Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Enskilt avlopp

Här finns information om regler, lagar och goda råd för enskilda avloppslösningar.

Anlägga nytt eller ändra en befintlig avloppsanläggning

Rapportera om färdigställd avloppsanläggning

Pågående tillsynsärende 

Klagomål på avlopp

Om du vet om eller är orolig för att ett avloppssystem släpper ut orenat avloppsvatten, kan du skicka in ett klagomål till Bygg- och miljönämnden.

Regler om enskilda avlopp finns att läsa i miljöbalken samt dess förordningar och föreskrifter. I Norrtälje kommun finns det även specifika regler om enskilda avlopp, som kan avvika från andra kommuner i Sverige.

Om du är osäker på vad som kräver ansökan eller anmälan rekommenderar vi att du gör en ansökan för att inte riskera böter. Du kommer bli återkopplad om ansökan övergår till anmälan eller tvärt om. Skulle det visa sig att ditt ärende inte kräver någon ansökan eller anmälan kommer det avslutas utan avgift.

Om du har frågor kan du kontakta Samhällsbyggnadskontoret.

I Norrtälje kommun krävs tillstånd för att:

  • Installera ett avloppsystem för vattentoalett
  • Installera ett avloppsystem för bad-, disk- och tvättvatten (BDT-vatten)
  • Påkoppla vattentoalett till ett befintligt avlopp som tidigare endast belastas av BDT-vatten
  • Flytta på en befintlig avloppsanläggning (byta plats)


I ovanstående fall krävs alltid att man ansöker om tillstånd för att utföra åtgärden. Man får inte påbörja åtgärden innan man fått tillstånd.

I Norrtälje kommun krävs anmälan för att:

  • Påkoppla fler byggnader till en befintlig enskild avloppsanläggning, exempelvis ett attefallshus, garage eller gäststuga.
  • Dra om ledningarna för en avloppsanläggning.
  • Byta ut en vattenspolande toalett där spolvattenmängden ökar.
  • Ändra reningsteknik och funktion för avloppsanordningen (Byta ut delar av avloppsanläggningen som avviker från tillståndsbeslutet för anläggningen)

 
I ovanstående fall krävs alltid att man anmäler åtgärden 6 veckor innan man avser att utföra den.

Miljösanktionsavgift

Miljösanktionsavgift är en administrativ, straffliknande, avgift som en tillsynsmyndighet beslutar om när en enskild eller verksamhetsutövare har gjort vissa överträdelser av miljöbalken. Både fysiska och juridiska personer kan bli ålagda att betala miljösanktionsavgift. Avgiften tillfaller staten och betalas in till Kammarkollegiet. Miljösanktionsavgift är ett av tillsynens sätt att se till att miljöbalkens regler efterlevs och bidrar till att påverkan på vår miljö minskar. Att påföra miljösanktionsavgift är en del av tillsynen och finns lagstiftat i 30 kap. miljöbalken (1998:808). Avsikten med miljösanktionsavgifter är att de ska gälla för mindre förseelser som är lätta att konstatera.

  • Att installera ett avloppsystem som kräver tillstånd medför en miljösanktionsavgift på 5000 kronor.
  • Att påkopplad vattentoalett till ett befintligt avlopp som tidigare endast belastas av BDT-vatten medför en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor.

Bygg- och miljönämnden utför tillsyn av avloppsanläggningar för att se till att bristfälliga avlopp åtgärdas om de innebär risker för människors hälsa eller miljön. Om en avloppsanläggning inte bedöms fungera tillfredställande kan nämnden ställa krav på att anläggningen ska åtgärdas.

  • Bygg- och miljönämnden utför händelsestyrd tillsyn när vi får vetskap om en dålig och/eller gammal avloppsanläggning samt om avloppsanläggningen saknar tillstånd i kommunens arkiv. Ett tillsynsärende startas även när det inkommer ett klagomål.
  • Bygg- och miljönämnden genomför årligen planerad tillsyn i olika delar av kommunen. När det är dags för tillsyn i ditt område kommer du som fastighetsägare att få ett informationsbrev som beskriver hur och när tillsynen kommer att äga rum.

