Skolval
Du som har ett barn som ska börja i förskoleklass eller i årskurs 7 kommande hösttermin behöver lämna dina önskemål i skolvalet i början av året. Inför läsåret 2025-2026 är skolvalet öppet 13-29 januari 2025.
Du gör skolvalet i vårdnadshavarportalen för skolplacering under skolvalsperioden.
Vårdnadshavarportalen (extern webbsida)
Stämmer dina kontaktuppgifter?
Logga in i god tid före skolvalet och uppdatera dina kontaktuppgifter så att du inte missar viktig information. Utskick sker i första hand via sms och e-post.
Kontrollera och uppdatera dina kontaktuppgifter i Edlevo - e-tjänst för vårdnadshavare (inte samma tjänst som du gör skolvalet i)
Hitta och jämför skolor
Se alla skolor i kommunen, avstånd mellan bostad och skola och jämför olika skolor med varandra. På respektive skolas sida kan du även få information om öppet hus.
Så fungerar skolvalet
- Alla elever folkbokförda i Norrtälje kommun har rätt att önska plats i alla kommunala och fristående skolor i kommunen.
- Elev som inte lämnar önskemål om plats i specifik skola eller som inte kan erbjudas plats i önskad skola är garanterad plats i en kommunal skola.
- Ni kan lämna minst ett och max fem önskemål om skola. Vi rekommenderar att ni listar fler än en. Antalet skolor påverkar inte chansen att få eller inte få plats i den skola ni önskat i första hand.
- Tänk på att önskemålet av skola kan påverka rätten om skolskjuts. Vill du veta vilken skola som är skolskjutsskola för ditt barn, hör av dig till kommunens kontaktcenter. Läs mer om skolskjuts
- Elever som går i årskurs 6 på en skolenhet som också erbjuder högre årskurser har placeringsförtur och flyttas upp till årskurs 7. Du behöver ändå logga in i vårdnadshavarportalen för skolplacering och delta i skolvalet för att bekräfta att det är ditt önskemål.
Elev ska enligt huvudprincipen placeras vid den av kommunens skolenheter där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Om antalet sökande elever överstiger antalet tillgängliga skolplatser används följande kriterier för placering av elever i angiven ordning:
(Urvalskriterierna gäller fr o m 2021-12-13)
1. Placeringsförtur
- gäller för elever som redan går i årskurs 6 vid en skolenhet som även erbjuder årskurs 7-9.
- Elever som ska erbjudas plats i resursklass eller motsvarande.
- Elever som ska erbjudas plats vid skola dit skolskjuts ordnas.
-
Elever som bara har en skola i sitt närområde och avståndet mellan elevens folkbokföringsadress och närmaste alternativ skola innebär att kommunens avståndskriterier för skolskjuts uppfylls.
Sociala skäl utgör inte särskilda skäl att få placeringsförtur till viss skolenhet.
2. Syskonförtur
Syskonförtur kan tillämpas om två elever valt samma skola och antalet platser på skolan är begränsad. Den elev som har ett syskon på den valda skolan har då rätt till platsen. Med syskon avses endast barn folkbokförda på samma adress.
Observera att syskonförtur endast gäller i årskurs F-6, dvs gör du skolval till årskurs 7 så gäller ej syskonförtur som antagningsprincip.
3. Relativ närhet
Om två elever har valt samma skola och bara en av dem kan få plats, så är det eleven som har längst väg till den alternativa skolan som har rätt till platsen. Exempel: I skola A finns endast en plats kvar att erbjuda men två elever har sökt dit. Eleverna har ingen annan typ av förtur.
Elev 1 har 500 m till skola A och 1200 m till skola B.
Elev 2 har 400 m till skola A och 900 m till skola B.
Elev 1 får platsen i skola A eftersom hen har längre till skola B än elev 2.
4. Absolut avstånd
Om två elever har exakt samma relativa närhet och syskonförtur inte är tillämpligt används absolut avstånd som urvalsgrund.
5. Lottning
Om ingen av ovan kriterier går att tillämpa så avgör lottning.
Kötid
Observera att kötid inte är ett urvalskriterium vid antagning till de kommunala skolorna.
