Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida
Sandkilen Helmi, foto Helmis vänner

Kulturarvsdagen på Roslagsmuseet

Välkommen på en heldag fylld med aktiviteter! Kulturdagens tema i år är kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser.

Datum:
07 september
Tid:
11.00–16.00
Plats:
Norrtälje, Roslagsmuseet
Kostnad:
Kostnadsfri

Om kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Kulturarvsdagen pågår i under samma helg i hela Sverige och i 48 länder i europa inom ramen för programmet European Heritage Days. Årets gemensamma tema är kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser. Årets tema ger en möjlighet att utforska hur människor rört sig och mött varandra genom historien.

Program för dagen 

Under Kulturarvsdagen kan du gå på föredrag, lyssna på musik och besöka olika utställare i faktoriparken. Missa heller inte att besöka Roslagsmuseets nya utställningar "Norrtälje stadsarkiv – 50 år i demokratins tjänst" och "En total tvärnit liksom & Insidan."

Samtliga programpunkter på Kulturarvsdagen har fri entré. Det är ett begränsat antal platser på föreläsningar och musikframträdanden. Det är inte möjligt att förboka sin plats.

Invigning och kulturarvsstipendiet

Vi inviger Kulturarvsdagen klockan 11.00 med Johanna Djurberg Malm som är kulturchef på Norrtälje kommun. Klockan 11.30 ges information om kommunens nyinrättade kulturarvsstipendium. Båda aktiviteterna hålls i Faktoriparken. 

Föredrag på Roslagsmuseets övervåning

Arkeologen Ylva Telldahl håller föredrag klockan 12.00 om historiska transportleder. Klockan 13.00 håller Håkan Lundén från Roslagens Sjöfartsminnesförening föredraget ”Postföringen över Ålands hav längs Drottning Kristinas Postväg.” Han berättar om hur Roslagen varit en betydelsefull knytpunkt och väg för kommunikation. Båda föredragen hålls på Roslagsmuseets övervåning. 

Konsert och mer om brunnsmusiken  

Brunnsoktetten spelar på Roslagsmuseets övervåning klockan 14.00. Konserten heter "Inte bara mässingen – musik från när farfar var ung."

Brunnsmusiken hade sin glansperiod vid hälsobrunnarna under perioden 1880–1920. Musiken hade en stor betydelse för brunnslivet med program från morgon till kväll. Gästerna skulle väckas med en revelj och musik skulle spelas när det hälsosamma brunnsvattnet dracks på förmiddagen. På eftermiddagen spelades musik i parken. Vissa kvällar var det dessutom dans i parken och där hade musiken en självskriven roll. Det är delar av denna tradition Brunnsoktetten försöker återskapa och föra vidare.

Utställare och andra aktiviteter i Faktoriparken

Under hela kulturarvsdagen kan du gå transporthistorisk tipspromenad i Faktoriparken. Du kan även prova på gamla lekar, käpphäst, spela kula och andra tärnings- samt brädspel. Sven Eriksson och Ellen Boström spelar också musik i Faktoriparken. 

Medverkande utställare i Faktoriparken (fler kan tillkomma):

  • Föreningen sandkilen Helmis vänner
    s/s Norrteljes vänförening
  • Föreningen Finsta forntid och framtid
  • Norrtälje stadsbibliotek
  • Roslagens Sjöfartsminnesförening
  • Veterantraktorklubben Norrtälje

Aktuella utställningar på Roslagsmuseet

Den första utställningen på Roslagsmuseets nedervåning heter "Norrtälje stadsarkiv – 50 år i demokratins tjänst." I år fyller Norrtälje stadsarkiv 50 år. I utställningen kan du ta del av arkivets historia, möta människorna som använder arkivet och prova på att själv vara arkivarie. Utställningen är skapad i samarbete med Norrtälje stadsarkiv.

Den andra utställningen på Roslagsmuseets nedervåning heter "En total tvärnit liksom & Insidan." Utställningen består av två delar som handlar om livet innanför murarna. Hur det är att sitta frihetsberövad idag på anstalt? Hur påverkas man av att bli frihetsberövad? Vad är frihet? Utställningen är skapad i samarbete med Sveriges Fängelsemuseum och anstalten i Norrtälje.

På Roslagsmuseets övervåning pågår den tillfälliga utställningen ”s/s Norrtelje 1968” med barns teckningar av båten från år 1968.




Läs mer om evenemanget

Arrangör

Roslagsmuseet

Personalen på Roslagsmuseet

0176-715 57

0176-715 57

roslagsmuseet@norrtalje.se

Hitta hit

Hantverkaregatan 23

Roslagsmuseet ligger mittemot Norrtälje busstation.

För besökare

Toalett

Hitta hit

Hantverkaregatan 23

Roslagsmuseet ligger mittemot Norrtälje busstation.

För besökare

Toalett