Det finns idag flertal olika enskilda avloppslösningar att välja mellan. Beroende på vart din fastighet ligger och dess närliggande förutsättningar kan det finnas specifika krav på hur ditt avlopp måste vara konstruerat. Notera att kraven kan vara annorlunda i Norrtälje kommun gentemot en annan kommun.

Läs mer om riktlinjer och regler för enskilda avlopp hos Hav och Vattenmyndigheten.

Små avloppsanordningar för hushållsspillvatten (HVMFS 2016:17)

Markbaserade reningssystem

Markbaserad rening syftar på när avloppsvatten renas i markens naturliga jordlager genom att vattnet sipprar genom en reningsbädd, antingen uppbyggd som infiltration eller markbädd. Utsläppet sker via reningsbädden och vidare ned till grundvattnet. Det är mycket viktigt att en infiltration eller markbädd placeras och utformas rätt, annars finns risk för att reningen inte fungerar vilket kan leda till att dricksvattenbrunn förorenas. Markbaserad rening passar inte på alla tomter, eftersom reningen kräver rätt sorts markförhållanden.

Infiltration

Infiltrationsbädd kan liknas vid naturens helt egna reningsmetod där avloppsvatten sipprar ut genom perforerade rör på grus (spridningslager) och därefter genom markens naturliga jord- och sandlager och renas från föroreningar. Storleken på infiltrationen beräknas utifrån mängden vatten som ska släppas ut, markens genomsläpplighet och högsta stående grundvattennivå på platsen. Eftersom det är flera faktorer så kan påverka hur en infiltration ska byggas upp måste man alltid utreda plasten där man vill lägga avlopp och bekräfta huruvida det anses lämpligt att välja en specifik lösning just där.

Markbädd

Markbäddar kan vara ett alternativ till infiltration där markförhållanden på fastigheten inte lämpar sig för helt naturlig markrening. Skillnaden gentemot infiltrationen är att man gräver ut hela bädden och installerar ett utlopp som samlar upp och leder det renade avloppsvattnet från botten. Detta eftersom marken inte kan ta emot vatten som ska släppas ut, ex pga täta jordlager. Om bädden är tät i botten leds utloppet mot dike genom ett diffust utsläpp. Om bädden är ”öppen” i botten infiltrerar det vatten som klarar av att sippra ned medan det övriga leds bort som i en tät markbädd.

  • Infiltrationer och markbäddar bedöms i regel uppnå normal skyddsnivå, men kan kompletteras med extra reningssteg (ex fosforfällning) för att kunna uppnå hög skyddsnivå miljöskydd.
  • För markbaserad rening krävs alltid att man analyserar markens genomsläpplighet (tar jordprov) för säkerställande att jordmån på platsen är lämplig för reningsprocessen.
  • I områden där fastigheter och dricksvattentäkter ligger nära varandra bör utsläpp av avloppsvatten från vattentoalett i mark undvikas. Ett slutet system för vattentoalett kan då vara ett alternativ mot torr toalettlösning.

Sluten tank

Slutna tankar är avloppsystem utan något utsläpp till mark. Tanken samlar upp vatten tills dess att den är full och måste då tömmas av Norrtälje Vatten och Avfall. Sluten tank är endast avsedd för toalettvatten. Det är således inte är tillåtet att avleda BDT-vatten till en sluten tank. Anledningen är att vattenmängden blir för stor.

  • Den mista tillåtna storleken för en sluten är 3 kubikmeter för ett hushåll. För två hushåll är minsta tillåtna storlek 6 kubikmeter osv.
  • I de flesta fall ställs krav på att en extremt snålspolande toalett ska installeras, det vill säga en toalett som spolar mindre än 1 liter per spolning. Detta för att minimera upptag av grundvatten för toalettspolning samt minimera tankens uppfyllnadstid. 
  • Avloppslösningen kan till exempel användas då utsläpp av toalettvatten i mark inte kan tillåtas.
  • Vatten från bad-, disk- och tvätt (BDT-vatten) får inte avledas till den slutna tanken.