Relativ närhet
Kommunen ska i första hand utgå från vårdnadshavarens önskemål när den placerar en elev på en viss skola. Men vårdnadshavarens önskemål om skola får inte gå ut över ett annat barns rätt till en skola nära hemmet. Det kan finnas flera skolor som anses vara belägna nära hemmet, så närhetsprincipen innebär inte alltid att barnet blir placerad i den skola som ligger närmast hemmet. När antalet elever som vill gå på en skola är större än det antal platser skolan erbjuder, måste kommunen därför bedöma vilka elever som har mest rätt till en plats på skolan.
Närområdesskola
Närområdesskola är den eller de skola/or som ligger närmast folkbokföringsadressen och som Norrtälje kommun i första hand skulle placerat eleven på om inget önskemål gjorts, givet de urvalsprinciper som finns.
- För årskurs F-3 ligger en närområdesskola inom en radie på 2 km från folkbokföringsadressen.
- För årskurs 4-6 gäller en radie på 3 km från folkbokföringsadressen.
- För årskurs 7-9 gäller en radie på 4 km från folkbokföringsadressen.
Beslut om skolplacering för elever i förskoleklass och årskurs 7 publiceras senast 28 februari 2025 i vårdnadshavarportalen för skolplacering.
Vårdnadshavarportalen (extern webbsida)
Om du inte är nöjd med den placering ditt barn har fått så har du möjlighet att göra ett önskemål om skolbyte. Ansökningsperioden öppnar 1 mars och besluten publiceras ungefär en månad senare, under första halvan av april.
Så här överklagar du ett beslut
Om du anser att beslutet är felaktigt handlagt så kan du överklaga det. Vid överklagan prövas beslutet genom laglighetsprövning. Det innebär att beslutet endast prövas utifrån om det följer lagen.
Överklaga kommunalt beslut
Om ditt barn går i förskola kommer placeringen automatiskt att avslutas den 31 juli det år barnet börjar i förskoleklass. Om du därefter har behov av omsorg så ansöker du om fritidshem på e-tjänst för vårdnadshavare.
Bra att veta inför skolvalet
Det är viktigt att båda vårdnadshavarna godkänner önskemålet om skola.
När den ena vårdnadshavaren registrerar ett skolval får den andra vårdnadshavaren meddelande om detta via sms och ombeds att logga in i vårdnadshavarportalen för skolplacering för att svara.
Vårdnadshavarportalen (extern webbsida)
Om den andra vårdnadshavaren inte svarar eller om vårdnadshavarna inte är överens om önskemålet av skola kommer kommunen att placera eleven på en skola utifrån ordinarie urvalsprinciper. Skolvalsansökan kommer inte att behandlas förrän det är bekräftat av båda vårdnadshavarna.
Tänk på att ditt önskemål om skola kan påverka rätten till skolskjuts.
Elever i åk 6 flyttas upp till åk 7 om eleven går i en F-9 skola. För vissa elever betyder det att de flyttas upp till åk 7 i en skola som inte är den skola eleven annars skulle ha blivit placerad i. Det kan innebära att eleven inte har rätt till skolskjuts. Alla elever som uppfyller avståndskriteriet kan ansöka om busskort. Om du inte vet vilken skola som är ditt barns skolskjutsskola kan du kontakta kommunens kontaktcenter.
Skolvalet genomförs i vårdnadshavarportalen för skolplacering, både till kommunala och fristående skolor. De fristående skolorna hanterar dock sina egna köer och fattar egna beslut om mottagande.
Om du redan fått besked från en fristående skola att eleven har tagits emot där, behöver du ändå logga in och göra ett skolval för att bekräfta att detta är ditt önskemål.
Ansökan till musikklass på Roslagsskolan sker före skolvalsperioden.
Om du fått besked om mottagande i musikklass för ditt barn behöver du ändå logga in i vårdnadshavarportalen för skolplacering och göra ett skolval för att bekräfta att detta är ditt önskemål.
Årskurs 7 erbjuder moderna språk så som spanska, franska och tyska. Nedan ser du vilken skola som erbjuder vilka språk.
