Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Norrtälje kommun flaggar för Nato

11 mars 2024

Sverige är nu en del av Nato. Måndag den 11 mars hissade Norrtälje kommun Natos flagga för att uppmärksamma landets inträde i försvarsalliansen.

Flaggor utanför Norrtälje kommunhus, Natoflaggan i mitten.

På måndagen klockan 12 hissades den svenska flaggan utanför Natos högkvarter i Bryssel. För att uppmärksamma att Sverige nu är medlem i Nato hissas den klassiska blå flaggan med en vit kompassros på många håll i landet, så även utanför kommunhuset i Norrtälje. Flaggan hissades klockan 13 utanför kommunhuset.

– Över en natt blev Sverige ett säkrare land och det känns naturligt att manifestera att Natomedlemskapet. Jag var på möte med vår landshövding Anna Kinberg Batra i fredags och hon uppmanade alla kommuner i länet att visa sitt stöd för Natomedlemskapet, säger kommunstyrelsens ordförande Lotta Lindblad Söderman (M)

– Det finns ingen annan enskild åtgärd som på ett så avgörande sätt stärkt Norrtäljebornas och det svenska folkets säkerhet som ett medlemskap i Nato gör. När vi nu fortsätter att bygga upp ett starkare totalförsvar blir Nato-samarbetet en hörnsten för såväl Sverige som för Norrtälje kommun, säger Lotta Lindblad Söderman (M).

Så påverkas Norrtälje kommun

Att Sverige blir en del av Nato påverkar framför allt vårt militära försvar, men är också viktigt för det civila försvaret. Den civila dimensionen har stor betydelse för försvarsalliansen eftersom det bland annat handlar om att skydda civilbefolkningen, stärka försvarsviljan och stödja Försvarsmakten.

– Lokalt accelererar kommunen det påbörjade arbetet med civil beredskap. Fokus ligger på att kontinuitetssäkra våra samhällsviktiga verksamheter så att de kan leverera även vid större samhällsstörningar. Natomedlemskapet lägger ökad vikt på detta arbete, säger Fredrik Sandell, säkerhet- och beredskapsstrateg på Norrtälje kommun.

– Sverige har sedan några år militärt samarbete med Natomedlemmar, vilket exempelvis inneburit att utländsk militär befunnit sig här på övningar. En förväntan är att vi nu kommer att märka av ökad militär närvaro av utländska Natopartners, säger Fredrik Sandell.

Fortsatt arbete

Som högsta civila totalförsvarsmyndighet har Länsstyrelsen ett ansvar för att driva och samordna arbetet med civilt försvar i länet, tillsammans med statliga myndigheter, kommuner, regioner, näringsliv och frivilligorganisationer. Det civila försvaret ska skydda civilbefolkningen och säkerställa att till exempel sjukvård, transporter och livsmedels- och dricksvattenförsörjning fungerar även under krigsfara och krig. Det är något som Länsstyrelsen tillsammans med övriga aktörer nu kommer att fokusera ännu mer på.