Minireningsverk

Ett minireningsverk är ett reningssystem där avloppsvatten renas innan det släpps ut till mark. Efter ett reningsverk krävs alltid en efterpolering (stenkista) för utsläpp till mark. Även om många tillverkare för reningsverket kan framföra att det inte krävs något efterföljande steg till mark kräver Norrtälje kommun ändå alltid en redovisning av utsläppspunkten. Syftet är för att säkerställa att avloppsvatten inte avleds direkt ut till dike eller vattendrag. En efterpolering ska vara utformad så det finns möjlighet för det utgående vattnet att sprida sig till marken.

  • Fastighetsägare måste provta det utgående avloppsvattnet från reningsverk (när vattentoalett är påkopplad) för kontroll att den upplever ställda reningskrav.
  • Fastighetsägare måste upprätta ett egenkontrollprogram för att skriftligt anteckna och komma ihåg att underhålla verket i enlighet med tillverkarens anvisningar samt utföra service.
  • Fastighetsägare måste ha serviceavtal med en sakkunnig person om verkets tekniska delar och underhåll. I många all kan serviceavtal inkludera provtagning och egenkontroll.
  • Slamtömningsinstruktion för reningsverket ska finnas tillgänglig i anslutning till verket i samband med tömning.
  • Om reningsverket har kalk/polanitsäck (fosforfälla) ansvarar fastighetsägaren för byte och inköp av nytt fosforbindande material. Vid byte av det fosforbindande materialet ansvarar fastighetsägaren för leverans av materialet till tomtgräns för Norrtälje Vatten och Avfall att hämta. Fosforbindande material ska bytas snarast då godkänd fosforreduktion inte längre kan uppnås.

Läs mer om slamtömning av minireningsverk (nvaa.se)

För en avloppsanläggning måste väljas en lämplig plats där minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljön kan säkerställas. Detta innebär att, innan man kan installera ett avlopp måste man utreda platsen där man avser att anlägga avloppet. Både marken måste undersökas (genomsläpplighet och jordmaterial) samt närhet till känsliga recipienter så som borrade och grävda brunnar (vattentäkter), känsliga naturmiljöer samt stående markvatten likt vattendrag, våtmarker, diken eller sjöar och kustvatten. Avlopp bör alltid placeras nedströms dricksvattentäkter.

  • Vid närhet till stående vattendrag råder hög skyddsnivå miljöskydd. Detta ställer högre krav på rening av avloppsvatten emd vattentoalett. Rening av organiska ämnen (B0D7) och totalfosfor (Ptot) måste ske med minst 90 procent och en reduktion av totalkväve (Ntot) med minst 50 procent.

 

  • I områden där fastigheter och dricksvattentäkter ligger nära varandra kan hög skyddsnivå hälsoskydd råda. Här bör utsläpp av avloppsvatten från vattentoalett i mark helt uteslutas. Ett slutet system för vattentoalett kan då vara ett alternativ mot torr toalettlösning. Kommunen gör dock alltid en bedömning i varje enskilt fall. På vissa fastigheter i tätbebyggda områden går det bra att ha utsläpp från vattentoalett i mark om fastigheten är belägen på ett sätt att avloppsvattnet inte rinner direkt mot en annan fastighet eller mot bebyggelse.

Som fastighetsägare är du ansvarig för din avloppsanläggning – både när det gäller utförande, drift, skötsel och att den inte förorenar mark och vatten.

Avloppsanläggningens funktion och livslängd ökar betydligt om du sköter och underhåller den på rätt sätt. Bristande skötsel kan i värsta fall leda till höga kostnader, exempelvis om din eller andras dricksvattenbrunnar förorenas eller om anläggningen slutar fungera. Det kan också bidra till övergödning och algblomning i våra sjöar och hav.

Allmän skötsel

  • Dagvatten och dräneringsvatten får inte belasta avloppsanläggningen.
  • Använd diskmedel och tvättmedel utan fosfater.
  • Häll inte läkemedel, olja, lösningsmedel eller andra kemikalier i avloppet.

Specifika anläggningar 

Vattentoalett till sluten tank

  • Kontrollera att tanken och tilloppsledningarna är täta.
  • Kontrollera regelbundet att överfyllnadslarmet fungerar.

Avloppsanläggning med slamavskiljare

  • Töm slamavskiljaren regelbundet.

Pumpbrunn

  • Om pump är installerad bör du regelbundet kontrollera att larmet fungerar vid driftstopp.

Läs mer om drift och skötsel på Avloppsguidens hemsida.

