Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Nya böcker i skolan – här är elevernas favoriter

16 februari 2024

Nya skönlitterära böcker har precis landat i skolornas bibliotek. Med vad läser mellanstadieeleverna helst? Ebba, Lycke-Li, Hugo och Noel på Kvisthamraskolan har valt ut sina favoriter.

Eleverna Lycke-Li Moberg och Ebba Gulbrandsen ska läsa "Ringens makt" och "Nikkis dagbok".

Video: Femteklassarna visar upp sina favoriter bland skolans nya böcker

 

Skolans nya böcker

Under början av året har nya skönlitterära böcker landat i de kommunala skolornas bibliotek. Det är en del av den satsning barn- och utbildningsförvaltningen gör via statsbidrag för likvärdighet i skolorna. Böckerna kommer i första hand kommer att gå till mellanstadieklasserna i syfte att öka läslusten. 

– Det är lite skräck, lite kärlek, lite hästar, lite sport och så roliga serier, säger skolbibliotekarien Elsa Toll, som har valt utbudet efter elevernas önskemål. 

Det här läser eleverna

I veckan var Elsa på Kvisthamraskolan för att presentera de nya böckerna för mellanstadieeleverna. Efter presentationen i klassrummet gick eleverna ner i skolans bibliotek för att låna nya böcker.

– Jag gillar att läsa skräck, det är spännande. Jag blir avslappnad när jag läser, säger Lycke-Li Moberg.

– Jag gillar också skräck och deckare. Ibland brukar jag fantisera om att jag är i boken, jag gör en bild i huvudet för att föreställa mig hur det ser ut, säger Ebba Gulbrandsen.

En av Noel Standwerth favoriter att läsa är Harry Potter.

– Jag gillar spännande böcker, då är Harry Potter bra, säger han.

Klasskompisen Hugo Qvarnström har ett annat favoritämne.

– Jag gillar att läsa om hockey. Jag spelar hockey och tycker det är kul att läsa om, säger han.

Skolbibliotekarie Elsa Toll i Wigulfsskolans bibliotek.

Bild: Skolbibliotekarien Elsa Toll.

Skolbibliotekarien: Bästa är när man träffar rätt

Skolbibliotekarien Elsa Toll åker runt till skolorna i kommunen för att prata om läsning och för att försöka inspirera eleverna.

– Det som är roligast med att besöka skolorna är att träffa eleverna, se deras engagemang och se de här eleverna som hittar rätt bok, när man träffar rätt. 

– Efter att man hittat rätt kan man försöka hitta fler böcker som gör att man får upp ögonen för annan litteratur. Det underlättar väldigt mycket i undervisningen i andra ämnen också, säger Elsa.