Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Nordens dag 23 mars

22 mars 2024

Den 23 mars vajar alla fem nordiska flaggor utanför kommunhuset. Nordens dag är en årligen återkommande temadag som firas varje år den 23 mars för att uppmärksamma den nordiska samhörigheten och samarbetet.

Nordiska flaggorna

Den 23 mars 1962 skrev Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige under en samarbetsöverenskommelse, det så kallade Helsingforsavtalet i Helsingfors, Syftet med Helsingforsavtalet var att fördjupa samarbetet mellan de nordiska länderna på olika områden.

Till exempel har det länge varit enkelt att resa och arbeta i Norden. Våra lagar och regler liknar varandra och det bedrivs ett omfattande gemensamt arbete för att läsa de stora samhällsutmaningarna, inte minst i klimatfrågan.

Inbördes fred i över 200 år

Det nordiska rådet bildades 16 mars 1952. Längre bak i tiden finns en historia av samarbete och konflikt, skandinavism och nordism mellan länderna. Nu har de nordiska länderna haft en inbördes fred i över 200 år.
Norden ska vara är en förebild för hela världen och en vägledande stjärna på himlen med tanke på bland annat Rysslands invasion och nu pågående krig i Ukraina. Men också för andra krig i världen.

Norden har en gemensam vision

Norden ska bli världens mest hållbara och interagerande region. Det antogs av de nordiska statsministrarna i augusti 2019. För att förverkliga visionen prioriteras tre strategiområden inom Nordiska ministerrådets arbete under kommande åren:

  • Ett grönt Norden
  • Ett konkurrenskraftigt Norden
  • Ett socialt hållbart Norden

2 000 invånare födda i övriga nordiska länder

En tredjedel av Sveriges befolkning har någon slags nära relation till ett annat nordiskt land. I Norrtälje kommun är mer än 2 000 invånare födda i Finland, Norge, Danmark eller Island. Det finns alltså många skäl att fira Nordens dag. Vi flaggar utanför kommunhuset idag för att visa att Norrtälje kommun stödjer de nordiska ländernas gemensamma vision om att vara världens mest hållbara och interagerande region 2030.