Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

LSS-verksamheten i Norrtälje får tillskott på 40 miljoner kronor i år

24 juni 2024

LSS-verksamheterna inom området barn och unga och LSS-boende med särskild service får ett tillskott på 40 miljoner kronor i år för att höja kompetensnivåerna, efter beslut i kommunstyrelsen.

Människor sitter runt ett bord

Personer med intellektuella funktionsnedsättningar omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) för att de ska kunna få den hjälp de behöver i det dagliga livet för att den enskilde ska få möjlighet att leva som andra.

Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) såg förra året ett stort behov av att utveckla och förstärka LSS-verksamheterna inom området barn och unga och att förstärka bostad med särskild service för vuxna. Därför har kommunstyrelsen beslutat att tillföra 40 miljoner kronor för att genomföra satsningarna i år.

– Det är såklart viktigt att de personer som omfattas av LSS ska kunna leva ett fullgott liv, därför är det bra att vi nu kan tillföra 40 miljoner kronor till verksamheten, säger kommunstyrelsens ordförande Lotta Lindblad Söderman (M).

Pengarna går främst till kompetenshöjande åtgärder

KSON har uppmärksammat utmaningar i att ge stöd utifrån alltmer komplexa behov inom barnverksamheterna. Inom vuxenboende vill man höja ersättningsnivåerna för att möjliggöra utförarens möjlighet att kunna tillskapa goda levnadsvillkor, dessutom är ersättningsnivåerna generellt sätt lägre än länssnittet. Pengarna kommer främst användas för kompetenshöjande åtgärder.

– Den här gruppen det gäller är ofta mer utsatta än andra i vår kommun. Genom att vi nu beslutat att ge de här pengarna redan i år hoppas jag att vi erbjuda en bättre trygghet för både barn och vuxna i målgruppen, säger kommunalrådet Andrea Kronvall (SD).

Tillskottet finansieras genom kommunstyrelsens anslag för oförutsedda händelser.

– I Norrtälje kommun ska alla invånare kunna känna sig trygga och säkra. Med det här tillskottet stärker vi personalen i verksamheterna så att de barn och vuxna som får insatser genom LSS ska få ett så bra stöd som möjligt, säger kommunalrådet Thomas Imeryd (KD).