Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Följ med på rundvandring på Stadsarkivet

15 februari 2024

Bland lägenhetshusen på Grossgärdet i Norrtälje ligger Norrtälje stadsarkiv. Stadsarkivet är vår kommunala skatt där arkiv bevaras. Följ med på en rundvandring på Stadsarkivet där vår kommunarkivarie Åse Frid berättar om vad Stadsarkivet är och hur det fungerar.

Stadsarkivets uppdrag är att vårda, tillgängliggöra och bevara arkiv för all framtid, samt utöva tillsyn på uppdrag av kommunstyrelsen. På Stadsarkivet förvaras framför allt pappersarkiv men även andra informationsbärare som mikrofilm, fotografiskt material och digitalt lagrad information.

Viktig del av kommunens historia

Till Stadsarkivet överlämnas handlingar från kommunens förvaltningar och bolag för slutförvaring när de inte längre är aktuella för verksamheten. Myndigheternas arkiv ska bevaras, hållas ordnade och vårdas för att säkerställa information för rättsskipning, för att möjliggöra granskning och insyn, rätten att ta del av allmänna handlingar och forskningens behov. På Stadsarkivet finns även enskilda arkiv bevarade. De utgör en viktig del av Norrtälje kommuns historia.

Till Stadsarkivet kan du som privatperson vända dig om du vill:

  • Begära ut allmänna handlingar från kommunens verksamheter
  • Ta del av arkivmaterial på plats
  • Släktforska, till exempel i digitala kyrkoarkiv
  • Läsa äldre exemplar av Norrtelje Tidning på mikrofilm

Stadsarkivet 50 år

År 2024 fyller Norrtälje Stadsarkiv 50 år och det uppmärksammas flera gånger under året med olika evenemang och information i sociala medier.

Följ med till Norrtälje Stadsarkiv

Undrar du hur det ser ut på Stadsarkivet eller vad Stadsarkivet kan hjälpa dig som privatperson? Följ med kommunarkivarie Åse Frid på en rundtur.

För dig som vill veta mer

På Norrtälje stadsarkiv bevarar vi kommunens historia. Från tidningar och brev till fotografier och protokoll. Arkiven är tillgängliga för alla. Detta är en hörnsten i vår demokrati.

Till Stadsarkivets webbplats