Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Test av frukost i skolan: ”Harmonisk start på dagen”

29 april 2024

Två av kommunens skolor testar just nu att erbjuda eleverna frukost innan skolan startar. Syftet är att skapa en bättre skolmiljö och på sikt att det ska kunna leda till bättre skolresultat. I slutet av april besöktes en skola av de politiker som beslutat om försöket.

Robert Beronius (L) och Margareta Lundgren (S) på besök på Norrsundsskolan.

Under nio veckor har eleverna på Elmsta skola och Norrsundsskolan i Älmsta kunnat äta frukost i skolan innan skoldagen startat. Frukosten är ett pilotprojekt som barn- och skolnämnden beslutade om under förra året. Syftet är att skapa en bättre skolmiljö och på sikt att det ska kunna leda till bättre skolresultat.

Varje morgon mellan halv åtta och tio minuter i åtta serveras en enklare frukostbuffé i skolmatsalarna där alla elever erbjöds att komma förbi och äta något innan skoldagen startar vid klockan åtta. Det finns även personal närvarande under frukostserveringen.

Skolfrukost.

Bild: Skolfrukost är ett pilotprojekt för att undersöka behovet.

Politiker på skolbesök

Under den sista veckan av projektet bjöd Norrsundsskolan in barn- och skolnämndens presidium för att politikerna själva skulle få se hur det fungerar och få möjlighet att prata med elever och personal. När nämndens ordförande Robert Beronius (L) och 2:e vice ordförande Margareta Lundgren (S) kommer till Norrsundsskolans matsal strax före halv åtta en måndagsmorgon är det tomt, men en liten buffé med mannagrynsgröt, fil, flingor, mackor, pålägg och te står framdukad. Nästan exakt när klockan blir halv åtta kommer den första eleven in och tar lite frukost, och sen fortsätter elever att släntra in. Under den här morgonen är det 15 elever som äter och ytterligare några som håller sina skolkamrater sällskap.

– Det var större uppslutning av elever än jag hade trott. Jag tror det här är en harmonisk start på dagen och jag tror att det är jätteviktigt för resten av skoldagen, säger Robert Beronius (L).

– Jag tror också att det här är en positiv upplevelse och jag blir glad när jag ser alla elever som kommer här på morgonen och har kontakt med skolmåltidspersonalen, säger Margareta Lundgren (S).

Mannagrynsgröt mest populär

Precis innanför skolmatsalens entré sitter Naemi Asklöf som arbetar i skolköket på Norrsundsskolan. Det är hon som ser till att frukosten står framme när eleverna kommer. På andra sidan matsalen sitter i dag ett gäng killar i keps, några äter frukost och några sitter bara och pratar.

– I vanliga fall brukar de sitta här med oss och prata. Jag tycker det är så mysigt och jag tror att det är många av dem som behöver det. Men idag vågar de nog inte sätta sig här eftersom det är massa politiker här, säger Naemi och skrattar.

– Ungarna som äter frukost är jätteglada för det här, men jag skulle vilja att fler kom förbi och tog en macka eller lite gröt. Mannagrynsgröten har varit mest populär, men även ägg som vi har ibland är uppskattat, säger Naemi Asklöf.

Naemi Asklöf sitter i matsalen, elever i bakgrunden.

Bild:  Naemi Asklöf arbetar i skolköket på Norrsundsskolan.

Pilotprojektet sammanställs

Erfarenheterna från pilotprojektet som avslutas i april kommer nu att sammanställas och presenteras för barn- och skolnämnden för att se om det finns anledning och möjlighet att gå vidare och utveckla möjligheten till frukost i alla skolor.

– Det här projektet har fyllt två funktioner, dels att ta rätt på erfarenheter på hur vi kan göra det här bra om vi ska fortsätta med alla skolor, inte minst med tanke på skolstart och skolskjutsar. Dels att ta reda på hur många elever som faktiskt valt att utnyttja den här möjligheten. Min magkänsla är att det här är bra för eleverna, säger Robert Beronius innan han lämnar Norrsundsskolan.