförelser (0 st)