Restaurang- och livsmedelsprogrammet lärlingsutbildning
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett bra val för dig som är kreativ, tycker om mat, människor och vill arbeta med service. Det är ett yrkesförberedande program som förbereder dig för ett arbete inom branschen. På Rodengymnasiet erbjuds inriktningen ”Kök och servering”.
Vad får du lära dig?
På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig att producera mat och bakverk. Dessutom får du lära dig att hantera livsmedel på ett säkert sätt. Du lär dig också om olika matlagningsmetoder, om bakning och om servering och service. I detta ingår kunskaper om måltiden som helhetsupplevelse, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.
Under dina perioder med arbetsplatsförlagt lärande får du träna dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med aktiva i branschen. Du får lära dig att samarbeta och du utvecklar också din förmåga att bemöta kunder och ge god service. Dessutom blir du väl förberedd för det arbetsliv som kommer att möta dig efter dina studier.
Hur jobbar vi?
Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig ett yrke genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. Den största skillnaden mellan en gymnasial lärlingsutbildning och skolförlagd gymnasial yrkesutbildning är att du, som lärling, är en del av ett arbetslag på en arbetsplats. Minst halva din utbildning sker på en eller flera arbetsplatser vilket ger god kontakt med arbetslivet. På skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena och vissa delar av karaktärsämnena som ingår i programmet och du behöver i ditt yrke.
Vad händer sen?
Efter avslutad utbildning kan du till exempel arbeta som restaurang- eller storkökskock, bartender eller servitör. Vill du få grundläggande behörighet att studera vidare på högskola eller universitet så går det också bra hos oss.
Programplan i korthet
Gymnasiegemensamma ämnen | 900 poäng |
Programgemensamma karaktärsämnen | 400 poäng |
Individuellt val | 200 poäng |
Gymnasiearbete | 100 poäng |
Inriktning kök och servering | 300 poäng |
Programfördjupning | 900 poäng |
Programstruktur för Restaurang- och livsmedelsprogrammet
För dig som börjar Rodengymnasiet höstterminen 2025:
Ämne |
Poäng |
Engelska 1 | 100 |
Engelska 2 (går att välja bort) | 100 |
Historia 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa 1 | 100 |
Matematik 1a | 100 |
Naturkunskap 1a1 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 |
Samhällskunskap 1a1 | 50 |
Svenska / Svenska som andraspråk 1 | 100 |
Svenska / Svenska som andraspråk 2 (går att välja bort) | 100 |
Svenska / Svenska som andraspråk 3 (går att välja bort) | 100 |
Ämne |
Poäng |
Livsmedel– och näringskunskap 1 | 100 |
Måltid och bransch 1 | 200 |
Måltid och bransch 2 | 100 |
Ämne |
Poäng |
Matlagning 1 | 100 |
Mat och dryck i kombination 1 | 100 |
Servering 1 | 100 |
Yrkesutgång
Ämne |
Poäng |
Försäljning och kundservice 1 | 100 |
Matlagning 2 | 100 |
Matlagning 3 | 200 |
Matlagning 4 | 200 |
Matlagning 5 | 200 |
Barteknik och ansvarsfull alkoholservering 1 | 100 |
Ämne |
Poäng |
Individuellt val | 200 |
Fastställt utbud presenteras på VT åk 1 i samband med val av kurser.
Ämne |
Poäng |
Gymnasiearbete | 100 |