Kommunala skolor
Hallsta skola: spanska och tyska
Långsjö skola: spanska, franska, tyska
Länna skola: spanska och tyska
Norrsundskolan: spanska och tyska
Roslagsskolan: spanska, franska, tyska
Svanberga skola: Spanska, franska, tyska
Wigulfskolan: spanska och franska
Fristående skolor
Ekebyholmsskolan: spanska och franska
Freinetskolan Hugin: spanska och franska
Freinetskolan Mimer: spanska och franska
Montessoriskolan: tyska, franska, spanska
Viby friskola: spanska och franska
Vanliga frågor och svar om skolvalet
Får du inte svar på din fråga kan du kontakta kontaktcenter.
Kontakta Norrtälje kommun
Inför läsåret 2025/2026 pågår skolvalet mellan den 13 januari och 29 januari 2025.
Nej. Eleverna placeras först efter skolvalsperioden är avslutad, men det är viktigt att vara uppmärksam på att de fristående skolorna har egna antagningsregler och köhantering. För de kommunala skolorna placerar vi utifrån våra antagningsprinciper: placeringsförtur, syskonförtur, relativ närhet, absolut avstånd och lottning.
För att önska skola loggar du som vårdnadshavare in på minaskolval.se/norrtalje under perioden 13 januari–29 januari 2025. I Mitt Skolval önskar du upp till fem skolor till förskoleklass eller årskurs 7 under valperioden.
Det är bra att önska fler än en skola. Om du endast anger en skola och ditt barn inte får plats på den skolan kommer kommunen att placera ditt barn på en skola utifrån våra antagningsprinciper.
Då placerar en handläggare på Norrtälje kommun ditt barn på en kommunal skola utifrån våra antagningsprinciper. Det innebär att om ditt barn går i årskurs 6 på en skola som erbjuder årskurs 7 kommer hen få sin placering där. Övriga antagningsprinciper kan du läsa mer om här.
Syskonförtur kan tillämpas om två elever önskat samma skola och antalet platser på skolan är begränsad. Den elev som har ett syskon på den önskade skolan har då rätt till platsen. Med syskon avses endast barn folkbokförda på samma adress.
Observera att syskonförtur endast gäller i årskurs F-6, dvs gör du skolval till årskurs 7 så gäller ej syskonförtur som antagningsprincip.
Fristående skolor har egna antagningsregler, kontakta aktuell skola för att få veta hur deras regler ser ut.
Önskar du att ditt barn ska börja förskoleklass tidigare än höstterminen det år barnet fyller sex år kontaktar du rektor på aktuell skola. Du kan bli erbjuden placering i mån av plats, efter att skolvalet är klart. Underåriga barn deltar inte i skolvalet.
När det gäller de kommunala grundskolorna så är det, förutom antagningsprinciperna om placeringsförtur och syskonförtur, elevens förutsättningar enligt kriterierna för relativ närhet i relation till övriga elever som sökt skolan som avgör om placering kan ske. Det går alltså inte att göra ett taktikval för att komma in på förstahandsvalet genom att önska en skola långt bort som andrahandsval. Vårdnadshavares rangordning av skolor visar vilken skola som först önskas i skolvalet och vilken som tar vid om eleven inte kan placeras där.
Observera att de fristående skolorna kan ha andra antagningsregler.
Nej, du kan inte tacka nej till den skolplacering ditt barn fått i skolvalet. Norrtälje kommun erbjuder inte skolplats utan arbetar med direktplacering. Om du är missnöjd med beskedet om vilken skola ditt barn fått plats på har du möjlighet att ansöka om byte till en annan skola. Bytesansökan måste godkännas av båda vårdnadshavarna innan den behandlas. Ditt barn behåller platsen till dess att beslut om placering på en annan skola har publicerats.
Möjligheten att ansöka om byte öppnar upp 1 mars 2025 och ansökan görs som vanligt i Vårdnadshavarportalen (extern webbsida).
Du rangordnar fem skolor (kommunala eller fristående) i skolvalet. Om du inte får ditt förstahandsval placeras du på den skola som du sökt i andra hand. Har inte heller den skolan plats blir det skolan du sökt i tredje hand och så vidare. Om du inte får plats på någon av de skolor du sökt blir ditt barn placerat på en kommunal skola som har ledig plats, i enlighet med antagningsprinciperna. I tidigare skolval har över 90 procent fått sitt förstahandsval.
I Norrtälje kommun gäller direktplacering. Det betyder att när du får besked om skolplacering ska du inte bekräfta att du vill ha platsen.
