Extra anpassningar och särskilt stöd
Alla barn har rätt till utbildning och att få lyckas med sin skolgång. Ibland behöver en del elever extra anpassningar eller särskilt stöd. Här kan du hitta information om skollagens regler för extra anpassningar och särskilt stöd.
Ledning och stimulans
En del barn behöver mer hjälp än andra för att klara av skolarbetet. Skolan behöver därför ta hänsyn till elevers olika behov och sträva efter att uppväga de skillnader som finns för elevernas olika förutsättningar att kunna tillgodogöra sig utbildningen. Det innebär att varje elev ska ges den ledning och stimulans som hen behöver för att utifrån sina egna förutsättningar kunna utvecklas så långt som möjligt.
Vad gäller då en elev behöver stöd för att uppnå kunskapskraven?
Extra anpassningar
Extra anpassningar är en mindre ingripande stödinsats som en lärare eller en annan skolpersonal kan genomföra i den vanliga undervisningen. Det kan handla om att hjälpa eleven med att planera och strukturera sina studier till exemel med ett extra tydligt schema eller extra tydliga instruktioner för att komma igång med skolarbetet. Det kan också handla om att ge eleven särskilda läromedel eller olika former av hjälpmedel.
Särskilt stöd
Om eleven trots de extra anpassningarna inte uppnår kunskapskraven ska rektor se till att elevens eventuella behov av särskilt stöd skyndsamt utreds. Behovet av särskilt stöd ska också utredas om eleven uppvisar andra svårigheter i sin skolsituation. Som vårdnadshavare ska du få möjighet att involveras i skolans utredning. Det är också viktigt att skolan lyssnar in elevens kunskaper och erfarenheter om sin skolgång.
Åtgärdsprogram
Om utredningen visar att eleven har behov av särskilt stöd ska skolan upprätta ett åtgärdsprogram. Du som vårdnadshavare ska tillsammans med ditt barn få möjlighet att delta när åtgärdsprogrammet upprättas. Du har en möjlighet att överklaga både ett beslut om att upprätta ett åtgärdsprogram och ett beslut att inte upprätta ett sådant. Överklagandet lämnar du till skolan. Om skolan bestämmer sig för att inte ändra sitt beslut skickas din överklagan vidare till Skolväsendets överklagandenämnd.
Om ditt barn vistas i skolans fritidshem är det viktigt att skolan och fritidshemmet samarbetar i utredningen om ditt barns eventuella behov av särskilt stöd.
En diagnos är inte ett villkor för att ditt barn ska få särskilt stöd. För många elever med olika slags diagnoser räcker det med att undervisningen anpassas för att eleven ska klara av kunskapskraven.