Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Rodengymnasiet

Ekonomiprogrammet

Är du intresserad av ekonomiska frågor inom samhälle, organisationer och företag? Vill du lära dig hur dessa fungerar var för sig eller tillsammans? Är du intresserad av hur företag arbetar med hållbarhet och entreprenörskap och hur det juridiska systemet är uppbyggt i Sverige och internationellt? Då passar Rodengymnasiets Ekonomiprogram dig!

Vad får du lära dig?

Om du läser ekonomiprogrammet på Rodengymnasiet får du lära dig mycket om företagsekonomi, men också juridik och psykologi. Du får bland annat lära dig hur man redovisar, hur man skapar affärsidéer och marknadsför företag. I utbildningen ingår också kunskaper om hur företagande och ekonomi påverkar våra liv och vårt samhälle, och hur man leder och organiserar arbete, personal och företag.

Hur jobbar vi?

På ekonomiprogrammet vill vi att du ska lära dig teoretiska kunskaper och träna på att omsätta dessa i praktik. Du har en veckas praktik under årskurs 2 och under årskurs 3 driver du ett UF-företag tillsammans med klasskamrater. Du får lära dig att starta, driva och att avveckla ett företag samt delta i mässor och tävlingar.

För att lära dig så mycket som möjligt och träna på det du lär dig, jobbar vi med flera moment där du får möjlighet att problematisera, diskutera och argumentera dina kunskaper. Vi vill att du ska utveckla ditt intresse för ekonomiska frågor och använder mycket material från verkligheten. Vi som jobbar på ekonomiprogrammet samarbetar med varandra och jobbar gärna ämnesövergripande så att du får en helhet i dina studier och förstår hur olika ämnen hänger ihop.

Vad händer sen?

Ekonomiprogrammet på Rodengymnasiet ger dig även möjlighet att bli diplomerad gymnasieekonom. En utbildningssatsning i samarbete med organisationen DGE och Norrtäljes näringsliv. Du kommer efter dina studier att vara anställningsbar som gymnasieekonom.

Ekonomiprogrammet ger grundläggande högskolebehörighet så du är redo att söka vidare till Universitet eller högskola direkt efter studenten, och vi ger dig den bästa förberedelsen för fortsatta studier i företagsekonomi eller nationalekonomi.

Poängplan i korthet

Gymnasiegemensamma ämnen 1250 poäng
Programgemensamma ämnen 350 poäng
Individuellt val 200 poäng
Gymnasiearbete 100 poäng
Inriktning ekonomi 300 poäng
Programfördjupning 300 poäng

Programstruktur för Ekonomiprogrammet

För dig som börjar Rodengymnasiet höstterminen 2024:

Ämne

Poäng

Engelska 5 100
Engelska 6 100
Historia 1b 100
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1b 100
Matematik 2b 100
Naturkunskap 1b 100
Religionkunskap 1 50
Samhällskunskap 1b 100
Samhällskunskap 2 100
Svenska 1 / Svenska som andra språk 1 100
Svenska 2 / Svenska som andra språk 2 100
Svenska 3 / Svenska som andra språk 3 100

 

Ämne

Poäng

Företagsekonomi 1 100
Privatjuridik 100
Moderna språk 100
Psykologi 1 50

Ämne

Poäng

Entreprenörskap och företagande 100
Företagsekonomi 2 100
Matematik 3b 100

 

Programfördjupning

Poäng

Företagsekonomisk specialisering 100
Marknadsföring 100
Ledarskap och organisation eller Redovisning 2 100

Ämne

Poäng

Individuellt val 200

Fastställt utbud presenteras på VT åk 1 i samband med val av kurser.

Ämne

Poäng

Gymnasiearbete  100

 

Senast ändrad: 2023-11-07