Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Nytt kulturarvsstipendium införs

26 april 2024

Nu finns ett nytt stipendium för kulturarv att söka i Norrtälje kommun. Stipendiet syftar till att uppmärksamma aktörers arbete med att bevara, dokumentera och förmedla kulturarvet i kommunen. Beslutet om stipendiet togs på kultur- och fritidsnämndens möte den 25 april.

Sedan ett år tillbaka har kultur- och fritidsnämnden öppnat upp sina nämndmöten för allmänheten som är välkomna till mötet för att delta och lyssna. Mötena sker på olika platser i kommunen varje gång. Den 25 april hölls mötet på Sportcentrum i Norrtälje.

Här är några av de ärenden som behandlades under mötet

Kulturarvsstipendium

I Norrtälje kommun bedrivs ett stort arbete med stötta föreningar som verkar för att främja kulturarvet. Nu inrättas ett årligt kulturarvsstipendium som möjliggör ytterligare arbete inom kulturarvsområdet. Stipendiet kan sökas av enskilda personer, föreningar, stiftelser eller företag för framåtsyftande, involverande eller kunskapsspridande eller kunskapsfördjupande insatser i kommunen. Det är även möjligt att nominera stipendiater.

Stipendiet ska kunna fördelas på upp till tre personer/aktörer per år på en totalsumma på maximalt 50 000 kronor. Syftet är att uppmärksamma aktörers arbete med att bevara, dokumentera och förmedla Norrtälje kommuns kulturarv. Stipendiet delas ut i samband med den årliga kulturgalan.

Mer information om kulturarvsstipendiet finns att läsa här (forum.norrtalje.se)

Bidrag för öppen verksamhet till Camp Roslagen

Camp Roslagen är en sommaridrottsskola som arrangeras årligen för barn i åldrarna 6–12 år i Norrtälje. BKV Norrtälje som är huvudarrangör för Camp Roslagen har ansökt om bidraget Öppen verksamhet för barn och ungdomsföreningar, och kultur- och fritidsnämnden har beslutat att täcka kostnaderna för de kommunala lokaler som används med en maximal summa på 106 000 kronor.

Läs mer om bidraget som tilldelas Camp Roslagen (forum.norrtalje.se)

Revidering av ordningsföreskrifter

Under vintern när det fallit snö i motionsspåren anlägger Norrtälje kommun skidspår i motionsspåren så invånarna har möjlighet att åka skidor. Under resterande del av året när det inte finns snö, används motionsspåren för promenader, löpning och cykling till viss del.

Under vintertid när det finns snö och skidspår har anlagts fortsätter vissa invånare att nyttja motionsspåren för promenader och löpning, vilket inte är syfte under den tiden på året. Det riskerar att skapa konflikter mellan invånare som vill använda motionsspår på olika sätt under vintern.

Kultur- och fritidsnämnden har fattat beslut om att revidera de lokala ordningsföreskrifterna för att förtydliga vilket användningsområde motionsspåren fyller under olika perioder.

Mer information om revideringen av ordningsföreskrifter (forum.norrtalje.se)

Nästa möte

Kultur- och fritidsnämndens nästa sammanträde är den 23 maj på Rådmansö bygdegård.