Senast 28 februari 2025. Beskedet kommer publiceras i vårdnadshavarportalen för skolplacering.
Om du inte är nöjd med skolplaceringsbeslutet för ditt barn kan du ansöka om skolbyte till den/de kommunala skolor du som vårdnadshavare önskar via vårdnadshavarportalen för skolplacering.
Vårdnadshavarportalen (extern webbsida)
Den första ansökningsperioden för skolbyten till läsåret 2025/2026 öppnar 1 mars 2025.
Om du anser att Norrtälje kommun inte har följt skollagen eller barn- och skolnämndens riktlinjer för skolval har du möjlighet att överklaga skolplaceringsbeslutet till Skolväsendets överklagandenämnd.
Om du vill ändra på något av dina önskemål innan skolvalet stängt så loggar du in på nytt och gör om skolvalet. Vill du ändra efter det att skolvalsperioden har stängt, behöver du vänta tills placeringsbeskeden har skickats ut och vårdnadshavarportalen öppnat för skolbytesansökningar.
Du ska inte göra ett skolval, elever i förskoleklass går vidare till årskurs 1 i samma skola.
Ja, det kan vara möjligt i vissa fall. Ett barn ska normalt börja fullgöra sin skolplikt i förskoleklassen höstterminen det kalenderår då barnet fyller sex år. Därefter ska skolplikten fortsätta att fullgöras i grundskolan, anpassad grundskola, specialskolan eller sameskolan.
Om barnets vårdnadshavare begär det och om barnet bedöms ha förutsättningar för det kan barnet istället få börja direkt i någon av dessa skolformer utan att först ha gått i förskoleklassen. Det är rektor som fattar beslut om placering i årskurs 1 istället för i förskoleklass. Ni ska dock inte delta i skolvalet.
Ja, du måste ändå delta i skolvalet i vårdnadshavarportalen för skolplacering eftersom valet omfattar alla skolor, både fristående och kommunala. Har ditt barn blivit erbjuden en plats på en fristående skola bekräftar du att det är den placeringen barnet ska ha genom att välja den skolan i skolvalet.
Vårdnadshavarportalen (extern webbsida)
Fristående skolor kan ha andra antagningsregler, oftast har de ett kösystem inom den egna koncernen där man ganska tidigt ska ha registrerat sig. Kontakta respektive skola för mer information.
Ja. Du som inte är folkbokförd i Norrtälje, men vill att ditt barn ska gå i skolan här, skickar in ansökan via vårdnadshavarportalen för skolplacering där du väljer att fylla i en ”inflyttningsansökan”. För att kunna skicka in en ansökan krävs att du bifogar någon form av underlag för varför ni söker skola i Norrtälje kommun, exempelvis ett kort brev eller underlag på att ni ska flytta till kommunen om så är fallet.
Vårdnadshavarportalen (extern webbsida)
Ska ni inte bosätta er i Norrtälje kommun tilldelas skolplacering i mån av plats och innan platsen godkänns ska Norrtälje kommun inhämta ett yttrande från elevens hemkommun.
Beslut om antagning eller avslag publiceras i vårdnadshavarportalen för skolplacering.
För fristående enhet så tar du kontakt med respektive skola.
Placeringen bygger på att ni som är vårdnadshavare är, eller blir överens. Skolvalshandläggare kan inte besluta att placera en elev där vårdnadshavarna inte är överens om placeringen. Blir det en utdragen process att komma överens så kan skolchef gå in och göra en placering av eleven med stöd av skollagen "för barnets bästa".
Har du och/eller ditt barn skyddade personuppgifter ska du inte göra skolvalet via webben. Du ska ha fått information om skolvalet utskickad per brev. Om inte, kontakta Norrtälje kommun för mer information.
Om du av någon anledning inte kan göra skolvalet via e-tjänsten, ta kontakt med Kontaktcenter.
Nej. Ansökan görs av den ena vårdnadshavaren, men för att skolvalet ska registreras krävs att den andra vårdnadshavaren (om barnet har två vårdnadshavare) också loggar in för att bekräfta valet.
Ja, alla ska göra skolvalet på webben och skolvalshandläggare kommer placera samtliga elever i Norrtälje kommun. Har ni blivit erbjuden skolplacering i en annan kommun kommer den kommunen ta kontakt med oss.