Sköt om ditt avlopp (avloppsguiden.se)

Om du tar en avloppsanläggning ur bruk

Om du ska ta en avloppsanläggning ur bruk bör du tänka på följande:

  • Slamavskiljare eller slambrunn: Dessa ska sluttömmas. Om brunnen är av betong eller plast kan den antingen tas bort eller ligga kvar. Om den lämnas kvar bör den fyllas med till exempel sten, sand eller grus för att minimera risken för olyckor. Uppstickande delar ovan mark ska tas bort.

  • Pumpbrunn och andra uppsamlingsbrunnar:Dessa ska tömmas enligt samma principer som slamavskiljaren.

  • Sluten tank: Tanken ska sluttömmas. Den kan tas bort eller lämnas kvar. Om den lämnas kvar bör den fyllas med material som sten, sand eller grus. Den ska plomberas/förseglas för att ingen ska kunna ramla ner. Fastighetsägaren får använda tanken till andra ändamål, så länge den inte används för att förvara miljöfarliga ämnen. En tydlig märkning bör finnas som visar vad tanken används till – till exempel för uppsamling av regnvatten till bevattning.

  • Infiltration eller markbädd: Grusmaterial och sand från dessa anläggningar bör spridas på åkermark. Efter torkning kan de även användas som fyllnadsmaterial eller lämnas till en godkänd återvinningsanläggning. Beroende på syftet kan en anmälan till Bygg- och miljönämnden krävas.

    Kontakta Samhällsbyggnadskontoret innan du vidtar någon åtgärd för råd om anmälan krävs. Någon anmälan krävs inte om infiltrations-/markbäddsmaterialet lämnas till godkänd återvinningsanläggning.

  • Material, så som plaströr, prefabricerade delar och betongkonstruktioner hanteras efter tillverkares rekommendationer för återvinning.
  • Övrigt material som inte ska ligga kvar i marken ska hanteras som avfall och lämnas till godkänd återvinningsanläggning efter kontakt med Norrtälje Vatten och Avfall.

Det finns många olika typer av avloppslösningar och platsens där du tänker placerad ditt avlopp kan vara avgörande för vilket system som lämpar sig bäst för just din fastighet. För att få hjälp med att välja rätt typ av anläggning utifrån ditt behov och önskemål rekommenderar vi att du kontaktar en sakkunnig entreprenör eller konsult för hjälp att ta fram underlag till en avloppsansökan och framtida anläggningarbeten.

För mer information om enskilda avlopp, se Avloppsguidens hemsida.


Det går även att söka på entreprenörer och konsulter som är aktiva inom specifika kommuner på avloppsguidens hemsida. Notera att Norrtälje kommun inte gjort något granskning av entreprenörerna som väljer att lista sig på avloppsguidens hemsida.

 Kvällsöppet på samhällsbyggnadskontoret

På torsdagar kan du besöka kommunhuset för att få svar på dina frågor om bygglov och enskilt avlopp.

Vattencentrum

Kommunen har även en fristående VA-rådgivning, så kallad Vattencentrum. De erbjuder oberoende och kostnadsfri VA-rådgivning och visar upp olika lösningar inom enskilt vatten och avlopp. Läs mer hos Norrtälje Vatten och Avfall. Frågor om slamtömning hänvisas också till  Norrtälje Vatten och Avfall.

Har du ett eget avlopp ska du ha ett abonnemang för slamtömning. Fastighetsägaren ansvarar för att den enskilda avloppsanläggningen går att slamtömma, vilket bland annat innebär att erforderliga tillfartsvägar och uppställningsplatser för slamfordon finns tillgängliga för anläggningen. 

I Norrtälje kommun är det dotterbolaget Norrtälje Vatten och Avfall (NVAA) som sköter allt, inklusive upprättar regler, som gäller slamtömning.

Allt du behöver veta om slamtömning

Allt om slamtömning (nvaa.se)
Avfallsplan och avfallsföreskrifter (nvaa.se)

Har du frågor om slamtömning?

Kontakta Norrtälje Vatten och Avfall (nvaa.se) 

Guide: Anlägga enskilt avlopp

Senast ändrad: 2025-04-11
Mina jämförelser (0 st)