Söka och byta skola och antagningsprinciper
Så gör du om ditt barn ska byta eller söka kommunal skola i Norrtälje kommun. För fristående enhet så tar du kontakt med respektive skola.
Elev ska enligt huvudprincipen placeras vid den av kommunens skolenheter där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Om antalet sökande elever överstiger antalet tillgängliga skolplatser används följande kriterier för placering av elever i angiven ordning:
(Urvalskriterierna gäller fr o m 2021-12-13)
1. Placeringsförtur
- gäller för elever som redan går i årskurs 6 vid en skolenhet som även erbjuder årskurs 7-9.
- Elever som ska erbjudas plats i resursklass eller motsvarande.
- Elever som ska erbjudas plats vid skola dit skolskjuts ordnas.
-
Elever som bara har en skola i sitt närområde och avståndet mellan elevens folkbokföringsadress och närmaste alternativ skola innebär att kommunens avståndskriterier för skolskjuts uppfylls.
Sociala skäl utgör inte särskilda skäl att få placeringsförtur till viss skolenhet.
2. Syskonförtur
Syskonförtur kan tillämpas om två elever valt samma skola och antalet platser på skolan är begränsad. Den elev som har ett syskon på den valda skolan har då rätt till platsen. Med syskon avses endast barn folkbokförda på samma adress.
Observera att syskonförtur endast gäller i årskurs F-6, dvs gör du skolval till årskurs 7 så gäller ej syskonförtur som antagningsprincip.
3. Relativ närhet
Om två elever har valt samma skola och bara en av dem kan få plats, så är det eleven som har längst väg till den alternativa skolan som har rätt till platsen. Exempel: I skola A finns endast en plats kvar att erbjuda men två elever har sökt dit. Eleverna har ingen annan typ av förtur.
Elev 1 har 500 m till skola A och 1200 m till skola B.
Elev 2 har 400 m till skola A och 900 m till skola B.
Elev 1 får platsen i skola A eftersom hen har längre till skola B än elev 2.
4. Absolut avstånd
Om två elever har exakt samma relativa närhet och syskonförtur inte är tillämpligt används absolut avstånd som urvalsgrund.
5. Lottning
Om ingen av ovan kriterier går att tillämpa så avgör lottning.
Kötid
Observera att kötid inte är ett urvalskriterium vid antagning till de kommunala skolorna.
Relativ närhet
Kommunen ska i första hand utgå från vårdnadshavarens önskemål när den placerar en elev på en viss skola. Men vårdnadshavarens önskemål om skola får inte gå ut över ett annat barns rätt till en skola nära hemmet. Det kan finnas flera skolor som anses vara belägna nära hemmet, så närhetsprincipen innebär inte alltid att barnet blir placerad i den skola som ligger närmast hemmet. När antalet elever som vill gå på en skola är större än det antal platser skolan erbjuder, måste kommunen därför bedöma vilka elever som har mest rätt till en plats på skolan.
Närområdesskola
Närområdesskola är den eller de skola/or som ligger närmast folkbokföringsadressen och som Norrtälje kommun i första hand skulle placerat eleven på om inget önskemål gjorts, givet de urvalsprinciper som finns.
- För årskurs F-3 ligger en närområdesskola inom en radie på 2 km från folkbokföringsadressen.
- För årskurs 4-6 gäller en radie på 3 km från folkbokföringsadressen.
- För årskurs 7-9 gäller en radie på 4 km från folkbokföringsadressen.
För skolbyten har Norrtälje kommun varje läsår fyra intagningsperioder för den kommunala grundskolan:
- Höstterminsstart
- Direkt efter höstlovet
- Vårterminsstart
- Direkt efter påsklovet.
Möjligheten att ansöka om skolbyte i Mina skolval öppnas direkt efter föregående intagningsperiod och stänger drygt en månad innan, detta för att skolorna ska kunna ta emot alla elever på bästa sätt. Inför nytt skolår har vi öppet för skolbyten i flera omgångar.
För läsåret 2024/2025 innebär det att er ansökan behöver registreras senast:
- 31 mars för start till höstterminen
- 24 maj för start till höstterminen
- 31 juli för start till höstterminen
- 22 september för start efter höstlovet
- 30 november för start till vårterminen
- 9 mars för start efter påsklovet
Minaskolval.se (inloggning med e-legitimation)
- Ansökning till fristående enhet görs direkt till respektive skola.
- Elever som ska börja i förskoleklass och åk 7 nästa läsår hänvisas till skolval.
- Ansökningar för förskoleklass och åk 7 efter skolvalsperioden (januari-februari) hanteras som skolbyte.
Du som inte är folkbokförd i Norrtälje än men är på väg att flytta hit och vill att ditt barn ska gå i skolan här, skickar in ansökan via Mina skolval.
För att kunna skicka in en ansökan krävs att du bifogar någon form av intyg på att ni kommer bosätta er i kommunen, exempelvis ett hyres- eller köpekontrakt för bostad eller ett kvitto från Skatteverket på ändrad folkbokföring. Ansökningar som avser inflyttade elever hanteras en gång per vecka. Platsen bekräftas med ett beslut som publiceras på Mina skolval.
OBS! Ansökan för skolplacering till läsåret 2024/2025 öppnar i april 2024.
Du som inte är folkbokförd i Norrtälje, men vill att ditt barn ska gå i skolan här, skickar in ansökan via Mina skolval. För att kunna skicka in en ansökan krävs att du bifogar någon form av underlag för varför ni söker skola i Norrtälje kommun, exempelvis ett kort brev.
För fristående enhet så tar du kontakt med respektive skola.
Beslut om antagning eller avslag skickas till vårdnadshavare. Innan platsen godkänns ska Norrtälje kommun inhämta ett yttrande från elevens hemkommun. Platsen bekräftas med ett beslut som publiceras på Mina skolval.
För fristående enhet så tar du kontakt med respektive skola.
Du som har ett barn som saknar fullständigt personnummer kan ansöka om skola i Norrtälje kommun för ditt barn på en blankett.
Det går inte att ansöka via Norrtälje kommuns e-tjänst.
Om ditt barn går i en kommunal skola och flyttar till annan kommun under pågående läsår har hen rätt att gå kvar hela läsåret.
Vill ni gå kvar i skolan i Norrtälje kommun ska ni inför nytt läsår ansöka om skolplacering i Norrtälje kommun igen, via Mina skolval. Undantag gäller om ditt barn flyttar under årskurs 8 eller 9 då har man rätt att slutföra årskurs 9 i samma skola.
Innan platsen godkänns ska Norrtälje kommun inhämta ett yttrande från barnets hemkommun.
Platsen bekräftas med ett beslut som publiceras i Mina skolval.
Hitta och jämföra grundskolor
Hur långt är det mellan elevens hem och skolan? Hur många legitimerade lärare finns det på skolorna? Det och mycket mer hittar du på sidan hitta grundskolor:
Hitta grundskolor i Norrtälje kommun