Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Vanliga frågor och svar om natt- och helgomsorg

Vanliga frågor och svar om omsorg vid obekväm arbetstid

Vårdnadshavare som har tackat ja till en plats har två månaders uppsägningstid oavsett om platsen har påbörjats eller inte. Vårdnadshavare har dock rätt att ångra uppsägningen inom en vecka.

Kostnaden för barnomsorg på obekväm arbetstid ryms inom reglerna för maxtaxa.

Avgifter och taxor för barnomsorg

Uppsägning ska göras på e-tjänsten eller skriftligt till Norrtälje kommuns kontaktcenter.

E-tjänst för vårdnadshavare

Kontakta Norrtälje kommun

Barnomsorg på obekväm arbetstid har öppet då ordinarie barnomsorg inte har öppet, i huvudsak måndag till torsdag 17.30–07.00, och från och med fredag 17.30 öppet dygnet runt till måndag 07.00.

Vårdnadshavares arbetsschema styr tider för lämning och hämtning i samråd med verksamheten.

Vardagar

Lämning bör ske tidigast klockan 17.30. Hämtning morgontid från klockan 06.00 och kvällstid senast klockan 21.30. Därefter är det nattvila.

Helger

Lämning morgontid från klockan 06.00 Hämtning kvällstid senast klockan 21.30. Därefter är det nattvila.

Vårdnadshavare vars arbetstid börjar före klockan 06.00 får lämna barnet kvällen innan. Tid för lämning bestäms i dessa fall i samråd med verksamheten.

Frukost, lunch, middag och mellanmål serveras vardagar och helger på de tider som verksamheten beslutar. Frukost serveras på vardagar vid behov. Verksamheten följer Norrtälje kommuns kostpolicy och riktlinjer för måltidsverksamheten.

Måltider i förskolan och grundskolan

Schema för barnets vistelse ligger till grund för personalens arbetsschema. Vårdnadshavare ska lämna schema minst tre veckor innan planerad vistelse, och schemat bör gälla under minst en månad.

Ändringar av schema under pågående månad kan endast göras om verksamhetens planering tillåter det. Arbetstidsändring ska kunna styrkas med intyg från arbetsgivaren.

Vistelsetiden omfattar den tid som motsvarar vårdnadshavares arbetstid samt resor till och från arbetet. Vistelsetiden styrs av vårdnadshavares arbetstid, vilket innebär att barnet är ledigt när vårdnadshavare är ledig.

Under helger har barn möjlighet att vara i verksamheten under den tid vårdnadshavare behöver sova för att få en dygnsvila motsvarande 8 timmar.

Vårdnadshavare har rätt till dygnsvila även under vardagar under tid då verksamheten för omsorg på obekväm arbetstid är stängd. Barnen vistas då i sin ordinarie verksamhet. Vårdnadshavaren ansvarar för transport till den ordinarie förskolan, skolan eller fritidshemmet.

Introduktion sker utifrån barnets individuella behov. Vårdnadshavare deltar i verksamheten efter överenskommelse med personal.

Vårdnadshavare har inte rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid under föräldraledighet, arbetslöshet, sjukdom, semester eller annan ledighet.

Vårdnadshavare som har sina barn placerade på annan förskola under dagtid eller har barn inskrivna i fritidshemmet ansvarar själv för transport till och från verksamheten.

Vårdnadshavare som har behov av barnomsorg på obekväm arbetstid har förtur till förskoleverksamhet dagtid på den förskola som bedriver verksamhet på obekväm arbetstid.

Det gäller även omvänt: Vårdnadshavare som har sina barn placerade dagtid på den förskola som bedriver barnomsorg på obekväm arbetstid har förtur till en plats i barnomsorg på obekväm arbetstid.

Senast ändrad: 2024-05-06