Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Så arbetar vi med civil beredskap i Norrtälje kommun

15 januari 2024

Det säkerhetspolitiska läget har aktualiserat kommunens behov av att förbereda sig för samhällsstörningar. Med mer pengar och en ny plan för civil beredskap ökar vi Norrtälje kommuns beredskap.

Norrtälje kommunhus Ankaret 28 februari 2020.

De flesta verksamheter som bedrivs i en kommun är samhällsviktiga och en naturlig del i det civila försvaret. Det handlar om allt från funktioner som skola och omsorg, till att se till att vatten, avlopp och gator fungerar. Med det säkerhetspolitiska läge som uppstått de senaste åren kopplat till desinformationskampanjer, Rysslands krig i Ukraina och höjd terrorhotsnivå har kommunens behov att hantera samhällsstörningar ökat ytterligare.

– Vi har genomfört risk- och sårbarhetsanalyser inom kommunkoncernens samtliga verksamheter. Utifrån detta bedriver vi kontinuitetshantering vilket innebär att vi systematiskt och långsiktigt bedriver ett förbättringsarbete gällande civil beredskap. Målet är att vi ska kunna tillhandahålla så god kommunal service som möjligt även vid samhällsstörningar och kriser, säger Olof Sigfrid, säkerhetschef i Norrtälje kommun.

Exempel på åtgärder

Några åtgärder som har genomförts eller ska genomföras:

  • Kommunfullmäktige antog i december 2023 en ny plan för stärkt civil beredskap i kommunen
  • Det ekonomiska anslaget för civil beredskap har fördubblats
  • Mobila beredskapslager har införskaffats och byggs upp
  • Fortsatt utveckling av trygghetspunkter
  • Hela kommunkoncernen har intensifierat arbetet att öka driftsäkerheten i verksamheterna (så kallad kontinuitetshantering)
  • Fortsatt arbetet för att hantering av el bortfall genom prioritering av elanvändare (så kallad Styrelsplan) och reservkraftsförmåga
  • Planering för hantering av störningar i dricksvattenförsörjningen (så kallad Nödvattenplan)
  • Förtroendevalda och tjänstepersoner utbildar sig och övar för att bättre hantera olika samhällsstörningar
  • Stärkt fokus på cybersäkerhet
  • Planering för bemanning av kommunens krigsorganisation genom krigsplacering av medarbetare
  • Ökat antal medarbetare som arbetar med säkerhet och beredskap i kommunorganisationen.

Civil beredskap förbereder oss på samhällsstörningar

Civil beredskap är ett samlingsbegrepp för krisberedskap och civilt försvar. Ytterst syftar den civila beredskapen till att förbereda oss på alla slags samhällsstörningar som hotar att skada oss. Den besvärligaste krisen, ett väpnat angrepp på Sverige med strider i kommunen, är dimensionerande för den civila beredskapen.

– Grundarbetet för att klara verksamheten i en kris görs i vårt kontinuerliga arbete för att driftsäkra våra samhällsviktiga verksamheter. En viktig del är också att vi nu krigsplacerat alla våra medarbetare, säger kommundirektör Anette Madsen. 

Kommunanställda krigsplaceras

Som en del i arbetet med att bygga upp ett totalförsvar är kommunen skyldig att skapa en krigsorganisation och bemanna den. Detta gäller alla offentliga och privata aktörer som behöver kunna bedriva samhällsviktig verksamhet under höjd beredskap och krig. För att säkerställa tillgången till personal vid en större nationell kris krigsplacerades alla tillsvidareanställda hos Norrtälje kommun på sin arbetsplats under 2023. Genom att vi krigsplacerat kommunens anställda har vi större kontroll på vilken personal vi disponerar under höjd beredskap eller krig.

Mer information

Här hittar du Norrtälje kommuns plan för arbete med civil beredskap 2024-2026.

Plan för Norrtälje kommuns arbete med civil beredskap 2024-2026 (pdf)

För dig som vill veta mer

Så jobbar vi med trygghet och säkerhet.