Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fritidsverksamhet

Fritidshemmet är öppet den del av dagen ditt barn inte går i skolan och hela dagar under lov.

I Norrtälje har fritidshemmen öppet måndag-fredag från klockan 06.00 eller 06.30, fram till skolan börjar, och från att skolan slutar fram till 18.00 eller 18.30. Midsommar-, jul- och nyårsafton är verksamheten stängd.

Natt- och helgomsorg har öppet på tider när fritids- och familjedaghem är stängda, det vill säga från 18.00-06.00 eller 18.30-06.30 på vardagar och helger. Verksamheten där ditt barn går bestämmer vilka tider de har öppet under helger och storhelger.

Fritidshemmet får stänga för att planera

Fritidshem och familjefritidshemmet har möjlighet att stänga 6 dagar per år för planering, utvärdering och kvalitetsarbete. De kan även stänga en dag i månaden från klockan 16.00.

Rektorn eller den som är ansvarig för familjefritidshemmet är skyldig att informera dig om att de ska stänga, minst 2 månader i förväg. Om du inte har möjligt att ordna ledigt så att ditt barn kan vara hemma, måste du meddela ditt fritidshem i god tid innan så att de kan ordna omsorg för ditt barn. 

Nattomsorgen har inte rätt att stänga för planering.

Semestrar och sommarledighet

Fritidshemmet har skyldighet att ta emot elever under sommaren under förutsättning att vårdnadshavare förvärvsarbetar, studerar, är arbetslös, föräldraledig eller sjukskriven. Ett fritidshem på en skola har möjlighet att samverka med en annan skola under semesterperioden. Det kan innebära att barn får vistas i ett annat fritidshem på en annan skola. Om vårdnadshavare önskar ska de erbjudas möjlighet att besöka fritidshemmet på den skola som håller öppet. Elever vars vårdnadshavare arbetar eller studerar har inte rätt till vistelsetid på fritidshemmet under semestern.
Föräldralediga och arbetslösa vårdnadshavare ska förlägga sommarledighet med minst fyra sammanhängande veckor under perioden vecka 25 till 32.

Om du är föräldraledig

När du blir föräldraledig måste du ändra schema och inkomstuppgifter i e-tjänsten senast 30 dagar efter att syskonet fötts. Under den 30-dagarsperioden har ditt äldre barn rätt att vara på fritids lika mycket som innan syskonet föddes. Därefter får barnet vara där högst 10 timmar i veckan. På skolloven inkluderas skoltiden.

Om du som är föräldraledig inte är vårdnadshavare till det äldre syskonet får det barnet vara i förskolan utifrån vårdnadshavarens schematider.

Om du är arbetslös

När du blir arbetslös har ditt barn rätt att fortsätta vara på fritids högst 10 timmar i veckan. På skolloven inkluderas skoltiden. Om du erbjuds arbete har du omgående rätt få mer tid i fritidshemmet

Har du avgångsvederlag eller liknande räknas du som arbetande tills avgångsvederlaget upphör.

Utökad tid i fritidshem

Om ditt barn har behov av mer tid i fritidshem, än vad du som vårdnadshavare har rätt till enligt reglerna, kan du ansöka om utökad tid hos huvudmannen. För utökad tid i fritidshemmet får rektor, efter prövning, fatta beslut om behovet inte överstiger 10 timmar/vecka. Om elevens behov överstiger 10 timmar per vecka har vårdnadshavare möjlighet att ansöka om utökad tid. Beslut om utökad tid fattas av huvudmannen för fritidshemmet.

Skäl för utökad tid kan vara att eleven behöver ytterligare stöd i sin fysiska, psykiska eller sociala utveckling, eller att familjen behöver stöd.

Om ditt barn går i en kommunal skola ansöker du på blanketten nedan.

Ansökningsblankett för utökad tid på fritidshem

Om du som vårdnadshavare till exempel får arbete eller börjar studera måste du göra en schemaändring i e-tjänsten så fort som möjligt. 

Senast ändrad: 2024-04-09