Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Renoveringen i Societetsparken

12 februari 2024

Från och med januari 2024 pågår ett omfattande renoveringsarbetet i societetsparken. Arbetet görs för att förbättra parkens funktionalitet, säkerhet och ta bort risken för markerosion och jordglidning.

Illustration av ett kajstråk, med båtar och turister.

Bildtext: Den nya kajen kommer att förses med ett bryggdäck med tillhörande y-bommar för att angöra båtar. (Illustratör: Matilda Petersson).

Arbetet innebär en förstärkning och ombyggnation av kajkonstruktionen längs sträckan mellan Hamnbron och Havslänken. Den nya kajen kommer inte bara vara säkrare utan även mer funktionell, med ett bryggdäck och y-bommar för båtar.

Under hela renoveringsprocessen kommer Societetsparken att hållas öppen för evenemang och allmänhet. Kajpromenaden kommer däremot att vara avspärrad.

Societetsparken kommer fortsatt att vara öppen för evenemang och allmänhet. Gångstråket längst med kajen kommer däremot att vara helt avstängd mellan Hamnbron och fram till Havslänken och på vissa ställen även något utökat för materialupplag samt vändmöjlighet för byggtrafik strax innan Havslänken. Under spontarbetet kommer avstängningen att vara något utökad in i parken –  cirka 20 meter från kajkanten, för att sedan flyttas tillbaka när spontningen är klar. Anledningen till det är för att skapa en buffertzon vid hanteringen av långa spontplankor.

Kartvy över en del av societetsparken, ett område närmast kajen är markerat med rött och blått.
Bildtext: Hela kajen kommer att vara avspärrad under entreprenadtiden. Under spontarbetet utökas avspärrningen tillfälligt (blå markering).

Övrig etablering

Byggnader kommer att ställas upp på grönytan väster om scenen och  arbetsfordon på grönytan söder om scenen. I övrigt kommer så lite av parken som möjligt att tas i anspråk och de avstängda ytorna hållas till det minimala vid de större evenemangen i parken.

Havslänken otillgänglig

Under arbetet med att muddra och sponta kommer Havslänken att vara uppställd under längre perioder, ibland under hela arbetsdagar. Detta görs på grund av att många transporter sker via sjötrafik.

Tidplan

  • Projektering: September 2023 – mars 2024
  • Etablering och avstängning: December 2023 – januari 2024
  • Rensning och avjämning sjöbotten, muddring: Januari – februari 2024
  • Spontarbeten och installation av stag: Februari – maj 2024
  • Betongarbeten: Juni 2024 – mars 2025
  • Träbrygga och kajkompletteringar: November 2024 – april 2025
  • Belysning, ledningsarbeten, återställning: Mars – juni 2025

Buller- och Byggaktiviteter:

Under byggtiden kan det förekomma buller- och byggaktiviteter i området, framför allt under spontarbetet som pågår mellan februari och maj 2024.

För dig som vill veta mer

Renoveringsarbetet i Societetsparken